Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De positieve soulcoach

Je kunt het niet zo gek bedenken, of er is wel een coach voor. Op o.a. Facebook rijzen de coaches de pan uit. Zo heb je o.a.: (quantum)healingcoach, relaxcoach, yogacoach, kundalinicoach, massagecoach, intimiteitscoach, nowlevelup coach, energycoach, pure power coach, tantracoach, selflovecoach, Reikicoach, transformatiecoach, karmaverwerkingscoach en mindfulnesscoach. Iedereen noemt zich vandaag de dag maar een coach, zodat er meer coaches in de omloop zijn, dan leerlingen van deze trainers/begeleiders. De één ziet er nog mooier en aantrekkelijker uit dan de ander en allemaal lachen ze alsof ze continu oog in oog met God staan. Bovendien hebben ze allemaal stuk voor stuk het wiel uitgevonden, wat ook te denken geeft. Als argeloze leek kun je kiezen uit peperdure, jarenlange opleidingen, maar ook uit peperdure, supersnelle helingsmethoden. Waar je maar zin in hebt en alles is te koop, zo lijkt het wel. Veel zogenaamde therapeuten gebruiken tevens schaamteloos het woord 'business' inzake hun spirituele handeltje. Het is allemaal prachtig, dat zoveel mensen op hun manier verlicht geraakt zijn, maar het wordt wel steeds moeilijker om het koren van het kaf te scheiden. En wat mij opvalt, is dat al die helers zo verdomde zelfverzekerd zijn, althans zo presenteren ze zichzelf. Iedereen gelooft steevast in zichzelf en de eigen methode tot verlichting. Er lijkt werkelijk nergens ietsiepietsie ruimte voor twijfel of onzekerheid, terwijl hun doelgroep juist overstelpt wordt door twijfel en onzekerheid. Misschien zit daar ergens de kracht van hun verkoopformule.

Bluf. Daar weten mensen met het gevoel voor een gat in de markt vaak heel ver mee te komen. Terwijl ieder weldenkend mens weet dat je voor spirituele heling absoluut geen coach nodig hebt. Iedereen heeft de heling binnen eigen bereik. Je hoeft alleen maar het lef te hebben om werkelijk bij jezelf naar binnen te keren om alles met een open geest te aanschouwen en te doorleven. Jij hebt alle helingsmethoden, die men pretendeert te hebben uitgevonden, allang in jezelf zitten. Het gaat erom ze bij jezelf te activeren en daarvoor biedt het leven spontaan en gratis vele mogelijkheden. Die helingsweg kan kort of lang duren, wat je zelf maar wilt. Bovendien gaat het leeuwendeel vanzelf, want de Kosmische Wereld werkt ieder moment in op ieder mens. Het grootste deel van de spirituele verlichting wordt door de Geestelijke Wereld geregeld en uitgevoerd. Dat is meteen ook het grote manco bij al die zelfredzaamheidsmethoden, dat ze vergeten, dat er Hemelse Genade bestaat, dat ze vergeten, dat de Al-Ziel en de Goddelijke Wereld nu en rechtstreeks wonderen verricht. Er wordt teveel op de eigen goddelijkheid gehamerd, zonder dat men de buitenmenselijke Goddelijkheid erbij betrekt. Men is doorgeschoten in de foute benadering van de mens centraal zetten. Narcisme en egoïsme schieten als giftige paddestoelen uit de grond. Er is slechts pure overgave nodig, maar de charlatans en kwakzalvers maken er weer een brutaal en heilloos handeltje van. Trap er maar niet in, in al die schijnheilige blijdschapverkondigers.

Of wat te denken van de dolende ziel Ronald Klompsma, die al jaren met zijn ziel onder zijn arm loopt en alle denkbare New Age methoden wel zo'n beetje heeft doorlopen, zonder dat zijn ziel in zijn lijf is gaan aarden. Op internet ontdekte hij de personal coach Iris van Lelyveld uit Bloemendaal. Na een kennismakingsgesprek van 150 euro viel hij eerlijk gezegd meer voor de aantrekkelijke gestalte van Iris, dan voor de uitleg van haar helingsmethoden. Iris is natuurlijk niet zijn eerste personal coach, maar het voelt altijd weer alsof zij de eerste is, de ware toegang tot het echte leven. Zinsbegoocheling. Jezelf een rad voor het hoofd draaien. En die eeuwige glimlach van Iris, die is werkelijk niet te versmaden! Zij moet wel het geheim tot het eeuwige geluk kennen! Via haar moet het te bereiken zijn! 'Via Maria tot Jezus' staat er op de kapel in Heiloo. In wezen is al dat New Age gedoe een verkapte religieuze, spirituele, christelijke, boeddhistische, soefistische, kabbalistische, Wicca-achtige opgang. Het is één grote ratjetoe en heksenketel. Maar goed, Arnold is dus in de ban van de charmante, sexy geklede coach Iris, die in van alles en nog wat gediplomeerd is. Ook in de hypnotherapie. Na wat aangename massagesessies en tantra-oefeningen is Arnold samen met de heerlijke losbol Iris naar het nudistenstrand bij Bloemendaal aan Zee geweest. Ze hebben daar samen champagne gedronken om de goede voortgang te vieren. De bubbels stegen voornamelijk naar zijn jongeheer. Het leek wel alsof alle naakte schoonheden daar hem begeerden, maar hij begeerde vooral zijn mysterieuze tovenares.

