Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De verguisde moederdag

365 dagen per jaar is het Moederdag maar soms krijgen wij moeders er een dagje bij als het schrikkeljaar is namelijk dan ineens hebben we een extra Moederdag jazeker wel! Ik mijmer en denk terug aan tijden dat Moederdag dusdanig gevierd werd dat, als je eraan terug denkt, moeder de blaren op haar voeten had en waarom? Nou simpelweg omdat, als alle kinderen kwamen om Moederdag te vieren zeg maar, de hele dag men bij moeder was. Mijn oma had de mazzel om vijftien kinderen te krijgen, die allemaal een partner hadden. Enig idee hoe dat mensje eraan toe was aan het einde van de dag?

Oh ze werd verwend, kreeg presentjes, bloemen, teveel om neer te zetten natuurlijk want in die tijd overlegde men niet met elkaar, welnee, ze namen een doos chocolade mee (waar men tijdens die dag al aan begon ook) en het teveel aan bloemen werd soms aan de geefster mee teruggegeven, domweg omdat het mens niet genoeg vazen had. En natuurlijk bleef de meute eten, jazeker want oma was drie dagen in de weer geweest om ervoor te zorgen dat haar kinderen te eten kregen en die kinderen, tja die wisten niet beter. Het enige voordeel was wel dat er genoeg mensen waren voor de afwas, dus dat was een voordeel.

Het enige voordeel mag ik wel zeggen, want oma had een week nodig om bij te komen, ach het mensje.... Vaderdag ging daar hetzelfde, oei wat een slijtageslag. Een sprong in de tijd makende beken ik niet weg te zijn van die ene dag in mei dat moeder in de zon wordt gezet, moeder ben je niet slechts één dag per week, nee dat ben je vanaf de geboorte tot de dood ons scheidt, zeg maar. Moederdag valt dan ook nog in de meivakantie en dus zit ik te bedenken waarom ik, ook als moeder, die ene dag in de zon gezet moet worden? Omdat ik moeder werd, omdat ik moeder ben, tot de dood ons scheidt ook nog?

En zo zeg ik tegen eega, weet je, ik vier zondag het feit dat ik moeder werd, moeder ben en als moeder zet ik zelf mijn vazen vol, koop de bloemen die ik wil en doe die dag wat IK wil (maar dat deed ik altijd al). En weet je, ik denk terug aan oma, die zich te barsten liep, leuk hoor zoveel kinderen echt wel maar ik moet er niet aan denken dat je aan het einde van de dag bedenkt: Moederdag, leuk dat ze er waren maar waar ze het over hadden, geen idee, of ze allemaal gegeten hebben, nog minder een idee, of ze me allemaal een mooie Moederdag gewenst hebben, nog minder een idee!

Het was niet tof geweest in die tijd met de maatregelen van nu te maken te hebben. Dat is het nu evenmin maar er is mee te dealen, dat wel. En weet je, moeder voel je jezelf in je hart en wanneer je nu denkt: oh ze komen niet zondag, doe als ik: ga een bosje bloemen voor jezelf halen want links- of rechtsom, ben JIJ degene die kinderen kreeg. En als je aan dat gevoel toe wilt geven, plezier jezelf die ene dag en bedenk: het hele jaar is Moederdag, dat gevoel namelijk pakt niemand je af: ik wens je een fijne zondag, een dag die de naam Moederdag kreeg!

... Moederdag voor jou! ...

Schrijver: An Terlouw, 5 mei 2021


Geplaatst in de categorie: moederdag

4.5 met 2 stemmen 1.247Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
6 mei 2021
Email:
hmessielive.nl
Een heel duidelijk beeld hoe Moederdag vaak het omgekeerde is van wat het hoort te zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)