Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De drie Gratiën van Wissenkerke

'Ik heb jullie het liefste naakt met een paar draperieën om jullie heen!', zegt Lieven Lievense, die als kunstschilder in het Zeeuwse Wissenkerke is neergestreken. Zijn woonhuis anex atelier op de Oostvoorstraat 27 ademt een mondaine, aristocratische, antieke sfeer. Voor zijn nieuwste project heeft hij drie jongedames uit het kerkkoor weten te charteren, al gingen daar wel enkele maanden overheen, maar de dirigent, Kees de Jonge, wist hen uiteindelijk over te halen. 'Mits de zedigheid niet in het geding is, heeft het niets met de duivel te maken!', verzekerde Kees hen. Tannetje Dieleman, Jacomina Wisse en Zoetje Berrevoets kijken elkaar afwachtend aan, nu Lieven hen voorstelt om zo goed als naakt voor hem te gaan poseren. 'Ik probeer hedendaagse Gratiën van jullie te maken', zegt Lieven, 'en dat gaat nu eenmaal niet met de winterjassen aan!'. 'Maar als wij bloot moeten, dan verzetten wij ons tegen Gods Woord!', sputtert Zoetje tegen. 'Jij mag dan wel een vrijgevochten kunstenaar zijn', zegt Jacomina, 'maar wij leven graag volgens Gods regels!'. 'Gij zult geen aanstoot geven!', zegt Tannetje ter aanvulling. 'Maar lieve dames toch, ik kijk enkel met de ogen van een kunstschilder en het gaat mij slechts om het artistieke resultaat!', zegt Lieven, die zijn beurs trekt en daar 500 euro uit haalt. 'Kijk!', zegt hij opgewekt, 'na de gedane zaken is dit voor ieder van jullie!'. Zoveel geld voor een beetje stilstaan doet de dames ineens van kleur verschieten en zij beginnen als betoverd te glimlachen en zij gaan al snel overstag. Heel hun religieuze opvoeding is plotsklaps weggevaagd en binnen enkele minuten liggen hun kleren op drie voldane stapeltjes. Lieven sluit de gordijnen van de voormalige pastorie uit 1850 extra goed en hij zorgt voor de juiste belichting en standen. Verder legt hij wat lichtkleurige doorkijkdraperieën van zijde om hun schouders en rond hun lendenen. 'Jullie zijn werkelijk waar de allermooiste Gratiën, die ik ooit gezien heb!', slijmt Lieven, die een fles cognac opent om met de dames te toasten. Dat laten de wat onwennige, maar zeker opgewonden dames zich goed smaken.

Na drie uren hard werken komt er al flink wat schot in het schilderij van Lieven en gaan de dames tevreden huiswaarts. Er zijn twee flessen cognac doorheen gegaan en dat is te merken, want zij verdwijnen al zingend en lallend in de donkere nacht. De volgende avond staan zij weer keurig bij Lieven op de stoep en eenmaal binnen doen zij uit zichzelf hun kleren uit en gaan zij in de gewenste houding staan. 'Nog maar wat cognac, lieve dames!', roept Lieven vrolijk en de dames knikken met schalkse blikken. Wat zij niet weten, is dat Lieven er platgestampte pretpilletjes bij hen door doet, waardoor zij alle remmingen verliezen. Terwijl Lieven secuur zit te schilderen, beginnen de dames geregeld te giechelen en kussen en strelen zij elkaar op hun meest intieme plekken. 'Wel een beetje in de houding blijven staan hé dames!', grapt Lieven, die zo af en toe bij hen moet komen om bij te sturen. 'Zeg, waarom ben jij eigenlijks niet naakt?', vraagt Zoete met uitpuilende ogen. De andere dames haken daar meteen op in en even later zingen ze in koor 'Lieven, kleren uit!', zodat Lieven niets anders rest dan hun wens maar in te vullen. Piemelnaakt achter zijn schildersezel is het toch heel wat moeilijker om geconcentreerd te blijven werken. 'Ik geloof dat de kwast tussen jouw benen ook wel een likje kan gebruiken!', grapt Zoetje. Hij begint met zijn verfkwast te trillen en op een gegeven moment houdt hij het niet meer en stormt hij als een fiere hengst op de drie losgelaten, prettig bezopen merries af. 'Wij zullen jou eens even lekker gaan verwennen, ondeugend schildertje!', zegt Jacomina met een geile stem. Voordat hij het goed en wel beseft, wordt hij aan alle kanten gekust en gestreeld. Hij hapt naar alle rondingen, die om hem heen vliegen en hij hapt vooral naar adem. De jongedames hebben blijkbaar enorm veel seksuele energie opgespaard en dat wordt nou allemaal bij hem ontladen. Eerlijk gezegd kan hij zijn geluk niet op en wenst hij dat dit eeuwig mag duren. Tussen de glazen cognac door wipt hij van de ene vrouw op de andere vrouw en stimuleren zij hem om het onderste uit de kan te halen. De drank stijgt naar zijn hoofd en hij weet niet meer welke schaamharen en welke borsten bij wie horen. Hij is de kluts helemaal kwijt, maar de dames nog meer, want die blijven hem maar opjagen en uitputten, totdat hij als een kaartenhuis in elkaar stort en in een coma belandt.