Zonder dat Arnold er rekening mee heeft gehouden, belandt hij in een vreselijk diep dal en belt hij meteen naar Iris, die over een week nog wel een uurtje van 150 euro vrij heeft. Iris stelt hem alvast gerust met wat hocuspocushumbug, maar hij raakt er wel door gekalmeerd. Iedere klank van haar zwoele stem doet wonderen bij hem. Als een erotisch-aantrekkelijke fee weet zij met onzichtbaar verliefdheidspoeder te strooien. Zij weet Arnold heel subtiel, geraffineerd en kwikzilversnel te verleiden. Op de meest onverwachte momenten slaat zij toe. Een meesterlijke Diana met span- en spinkracht. Je zou haar ook psychotisch kunnen noemen, maar Arnold houdt het op hoogst verlicht en een hoog trillingsgetal. Hij heeft geen zin om zijn enige strohalm af te kraken. Na een week van ongedurig wachten wandelt hij naar Villa Dennenoord op de Koninginneduinweg 7 in het villapark Duin en Daal te Bloemendaal. Zpdra Iris open doet, valt er al een dik pak van zijn hart. In de grote hal bewondert hij haar gracieuze verschijning en voelt hij de helende werking, die van haar zuivere aura uit gaat. In de salon krijgt hij meteen een flinke massagebeurt, waardoor hij helemaal ontspannen raakt. Wanneer hij na een tijd zijn ogen opent, ligt Iris naakt op hem en bungelen haar zalige borsten boven zijn hoofd. Ineens knapt er iets in hem. Hij schreeuwt: 'Wel godverdegodver, je lijkt wel een goedkope hoer! Ga van mij af, jij, smerige duivelin!'. Iris schrikt zich te pletter en zij deinst achteruit. Ze heeft hem blijkbaar te makkelijk voorgesteld. Haar inschattingsvermogen wordt gebombardeerd. De vastgeroeste glimlach verdwijnt plotseling.

Voordat Iris hulp kan inschakelen, trekt Arnold haar aan haar lange, zwarte haren naar de grote hal, waar hij haar verwijt, dat zij een nepcoach is, een genezeres van niks, een ordinaire hoer, een loops duinkonijn, een achterbakse geldwolvin, een huichelachtige verraadster, die met gestolen geld op stand woont. 'Kom terug naar je zachte kanten, Arnold!', poogt Iris met de tranen over haar gloeiende wangen. 'Te laat, gore feeks, je hebt me bedrogen met je opgeklopte santenkraam!', spuit hij eruit. Iris ziet kans om via het Jugenstil-trappenhuis naar boven te vluchten, maar de boosaardige Arnold zit haar al snel op de hielen. 'Ik heb jou niet bedrogen, maar jij hebt jezelf bedrogen!', roept Iris ter verdediging. 'Dus je geeft toe dat je een valse onderneming leidt!', roept Arnold, die nog bozer wordt. 'Dat zeg ik toch niet, je zit op een belangrijk keerpunt, een grote emotionele blokkade, een hardnekkig trauma!', zegt Iris in alle redelijkheid om de nare situatie te redden. 'Precies!', reageert Arnold woest, 'en dat alles ben jij!'. 'Doe geen dingen waar je later spijt van krijgt, je moet er doorheen, krijger, toon me dat je ballen hebt, laat me zien, dat je jezelf kunt overwinnen!', probeert Iris nog, maar de blinde woede in Arnold neemt de overhand en wanneer Iris zich probeert los te rukken, geeft hij haar ineens een stevige duw, waardoor zij naar achteren van de trap valt. Iris breekt haar nek en Arnold staat minutenlang stomverbaasd naar haar levenloze lichaam te staren. Wanneer hij naast haar neerknielt, brabbelt hij: 'Lieve Iris, wakker worden, het is allemaal een vergissing!'. De enorme leegte staart hem aan en hij krijst: 'Kom terug, Iris, kom terug, ik heb je zo nodig!'. (-)

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
1 juli 2022


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)