Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Discriminatie, toch een dingetje

Als de wereld in brand staat kan er niet vaker worden gediscrimineerd, het is elke dag wel ergens raak, de opstoppingen vieren hoogtij, de wegen lopen vol, de social media weten precies te melden waar de opstandelingen moeten zijn, maar er moet me toch even iets van het hart. Ik ben in principe tegen discriminatie, zeg nadrukkelijk in principe want het toeval wil dat er op veel panden camera’s hangen die de boel in de gaten houden en vastleggen.

Of het nodig is, dat bleek gisteren maar weer eens, een tweetal gasten met een gekleurd uiterlijk waren de winkel ingereden en hebben zich te goed gedaan aan spullen van een ander! De eigenaar probeerde nog te redden, maar was niet opgewassen tegen de twee jonge knapen.

In deze zelfde week wordt er een auto gestolen, de persoon die weg rijdt, eveneens een kleurtje, laat hem na een vluchtpoging brandend achter in een woonwijk, en hier aan de overkant staan vier gasten zich tegoed te doen aan lachgas, een stukje verder wordt wiet verkocht en geloof me, er is van die tientallen die opgesomd werden, precies één blanke bij.

Ik discrimineer niet, sterker nog: er komt elke dag een donkere vrouw hier, heel prettig, heel aangenaam en een voorbeeld voor de groep die ik net opnoem. Ik zeg haar dan ook, begrijp je dat het ons moeilijk wordt gemaakt om niet te discrimineren? Het antwoord blijft niet eens uit, meteen is het van: ik snap niet waar die ouders zijn, begrijp niet dat dit allemaal zomaar kan. Ze zegt ook: ik discrimineer niet, maar begrijp heel goed dat het de blanke mensen raar moet overkomen zo te worden behandeld in eigen land ook nog.

Ik snap niet, dat er kleurverschil moet zijn, maar dat is er altijd al geweest alleen nu, nu is het alsof dat de hoofdmoot is van alle opstanden. Nu wordt een land haast afgebrand als er een politieagent te hard bezig is geweest en er een dode te betreuren is, neen, ik praat het niet goed, maar je kunt ook te ver gaan en dat is wat er nu gebeurt, de grenzen van het toelaatbare worden overschreden en dat gaat buiten alle normen om. Dit heeft niks meer met discriminatie te maken, dit heeft te maken met de wil om te rellen en zo mogelijk nog meer slachtoffers te maken.

En dat is precies hetgeen wat mij, ik zeg nadrukkelijk mij, met lede ogen naar de gasten zie kijken die opnieuw de boel hier verstieren. Waarmee ik niet wil zeggen dat blanke kinderen van die schatjes zijn en nooit iets uithalen, maar de camerabeelden zeggen ons meer dan genoeg. Ik discrimineer niet, maar ik constateer en dat: is even heel wat anders...

... Discriminatie of constateren ...

Schrijver: An Terlouw, 12 juni 2020


Geplaatst in de categorie: discriminatie

2.4 met 8 stemmen 115Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
14 juni 2020
Beste lezers en reactie-gevers, het is niet mijn bedoeling een oorlog te ontketenen, nog minder is het de intentie om mensen tegen elkaar op te zetten! Als ik echt had geschreven wat ik soms denk, waren deze reacties misschien wel terecht geweest ook, maar ik hou het nog steeds netjes. Heb recht op mijn mening die ik echt niet laat onderdrukken, ben niet bang voor een discussie, maar als men me zegt dat ik discrimineer dan wijs ik dat van de hand, meteen zeggend dat degene die me daarvoor schuldig bevond ook recht heeft op een mening!
Echter is het wel zo dat: wanneer je dat beweert Catrinus je de hand in eigen boezem moet steken en weet je, in feite doen we er allemaal aan mee. Triest, jazeker wel, maar niet gelogen, zeer zeker niet. Niet boos zijn, of geschokt, dat doet de rest van de wereld al genoeg!
Naam:
catrinus
Datum:
14 juni 2020
Inderdaad stel ik het soms een beetje zwart wit - voor de duidelijkheid. Immers dat komt het beste over. Waar het mij omgaat is dat we de geschiedenis in ogenschouw moeten nemen waarom mensen bepaalde dingen doen. Natuurlijk heeft An gelijk dat het vaak allochtone jongeren zijn die zich bezig houden met de door haar genoemde zaken en misschien naar verhouding meer dan van de blanke jongeren omdat die wel volop kansen krijgen. Het is totaal geen rechtvaardiging voor hun daden. Zij die een dubbele nationaliteit hebben mogen ze van mij naar hun tweede vaderland terug sturen - echt geen moeite mee. Toch denk ik dat het eerlijker is het hele verhaal te bekijken. Het hoe en waarom en waardoor.
Trouwens die beelden van vanmorgen gezien; weer een gekleurde Amerikaan doodgeschoten. Had hij maar niet moeten vluchten? Je hoort de meerdere schoten. Als je wil schieten wat ze daar maar wat graag doen, schiet dan desnoods op de benen. Ach laten we eerlijk zijn het discrimineren is ons mensen eigen, zit in de genen, we doen het allemaal (ja,ook ik onbewust) in meer of mindere mate en niet alleen om de kleur.

