Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De macabere bloemenfontein van IJlst

Sietze Holtrop en Blommert Hofstra zijn al sinds de lagere school met elkaar bevriend en de vriendschap is met de jaren alsmaar hechter geworden. Sietze is leraar geschiedenis aan het RSG Magister Alvinus in Sneek en Blommert runt boekhandel Van der Velde in Sneek. Blommert woont nabij zijn werkstek en Sietze woont nog steeds in IJlst, op de Galamagracht 37. Beiden zijn verstokte vrijgezellen, al wil het wel eens voorkomen, dat één van hen voor de bijl gaat en helemaal zot van een bepaalde vrouw wordt. Meestal verdampt zo'n bevlieging binnen een week en drinken ze samen met veel lol de betovering weg. In zijn vrije tijd werkt de streng gelovige Sietze aan een literaire roman over Maarten Luther. Zijn privé-bibliotheek barst dan ook van de naslagwerken over Luther. Blommert schrijft liever gedichten en hij is goed bevriend met Jean-Pierre Rawie en Esther Naomi Perquin. Zijn nieuwste dichtbundel 'De borsten van Artemis' heeft hij opgedragen aan Jean-Pierre.
Zijn vuistdikke biografie over de in IJlst geboren dichter/schrijver Hein de Bruin 'Hein inviteert Magere Hein' staat op één lijn met de magistrale biografieën van Wim Hazeu. De protestantse Hein pleegde op 10 juni 1947 in zijn Amsterdamse huis zelfdoding door zichzelf te verhangen. Hij werd 48 jaar.

Sinds enige tijd zit Sietze op yogales bij 'Yoga bij Minke' op de Uilenburg 53 in IJlst. Dit is op aanraden van de zeer bevallige Hylkje Miedema. Zij zei: 'Als leraar en schrijver beweeg je veel te weinig en je zult zien dat je van de yoga gaat opbloeien!'. Uit zichzelf zou Sietze er nooit aan begonnen zijn, maar het vrouwelijk schoon van Hylkje gaf de doorslag. Nu kijkt hij één keer per week zijn ogen uit naar de lenige en hoogst aantrekkelijke Hylkje, die allang begreep dat hij op haar valt en alles doet om zijn begeerte in stand te houden. De erotisch hoogst opwindende kapster Hylkje is ruim 10 jaar gescheiden en zij woont op de Mientlân 41, lekker ruim voor een vrouw alleen. Na haar scheiding is haar seksuele behoefte enorm toegenomen en heeft zij zichzelf in de tantratechnieken gespecialiseerd en dat natuurlijk niet alleen in haar eentje, maar met geregeld bezoek van net zo hitsige mannen. Toch mist ze bij die louter op seks gerichte kerels de nodige psychische diepgang en daarom is haar oog op Sietze gevallen, die zij erg waardeert om zijn kennis van de historie en zijn schrijfkunst. Overigens is ze ook reuzenieuwsgierig naar zijn naakte lichaam en seksuele prestaties. Via de yogalessen wordt de band met hem alsmaar soepeler en gaat het volgens haar de goede kant op. Sietze heeft anders te kampen met heftige gewetensbezwaren en hij zit vaak kromgebogen in de kerkbank van de protestantse Mauritiuskerk op de Eegracht 48. Dat is zeg maar zijn stamkerk, waar hij in is opgegroeid, met alle geestelijke ellende vandien. Zijn zwaar beproefde lichaam hunkert ongelooflijk veel naar pure en eindeloze seks met Hylkje, maar hij vindt, dat hij daarmee tegen Gods geboden handelt. Hij gelooft nog steeds in geen seks voor het huwelijk, maar om Hylkje nu ten huwelijk te vragen, vindt hij ook weer te ver gaan. Zijn hoofd barst bijna uit elkaar van de ingeprente bezwaren en verboden. Maar zijn hart is vol van Hylkje en hij vertelt zijn boezemvriend Blommert over zijn onstuimige verliefdheid. Blommert waarschuwt hem. 'Je weet waar dit allemaal op uitdraait, Sietze, doe het niet, want die vrouw maakt je hartstikke mesjokke!', zegt Blommert, 'weet je nog, vorig jaar, toen die del van een Wietske Nanninga jou het hoofd op hol bracht, weet je nog wat voor wrak je was, nadat je één nacht met haar ge-je-weet-wel hebt?'. 'Dat was anders, Blommert, Hylkje is echt van een ander kaliber en echt te vertrouwen!', zegt Sietze met verdwaasde, gehypnotiseerde ogen. 'Maar, lieve Sietze, hoe lang ken ik jou nou? Ik smeek je, ouwe gabber, doe het niet, want ze maakt je helemaal kapot!', probeert Blommert nog een keer. 'Je bent jaloers, hé, opgedroogde boekenwurm, maar wees gerust, strijdmakker van me, na mij zal ik jou aanbevelen!', zegt Sietze met een grote glimlach, terwijl hij nog twee bier bestelt.

