Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Geschiedenisboekjes in 2050?

Nee, ik was niet zo’n uitblinker in geschiedenis en dat kwam vast door het moeten opdreunen van de jaartallen dat de Hendrik’s, de Karel’s en alle andere grootheden het leven lieten, de slagen bij Waterloo, bij Arnhem en dat soort slagen, werden door dertig kinderen, misschien meer, opgedreund. Daar onthou je natuurlijk geen bal van, tenminste ik niet. Hoe anders ging het toen mijn jongste de tafels moest oefenen thuis, dat gebeurde bij voorbaat onder de afwas. Een vaatwasser was er nog niet, of we moeten onze handen die naam geven, dat is natuurlijk een optie en zo klonk door de keuken: 2x7 en 5x4 of: 7x6 en 9x8, in de tafel tijd dan, als er geen overhoring nodig was, klonken de canons door de keuken, van Vader Jacob en dat soort liedjes.

Maar geschiedenis, ik heb er weinig van onthouden beken ik eerlijk, de grote acties weet ik wel, maar dat komt omdat ze dan ook het nieuws halen en dan kom ik vanzelf bij de vraag: zouden er over pakweg dertig jaar nog geschiedenisboekjes zijn en als die er zijn, komt dan de slag van Corona erin voor? Komt er dan in te staan dat er een soort van veldslag heeft plaatsgevonden die op een vreselijke manier heeft huisgehouden onder de complete bevolking komt er dan ook in voor dat mensen bij bosjes stierven, dat er te weinig zuurstof was en dat ook een reden was om in het graf terecht te komen?

Komt er in dat geschiedenis boekje ook te staan: wanneer er een heus standbeeld voor alle mensen komt te staan die dag in- dag uit te maken hadden met deze onzichtbare vijand en waar zal men dit standbeeld zetten, naast Karel de Grote of Alexander de veroveraar of naast Columbus bijvoorbeeld? Dat zou toch wel heel erg mooi zijn en op dat beeld zou meteen een lintje van de koning moeten komen dat al deze mensen weliswaar niet de financiële tegemoetkoming kregen maar wel geridderd werden in de orde van Oranje Nassau. Dat zou pas mooi zijn in de toekomstige geschiedenis boekjes, vooropgesteld dat die dan nog bestaan natuurlijk. Immers verdwijnt er al zoveel een simpel rapporten boekje is een complete multomap geworden, je hebt uitleg nodig om het te kunnen volgen!

Zou het sowieso allemaal nog middels bomen, ofwel papier uitgegeven worden, of gaan we straks zelfs digitaal denken? Dan zal deze tijd verdwijnen in een digitaal tijdperk, maar ik bedenk dat dit best jammer is: ik had namelijk graag gehad dat de vijand van nu: een digitale was geweest, dan hadden we nu niet zoveel slachtoffers gehad?

... Geschiedenisboekjes ...

Schrijver: An Terlouw, 2 mei 2021


Geplaatst in de categorie: school

5.0 met 2 stemmen 279Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)