Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Gek!

Van dit woordje zou je achteruit gaan lopen, zou je een etiketje opgeplakt kunnen krijgen maar je zou ook gek op stoofperen kunnen zijn, niet dat ik daar gek op ben maar het woordje gek, wordt te pas en te onpas gebruikt voor van alles en nog wat. Verlengen wordt gekkigheid, ook al een maf woordje, want je kunt het gebruiken om iemand in de maling te nemen, maar je kunt ook, bij wijze van spreken, iemand voor gek zetten en later beweren dat het een grapje was, voor de gekkigheid dus.

Het woordje gek is de laatste maanden te pas en te onpas gebruikt zeker in de vorm van: mensen die regels naast zich neerlegden en dachten niet te grazen genomen te worden door de grote boze wolf, niet dat ik die viervoeter bedoel neen, ik bedoel dat onzichtbare geval waarvoor we allemaal op onze hoede moeten blijven, hoe gek dit ook klinkt! Weer een gebruik van het woord maar met een heel andere invalshoek.

Het woord gek slaat op van alles en nog wat, met name op dat laatste, want dat: nog wat in wel zo ongekend groot dat we ons serieus af moeten vragen onder welke noemer dit woord nou zou moeten vallen, immers: decennia geleden was het woord “gek” gerelateerd aan mensen die dat etiket opgeplakt kregen, waar met een boog omheen werd gelopen, die, als het te erg werd, gewoon werden opgesloten en zorg dan maar eens dat je stand houdt bij terugkomen in de maatschappij! Verrekte lastig, dat is zeker! Zo was Claudia er eentje, een hartstikke lief kind, met een gebruiksaanwijzing dat dan weer wel, maar als je de moeite nam die te lezen, dan was het een lief kind, echt waar!

Haar ouders verzuchtten vaak: wat we met dat kind aanmoeten, geen idee soms is ze zo gek als.....maar als er gevraagd werd wat ze bedoelden, dan ging het alleen maar om: een trui achterstevoren aantrekken en dat heel gewoon vinden, of: haar prak met een lepel eten, want dan viel er niets van het bestek af, het kind had gelijk, maar de ouders zagen het anders en na lang wikken besloten ze Claudia voor gek te verklaren en op te laten sluiten! Van het lieve kind bleef weinig over, het werd een gesloten niet te benaderen meisje waar men geen contact meer mee kon krijgen!

Dat ging zo in die jaren, als kind had je weinig tot niets te vertellen, inbreng was er niet en als je wel je mond open deed kreeg je steevast te horen: dat je niets te vertellen had, alleen maar je mond open mocht doen om er een hap eten in te stoppen. Gek, we zeggen nu te pas en te onpas, je bent gek en eigenlijk is de hele wereld zo, gek! Knettergek ook nog want: we lopen als makke schapen in de rij, we luisteren als diezelfde makke schapen als het gaat om regels volgen en ik denk terug aan Claudia, die voor gek werd verklaard, werd opgesloten en na vijf jaar los gelaten werd in de maatschappij, net als het virus!

Claudia was niet gek, ze was anders! Het virus is niet gek, neen, dat is een doortrapt afgericht sujet, zeer zeker niet gek maar uiterst gevaarlijk en laat dat gekke idiote krankzinnige sujet zich nou niet laten vangen, laat staan dat we het op kunnen sluiten! Toch jammer.

... Wat is gek nou eigenlijk? Gewoon anders ...

Schrijver: An Terlouw, 4 maart 2021


Geplaatst in de categorie: emoties

2.9 met 7 stemmen 84Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)