Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Nooit te Oud ...

Wat ik ooit wel eens eerder gezegd heb is dat er aan mij geen bioloog verloren is gegaan. Het is het slag mensen dat, althans de echte biologen, al vanaf hun geboorte doortrokken zijn met biologenbloed. Het zijn van die baby’s, die zodra ze een blik de wereld inwerpen, gelijk op die typisch biologenmanier om zich heen kijken – gelijk onderzoeken wat is dit en wat is dat.
Let maar eens op: het zijn de baby’s die in razendsnel tempo van nature de moedertepel al weten te vinden. Al hoe klein en kwetsbaar, ze vinden haar en ruiken het als geen ander. Net als die baby’s die al vanaf kleins af aan constant lullen en gegarandeerd cabaretier, dominee of politicus of iets dergelijks worden.

De baby’s die dat niet hebben, moeten de tepel in de mond geduwd krijgen. De baby met beurshandelaarsbloed of makelaarsbloed, kijkt eerst uitgebreid om zich heen taxeert de omgeving – kijkt of er nog handel is en zal zich dan een tepel in de mond laten stoppen. Wat een klinkklare onzin zal menigeen denken. Nou vraagt het de betreffende moeders maar eens, die zullen het meestal bevestigen en zeggen: ‘Het zat er al vanaf de geboorte in.’

Toch ben je blijkbaar nooit te oud om je diepste wezen te beïnvloeden of te laten beïnvloeden. Sommige dingen ervaar je van jongs af aan als iets wat klopt of niet klopt. Bijvoorbeeld zoiets als het geloof. Mijn neef is dominee geworden en ik heb van jongs af aan mijn twijfels gehad – van veel verhalen vond ik het waarheidsgehalte wel erg twijfelachtig.
Van een heleboel dingen was ik juist niet zeker – wat wou ik later worden? Natuurlijk zoals elk jongetje – profvoetballer, de nieuwe Cruijff zoals nu de volgende Messi. Totdat je je realiseert ook ‘s avonds in kou en regen te moeten trainen en beseft dat zit er voor mij dus niet in – als geboren koukleum. Nee, geen idee van wat ik zou hebben willen worden. Eigenlijk nu ik niet meer aan het arbeidsproces deelneem, weet ik het nog niet. Misschien ben ik mijn leven lang een dromer gebleven die voor veel dingen openstond.

Vroeger als jongetje keek ik met een blik naar de natuur zonder me ergens over te verbazen. Een vogeltje was een vogeltje. Een kleintje was klein en een grote was groot. Hetzelfde gold voor bloemetjes. Alles werd heel globaal ingedeeld op grote of kleur. Een vogelaar zal ik ook nu nog niet kunnen worden. In het spelletje ‘zoek de verschillen’ tussen sommige vogeltjes ben ik dan ook een kneu(s). Mij in een pril stadium van plantengroei in de tuin laten wieden is vragen om problemen. Maar toch ben je nooit te oud om iets met andere ogen te leren bekijken.

Van de week stond ik, in m’n beschutte ruime tuin, in het wild iets te doen waarvoor je in de stad een bekeuring krijgt en zag onderwijl meerdere (de tuin ligt er onderhand vol mee) verdorde eikenbladeren liggen en plotseling zag ik er op eentje een merkwaardig klein toverballetje liggen. Hé, dacht ik met mijn door de jaren steeds beter geoefend oog, dat is iets vreemds, iets wat ik nog nooit heb gezien.
Afgelopen zomer had ik ook al zoiets vreemds meegemaakt. We zaten met de visite lekker buiten op het terras en plotseling zag ik in een de plantenbakken een heel vreemd wezentje, een klein kleurrijk insect wat ik nog nooit had waargenomen. Het bleek een pyjama- of gevangeniswants! Een prachtig schepseltje ondanks wat hij verder ook maar mag uitvreten.
Maar goed nu zag ik een toverballetje op een verdord eikenblad. Heb een foto gemaakt en gelukkig wist mijn vrouw wat het was. Zij is zo’n type dat van tuinieren houdt en komt dus van alles tegen. Het ernaar kijken geeft mij al voldoening genoeg. Volgens haar was het eikenbladgal. Natuurlijk opgezocht op internet en het blijkt dat men er in het verleden inkt mee maakte. Vandaar vermoedelijk het begrip zwartgallig. Ja, ja, zo zie je nog eens wat – een hele wereld achter zo’n kleine toverbal. Ach, ik denk maar zo, je bent nooit te oud om echt goed te leren kijken.
Misschien toch een beetje biologenbloed in de aderen?

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 2 november 2020


Geplaatst in de categorie: natuur

5.0 met 2 stemmen 166Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)