Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Stel nou- dat ze ernaast zitten?

Stel nou dat het klopt, dat van die stikstof bedoel ik dan, hoe komt het dan dat we zoveel mooie en gezonde dingen zien wanneer we door de weilanden rijden? Diezelfde weilanden waar de koeien, schapen, paarden en zwanen lopen?

Stel nou dat het klopt, van die stikstof bedoel ik dan, hoe komt het dan dat- de visser aan de IJssel vanmorgen een gezonde Baars ving en die terug wierp in het water? Stel nou, dat het klopt, die horrorverhalen over de stikstof bedoel ik dan, hoe komt het dan dat: alles wat groeit en bloeit niets verschilt ten opzichte van vorige jaren?

Stel nou- dat het niet klopt, die hele enge verhalen, dat ze dus niet van de boeren komen, van de koeien, het vee en hun uitwerpselen, stel nou: dat we het met zijn allen volkomen verkeerd hebben, alhoewel, wij niet, maar die mensen die dat dus wel vinden hè en stel je dan ook meteen even voor dat: van die enorme fabrieken de poorten sluiten omdat er teveel rotzooi uit hun pijpen komen, stel nou dat de grote trekker die Shell heet dat ook moet doen en stel je meteen voor dat alle passagiers die nu met een vliegtuig weggaan, waarheen dan ook, dat die een elektrische trein pakken, stel je nou eens voor wat we hier aan winst mee behalen?

Want kijk: koeien, schapen, paarden die zijn er al zolang ik me kan heugen, maar die fabrieken, vliegtuigen en meer van dat soort ellende, zeg nou zelf - sinds die de rommel de lucht ingooien komen we om in mensen met long aandoeningen, krijgen mensen kanker en andere aanverwante ziektes, dus stel je nou eens voor, dat we de boeren, gewoon laten boeren en stel je gelijk even voor dat we die pijpen en uitlaten dichtstoppen, de vliegtuigen aan de grond laten, want de eerlijkheid laat me wel vertellen dat: toen we allemaal thuis moesten blijven, de lucht vele malen beter te inhaleren was…dus: de boer blijft, de koeien ook en de rest: doen we in de ban?

Schrijver: An Terlouw, 10 juli 2022


Geplaatst in de categorie: milieu

1.3 met 3 stemmen 96Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)