Het zal nog tientallen jaren duren voor dat verdwijnt, mocht dat ooit gebeuren. De aard van een beestje verander je niet zo snel.
Naam:
Bet Weter
Datum:
14 juni 2020
je praat erom heen Catrinus. Ik heb het niet over witte, zwarte, blanke of gekleurde mensen en hun discriminatie. Ik heb het over jouw "discriminerende" uitspraken, terwijl je een ander de les leest. Die uitspraken zijn vast en zeker wel gerechtvaardigd? Daarvoor heb je die spiegel nodig en inderdaad de wil en durf om er in te kijken.
Naam:
catrinus
Datum:
14 juni 2020
Beste Bet Weter, dat heb ik juist gedaan en dan zie ik dat wij het als 'witte' mens slecht hebben gedaan, en vaak nog steeds doen, door de eeuwen heen en dat er veel is verbeterd maar dat het superioriteitsgevoel nog steeds in ons zit. Als je gekleurde mensen die altijd achtergesteld zijn geen eerlijke kans geeft( bijv. niet uitnodigen voor sollicitatiegesprek omdat ze Achmed of weet ik hoe heten - en dan zeggen ze willen ook niks), kunnen ze zich ook nooit uit hun benarde positie omhoog werken. Dat zie ik in de spiegel. Kijk ook maar eens goed, durf dat es gewoon.
Naam:
An Terlouw
Datum:
14 juni 2020
Beste Catrinus, je mag best geschokt zijn, dan komt het binnen, want het is mijn mening, mijn stukje en bovenal: mijn constatering. Mooier maak ik het niet want het is de waarheid en eromheen draaien is een brug tever. Het is zoals ik het hier meemaak en beleef, niks meer, maar ook niks minder. Om het netjes te houden zou er eerst heel wat moeten veranderen en zolang dat niet gebeurt, heb ik nog steeds dezelfde mening. Sorry dat het je stoorde, maar zeg nou zelf, in sommige stukken van jou lees ik....toch ook wel pittige antwoorden? Ik wens je een mooie dag.
Naam:
Bet Weter
Datum:
14 juni 2020
Een kleine bloemlezing uit je laatste pennenvruchten Catrinus.

“De politie in Amerika is gewoon racistisch en discrimineert, dat is een gegeven. Over het algemeen werken er daar types die behoefte hebben om zich daarin te kunnen uitleven. De Ku Kux Klan is iets minder populair en dus zoekt men z’n heil blijkbaar in het leger en bij de politie. “

“Vanmorgen zag in een flits dat enge vrouwtje van ‘Leefbaar Rotterdam”

“Ach die katholieken zijn er nog steeds en je komt er ook echt niet vanaf. Hoeft van mij trouwens ook niet – als ze zich maar gedeisd houden.”

“En die gevulde dame van de FvD natuurlijk ook. Die valse hyena’s. Als ze bloed ruiken slaan ze toe, vooral links bloed.”

“het zijn allemaal en altijd weer de witte mannen met stropdassen en witte boorden”

En jij bent diep geschokt? Kijk eerst eens in de spiegel zou ik zeggen.
Sorry Catrinus
Naam:
catrinus
Datum:
13 juni 2020
Beste An, het enige wat ik erover wil zeggen dat ik diep geschokt was, toen ik jouw stukje las. Lees nou eens heel goed wat je allemaal op hebt geschreven. Die achteloosheid. Goed een politieman gaat een keer te ver - jij keurt het niet goed. Moest er ook nog bij komen. Het gebeurt daar met grote regelmaat. Ik heb nog nooit een gekleurd persoon horen zeggen van zie je: Hebben weer die witte mannen van Shell, van het bankwezen, van de belastingdienst, van Booking.com, van KLM en al die andere witte boeven ons de belastingbetalers voor miljoenen een poot uitgedraaid. De politieagent hoeft dan niet eens te vragen naar een signalement, want het zijn allemaal en altijd weer de witte mannen met stropdassen en witte boorden - en daar hoor ik jou niet over? Hopelijk snap je nu een beetje wat discriminatie inhoudt.
Sorry An.
Naam:
An Terlouw
Datum:
13 juni 2020
Wim , dan lees je toch anders wat er staat! Ik discrimineer niet, maar het zet me wel aan het denken dat, pretentieloos als veel dingen hier nu gebeuren dit toe te schrijven is aan! Er staat duidelijk dat ook niet gekleurde mensen, blanken dus net zo goed de fout in gaan en ik kan natuurlijk praten over “ gewone mensen” maar: als ik iets signaleer en dat aan de sterke arm wil doorgeven, ze daar toch echt ook blij zijn met een duidelijk signalement, donker, zwart, geel bruin of blank! Ik kan aan de mensen niet zien dat ze hier geboren zijn immers! Als met jouw woorden ik zou zeggen: er staat een individu een auto te mollen, vragen ze even goed hoe de persoon eruit ziet.
Naam:
Wim de Wijs
Datum:
13 juni 2020
Wat je doet An, lijkt toch wel heel erg veel op discriminatie, hoewel je schrijft dat niet te willen doen.

Je schrijft daden van mensen toe aan groepen op basis van afkomst of huidskleur. Probeer eens daden te bekijken vanuit het individu: dan kan je met even veel recht daden als diefstal en drugsgebruik afkeuren: niet op basis van het behoren tot een groep, maar wel op basis van strafrecht.
Ook de kreet van 'eigen land' komt bij mij niet prettig over: mensen die het Nederlanderschap bezitten zijn volop bewoners van Nederland en hebben niet meer of minder rechten dan wie dan ook.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)