Het is zondagochtend en dominee Kees Schipper houdt een donderpreek over de alom tegenwoordige zonden van de moderne mens. Hij gaat tekeer tegen de massale leegloop van de kerken, het wijdverbreide drankmisbruik, de welig tierende zedeloosheid, de nietsverhullende kledij, het schaamteloze gevloek, de goddeloze televisieterreur, de respectloze omgangsvormen, de algehele losbandigheid en het kwaadaardig doorgeschoten feminisme. In verband met dat laatste haalt hij het bijbelboek Genesis aan, waarin duidelijk staat, dat God de vrouw uit een rib van de man boetseerde. 'De vrouw is dus maar een rib uit de man!', schreeuwt hij triomfantelijk van de kansel, maar dat schiet meteen in de verkeerde keelgaten van Zoetje, Jacomina en Tannetje, die elkaar veelbetekenend aankijken en meteen tot actie overgaan. Binnen een mum van tijd ontdoen zij zich van hun kleding en rennen zij door de kerkpaden. 'Sluit jullie ogen voor deze duivelinnen, weet dat God aan onze zijde staat!', raaskalt dominee Kees, terwijl de drie Gratiën het pijporgel van Johannes Vollebregt en het huisorgel van Christian Müller vernielen. De drie naakte jongedames zingen met heel veel woede in hun stemmen 'Altijd is Kortjakje ziek'. Koster Joris Jobse wil ingrijpen, maar zodra hij de naakte Zoetje nadert, begint zij met haar tieten heen en weer te bungelen, waardoor hij verschrikt terugdeinst. De organist Theo Vlinderdas barst van de woede en hij wil koste wat het kost het pijporgel zoveel mogelijk zien te redden, maar Jacomina ziet hem aankomen en zij rukt in één keer het beeld van koning David met de harp eraf, waarmee ze Theo bewusteloos slaat. Diverse kerkgangers hebben de politie inmiddels gealarmeerd en die komen met twee man sterk de boel sussen. Zij weten de drie dames te overmeesteren en in de handboeien vast te zetten en af te voeren. Een diep geschokte gemeente achterlatend. Tijdens het gebed bidt dominee Kees heftig geëmotioneerd voor de drie zondige vrouwen, die duidelijk door de duivel bezeten zijn. Hij hoopt dat God hun verloren zielen mag redden en dat zijn zwaar beproefde gemeente de kracht mag vinden om moedig voorwaarts te gaan op de weg die God hen leidt.

Twee maanden later bezoekt Lieven zijn drie Gratiën in de psychiatrische inrichting. Hij toont hun het eindresultaat van zijn schilderij van hun, maar dat had hij beter niet kunnen doen, want daar reageren ze superagressief op en ze verscheuren het schilderij, waar hij bedrempeld en beteuterd bij staat, althans dat speelt hij, want hij speelt onder ëén hoedje met het therapeutisch team. Iedere vorm van emotie-uiting is helend voort de dames. 'Jammer dat jullie er zo heftig op reageren', zegt hij tegen de dames, 'maar de beloofde 500 euro voor ieder van jullie krijgen jullie toch!'. Dat pakken ze alledrie gretig aan en het ontgaat hen, dat Lieven een vette knipoog aan de hoofdzuster geeft. 'Gelukkig is het origineel al voor 3 miljoen euro door een Chinese biljardair aangekocht!', denkt hij weltevreden, terwijl hij zijn drie Gratiën uitzwaait.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 juli 2022


Geplaatst in de categorie: psychologie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 54Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)