Het is diep in de nacht en er loopt een gestalte in een lange cape door de straten van IJlst. Blommert is Hylkje vanaf haar huis gevolgd en hij weet wat zij van plan is. Sietze heeft hem telefonisch op de hoogte gebracht. 'Het gaat vannacht gebeuren en niet bij haar, maar hier in mijn eigen bedstede, denk je eens in man, God wat voel ik mij gelukkig!', zei Sietze. 'Je zou je diep ongelukkig moeten voelen!', dacht Blommert. In de steeg naast de Messingklopper op de Eegracht 44 overmeestert Blommert de argeloze, vlot trippelende Hylkje. Hij duwt zijn linkerhand voor haar mond en met een dolk in zijn rechterhand steekt hij haar neer. Hij steekt wel vijf keer. Wanneer zij als een pudding in elkaar zakt, tilt hij haar over zijn rechterschouder mee naar de fontein 'Immortal Flowers - Rikka' van de Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki. Hij gooit haar lichaam in de waterbak. Uit een merkwaardig soort van piëteit strooit hij nepgouden snippers over haar heen. Niemand heeft hem gezien en hij loopt haastig naar zijn geparkeerde auto, waarmee hij via sluipwegen naar Sneek rijdt. Sietze begint rond twee uur 's nachts argwaan te krijgen. Zowel Hylkje als Blommert nemen de telefoon niet op. Om drie uur vergaat hem de lol en vermoedt hij, dat hij is beetgenomen door Hylkje, dat ze hem met een dode mus heeft blij gemaakt. 'Misschien is het wel één van haar tantra-acties en stelt ze de liefdesdaad zoveel mogelijk uit!', denkt hij optimistisch, 'of misschien is er iets dringends tussen gekomen!'. De volgende ochtend zit Oeke Severina op het terras van Utherne tegenover de bloemenfontein. Net als hij zijn gekookte eitje wil onthoofden, ziet hij iets boven de rand van de waterbak uitsteken. Het lijkt op een hoofd en Oeke loopt voorzichtig naar de fontein. Eenmaal daar ziet hij het ontzielde lichaam van Hylkje drijven en slaakt hij een enorme gil. Tegen de middag bereikt het schokkende nieuws Sietze, die helemaal ontdaan en zwaar depressief zijn verhaal bij de politie doet. De politie ontdekt al gauw dat Blommert de enige was, die van het nachtelijk bezoek van Hylkje op de hoogte was. Ze leggen meteen een verband met de afgehakte, vrouwelijke hand in de zwarte collectezak van de Mauritiuskerk van enkele jaren geleden. Die hand bleek van de prostituee Fieke Camminga uit Leeuwarden te zijn. Ze vragen Sietze meteen of hij wel eens bij Fieke geweest is. Sietze knikt en de puzzel valt in elkaar. 'Het is bijna niet te geloven, maar dat was dus ook jouw vriend Blommert!', zegt de bezorgde agente met de betoverend mooie ogen. En Sietze valt als een blok voor haar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
15 juli 2022


Geplaatst in de categorie: misdaad

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)