Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Hoeveel middeltjes?

Weet je nog, dat vroeger voor een groot deel in het huishouden gewerkt werd met VIM en Bleekwater? Dat je handen er temet aflagen als je ermee een granieten aanrecht en douchebak moest boenen met een korte borstel, je de hele dag stonk naar dat bleekwater want huishoudhandschoenen bestonden domweg niet? Weet je nog dat portiek trappen met datzelfde goedje gedaan werden en je soms: de trappen van de ander buren even “ meenam” als het ware. Vim, bleek en afwasmiddel waren de enige middelen die in huis waren om dit soort acties uit te voeren, je maakte er vlekken mee natuurlijk en oké, de boel werd schoon maar je handen leden onder deze aanslag dat kan ik je wel vertellen. Het gebeurde ook nog met koud water, ook al geen fijn werkje, hoe anders is dat nu? Het kloppen met een klodder groene zeep om ‘t water te laten schuimen staat me nog helder voor de geest ook!

Kastjes puilen uit van 100 en 1 diverse middelen om een huishouden proper te krijgen en houden ( moet je ze wel gebruiken natuurlijk) want voor alles, echt alles is een middeltje, niet alleen voor de afwas, daar heb je maar 1 flesje voor nodig en misschien een blokje voor in de vaatwasser, ( die blokjes worden trouwens ook steeds weer her- uitgevonden hoor) en in plaats van Vim heb je nu Jif, ook een prima middel maar dan komt het: een middeltje voor de keramische kookplaat, niet alleen om te reinigen, ook een beschermlaag gaat erop, een gewoon, maar wat is gewone allesreiniger wat je overal voor gebruiken kunt en dan: de grote verzameling aan, een middel voor de oven, voor de badkamer, het toilet, daar heb je sowieso 2 middelen voor nodig, eentje voor de ‘ gewone ‘ beurt en eentje om te ontkalken.

Dan komen er reclames voorbij, een fles voor zwarte vlekken, voor de groene aanslag, voor roestige dingen, voor niet- roestige dingen voor....jeetje waar eigenlijk niet voor, oh ja, om de gootsteen te ontstoppen, ook een beste! De keus is teveel om op te noemen want dit is maar het topje van de ijsberg, ( hebben ze ook een fles voor) en ik beken: een aantal flesjes komen hier ook voor, maar voor het belangrijkste deel wordt er in huize T afwas, jif, allesreiniger en schoonmaak azijn gebruikt! En niet te vergeten, zout! Die vier dingen heb je nodig om: kalk aanslag te lijf te gaan, de rest van de aangeboden flessen zijn overbodig en natuurlijk ruiken ze lekker, natuurlijk is het net of je hele huis gedaan is als je het geurtje waarneemt, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat: al die producten in feite overbodig zijn, net als spiritus en ammoniak, ook beste spullen!

We leven in een maatschappij die telkens weer nieuwe dingen uit vindt, maar je mag je afvragen of juist die dingen niet meehelpen aan: de afbraak van veel andere dingen? Kijk eens goed in je kastjes en heus, je kunt niet alleen met minder toe, het kan ook vele malen goedkoper!

... Teveel producten ...

Schrijver: An Terlouw, 22 mei 2021


Geplaatst in de categorie: filosofie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)