Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het Puttertje

In mijn werkkamer heb ik zicht op m’n terras. Gisteren zag ik tot mijn verbazing aan de door mijzelf in elkaar gefabriceerde eenvoudige gazen voederbuis, tegelijk zo’n zeven à acht koolmezen hangen. Als een troep leeuwen die zich tegelijk op een prooi stort en elk met alle geweld z’n deel probeert te bemachtigen. Mafmezen zijn het.

Vannacht overvielen ze mij in mijn dromen. Het woord puttertje kwam bovendrijven. Een beetje vreemd, want ik ken het schilderij van Carel Fabritius uit 1654 niet echt. Natuurlijk wel van gehoord, maar nooit goed bekeken. Dus alsnog even via internet opgezocht. Ook heb ik het boek van Donna Tartt met dezelfde naam niet gelezen. Wist dat het er was, kon je niet om heen, zoveel publiciteit kreeg het destijds. Heb wel haar eerste indrukwekkende boek ‘Een verborgen geschiedenis’ gelezen, maar ook dit boek is weer een hele dikke pil – hou hem vooralsnog in gedachten. Zet hem in mijn lange lijst ‘ooit nog te lezen’.

Maar een beetje vreemd, wat moet je met zo’n nachtelijke inval van een puttertje of distelvink.
De symboliek van het schilderijtje, mocht dat er zijn, is niet helemaal helder en duidelijk, maar over het algemeen staat het voor de verbinding met het geloof.
Vanaf de Middeleeuwen werden er in Italië veel schilderijen van Madonna’s gemaakt waarop o.a. het kindje Jezus staat afgebeeld met een distelvink. Het schijnt een verwijzing te zijn naar z’n latere kruisiging. Volgens de legende zou de putter bij Jezus een doorn uit z’n hoofd hebben getrokken en door het bloed een rode kring om z’n kop hebben gekregen. Mooi zo’n legende.

Een ander raar verhaal is, waarom de distelvink putter wordt genoemd. Dat komt doordat men vroeger een gevangen distelvink leerde om met een kettinkje waaraan een vingerhoed zat, water te putten uit een bakje dat onder hem stond. Het nut of de leukigheid hiervan ontgaat me een beetje. Ook het nut van het vangen van die diertjes met een lijmstok om ze daarna in een volière te stoppen. Het is gewoon misdadige dierenmishandeling en is daarom ook, in ons land, verboden.

Maar goed waarom dan toch die droom. Een hint om me te gaan wijden aan het geloof? Ja natuurlijk zullen allerlei godvrezende types beamen. Wie weet. Maar wees gerust, op mijn manier ben ik best wel ‘gelovig’. Echter niet op de kerkelijke manier. Trouwens een droom hoeft niet altijd een waarschuwing in te houden.
Soms is het juist een bemoediging dat je goed bezig bent. Daar ga ik in dit geval maar van uit.

Zelf vermoed ik dat er verder geen echte symboliek aan is verbonden. Hooguit die, welke Carel Fabritius mogelijk ook in gedachten had. De symboliek van: Kijk toch eens beter om je heen mens, bekijk hoe mooi het alledaagse, het kleine, het gewone is en geniet er van zoals van dit kleine kleurrijke mooie zangvogeltje ‘Het Puttertje’.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 27 januari 2021


Geplaatst in de categorie: kunst

3.0 met 1 stemmen 212Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)