Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

WINTEREFTELING

Morgenkou gaat over het wonderbare Sprookjesrijk. Het gebouw aan de spoorweg "Station de Oost" is een groot eethuis voor treinreizigers en rustig wandelende mensen.
De onbekende elfen en kabouters die daar in de verborgen hoeken van zalen en keukens leven, praten die ochtend met vogels. Ja, als het nog vroeg is, huppen daar dikwijls mussen en mezen door de ruimtes. Gauw wat kruimels oppikken voordat er mensen komen!
"Vogeltjes, hoor eens," zeggen de elfen en kabouters. "Gaan jullie eens gauw naar de trein toe, die hier telkens langs rijdt. Jullie zullen tegen de stoomlocomotief zeggen dat hij met zijn damp de hele Efteling moet verwarmen. Wij kunnen daar niet heen, want we moeten altijd in het stationsgebouw blijven."
De vogeltjes vliegen naar buiten, zoeken de trein op, die nog helemaal aan de andere kant van het grote park staat.
"Wij kunnen goed tegen de kou!" roepen ze al vliegend in koor. "Maar voor de mensen, die straks hier komen, zullen we vagen of de trein eens heel veel warme damp wil geven!"
"Wat willen jullie!?" klinkt een boze stem uit het huis van Max en Moritz. "Hier bij de bergslee willen we graag de kou van de hoge berglucht bewaren!"
Hier schrikken alle vogels zo van dat ze naar alle kanten vliegen. Binnen een ogenblik is de groep van mezen en mussen verdwenen, helemaal verstrooid. Naar de Eftelingtrein durven ze niet meer.

Waar komen al die diertjes tenslotte terecht? Wel, tenminste drie eethuizen verstaan vogeltaal en volgen de raad van de gevederde vrienden op.
De smulgelegenheden "Polles Keuken," ",Het Witte Paard" en "De Vrolijke Noot" fluisteren tegen elkaar met hun stemmen, die heel ver kunnen reizen:
"Wij zullen de dampen uit onze keukens over heel de Efteling laten zweven. Onze warmte zal zich vermengen met de koude winterlucht."
Zo gebeurt het.
Geurige damp van allerlei spijzen streelt de Eftelingbezoekers. Lekker ruikende warmte ventileert heel het winterse Sprookjesrijk.

Schrijver: Han Messie
6 februari 2022


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

4.0 met 1 stemmen 99Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)