Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De lesbische juf van Krabbendijke

Sinds Adamina Lievense uit de kast is gekomen, valt heel Krabbendijke over haar heen. Te beginnen op het Calvijn College op de Appelstraat 4, waar zij al bijna tien jaar een zeer gerespecteerde lerares Nederlands is, maar daar is opeens niets meer van over, want aan homoseksuele mensen hebben ze de schurft, die protestantse fanatici. Met name directeur Jacobus Stroosnijder is des duivels, omdat zij nu de reformatorische signatuur van zijn voorbeeldige school verpest. 'Ik heb altijd al zoiets vermoed bij die frigide pokkentrut!', zei hij tegen de leraar geschiedenis Paulus Hofman. Paulus heeft diverse keren geprobeerd om Adamina te versieren, maar hij werd altijd subtiel afgewezen en genegeerd. Dat steekt hem nog steeds en nu al helemaal, want dat zij een pot is, had zij hem wel eens eerder mogen vertellen, vindt hij. 'Ik ga er persoonlijk voor zorgen, dat ik haar zo snel mogelijk kan ontslaan!', wist hij Paulus nog toe te vertrouwen, 'het is toch verschrikkelijk en dat op onze school! Wat een ellendige verzoeking zeg!'. 'Ik verwacht niet anders!', reageerde Paulus, die eens met zijn vuile handen in haar bloes graaide, toen Adamina bij de kopieermachine voorover bukte. Volgens zijn stoere verhalen in zijn stamkroeg had zij dat maar wat lekker gevonden, maar in feite heeft zij hem strak afwijzend in zijn ogen gekeken en er verder geen woorden aan vuil gemaakt. De zelfbeheersing ten top. Adamina's lesbische partner Saartje Welleman haalt Adamina de laatste tijd geregeld van school en dan omhelzen en kussen zij elkaar openlijk en intens. Zij staan ver boven die bekrompen, boze blikken achter de schoolramen en op het schoolplein, die zij wel degelijk aanvoelen, sterker nog, die schenken hen zelfs extra energie om in alle vrijheid door te gaan.

Dominee Izaäk Budding van de Gereformeerde Gemeente op de Johan Willem Frisostraat 1 in Krabbendijke zit er flink mee in zijn maag, dat er nu een openlijk lesbisch stel binnen zijn gemeente is. Hij heeft al vele boze telefoontjes en brieven van enkele bezorgde gemeenteleden ontvangen. De zwaar protestantse kerkenraadsleden zijn het er unaniem over eens, dat zoiets niet in de kerkgemeenschap past, maar zij kunnen er bar weinig tegen doen, realiseren zij zich tot hun grote frustratie. Adamina was al die jaren echt één van hun en zij werd tot op het bot vertrouwd, maar nu keren al haar kerkvriendinnen en kerkvrienden haar de rug toe, want zij voelen zich voor de gek gehouden en verraden. Velen vinden het ook nog eens extra erg voor de SGP-er in hart en nieren Salomon Boone, die overduidelijk een oogje op Adamina had en heeft. Iedereen in de gemeente kent en respecteert de weduwnaar Salomon, die zo prachtig en krachtig kan zingen en die als een ware heilige wordt beschouwd. Nu Adamina en Saartje 's zondags gearmd de kerk inkomen, zien zij Salomon helemaal verpieteren. Sinds hij weet dat Adamina lesbisch is en ook nog een partner heeft, zingt hij als een verzopen katje. Zijn teleurstelling brengt donderwolken bij de mensen, die met hem te doen hebben, teweeg. Dominee Budding heeft in zijn huisbezoeken bij Salomon zijn geloofsstrijd gevolgd en hij vreest nu het ergste voor hem, ook omdat hij weet dat Salomon manisch-depressief is. Adamina en Saartje wonen op Rondsel 1 en zij voelen wel dat zij onder druk worden gezet, dat Krabbendijke de gelederen sluit en dat zij als paria's worden buitengesloten. God, wat waren zij blij, toen zij eenmaal de knoop hebben doorgehakt en Saartje haar woning in Rotterdam heeft opgezegd. Eindelijk hoeven ze niet meer heen en weer te reizen en kunnen ze dag en nacht bij elkaar zijn. Eindelijk hoeven zij niet meer te doen alsof zij twee gewone vriendinnen van elkaar zijn en kunnen zij zichzelf als vrije lesbiennes uitleven, maar inmiddels begrijpen zij wel dat Krabbendijke niet zo'n handige uitgangspositie is. De haatbriefjes stromen binnen, met teksten als 'Jullie leven in zonde!', 'God haat homo's!' en 'Jullie gaan naar de hel!'. De keerzijde van hun open-zijn wordt in Krabbendijke steeds meer voelbaar en zichtbaar. Blijkbaar hebben zij zich grondig vergist in de protestantse medemens. Er is een heksenjacht gaande en zij zijn de opgejaagden, de prooidieren. Hoe die protestantse gekken dat allemaal met hun geloof kunnen rijmen, is hun een groot raadsel, maar ze besluiten om de brandstapel niet meer af te wachten en op Funda.nl een nieuw huis te zoeken, ver van dat middeleeuwse Krabbendijke.

Wanneer haar collega-leraar Paulus zogenaamd per ongeluk een kopje koffie over de jurk van Adamina morst, is de maat vol en loopt zij regelrecht naar de kamer van directeur Jacobus om haar ontslag in te dienen. 'Vanwege een kopje gemorste koffie?', vraagt Jacobus haar nog heel denigrerend en afwijzend. 'Ja! discriminerende klootzak!', schreeuwt zij, terwijl ze met haar rechterhand zijn kopje koffie in zijn gezicht smijt. 'Jij, vuile kuttrut!', schreeuwt hij terug, 'ga maar gauw met die slet van je vieze dingen doen!'. Voor Adamina is alles nu wel duidelijk en zij smijt de deur echt keihard dicht. 'Ik wil niets meer met die hypocriete protestanten te maken hebben!', denkt zij, wanneer zij nog eenmaal naar het schoolgebouw omkijkt. Ze kookt van woede en ze fietst naar boekhandel Versprille, waar een zeer streng-gelovig kerkenraadslid de scepter zwaait. Voordat ze naar binnen gaat, probeert ze eerst wat op adem te komen. Eenmaal binnen gaat ze naar de kassa en kijkt ze het kerkenraadslid strak in de ogen. 'Kan ik u ergens mee helpen, juffrouw Lievense?', vraagt hij uiterst beleefd en schijnheilig. 'Misschien', antwoordt zij, 'heeft u toevallig ook lesbische pornoboekjes te koop?'. De man kijkt angstig om zich heen, bang dat de andere klanten het horen. Dat zit zij en zij herhaalt haar vraag dubbel zo luid, waarna de man haar vriendelijk verzoekt om de boekhandel te verlaten. Dat doet zij maar al te graag en met een grote, vreugdevolle glimlach. Thuis heeft Saartje een verrassing voor haar, ze gaan die avond nog een mooi pand aan de havenkade in Middelburg bekijken. Na het bourgondische diner wandelen zij naar het station, omdat ze zin hebben om met de trein te gaan. Het duurt even voordat hun trein er is en Saartje laat Adamina nogmaals de foto's van het huis zien. 'Er is godzijdank een ontsnapping mogelijk!', verzucht Adamina. De trein is gearriveerd en Saartje stapt als eerste in. Zodra Adamina ook wil instappen, klinkt er een zware mannenstem achter haar rug. 'Waar denk jij naartoe te gaan, goddeloos wijf!', bromt Salomon. Zij kijkt achterom en zij ziet dat Salomon een pistool op haar richt. 'Salomon, waarom?', zegt zij, maar Salomon doet niets anders dan haar met drie kogels te doorboren. Adamina is meteen overleden en Saartje gilt en huilt, terwijl zij Adamina in haar armen houdt. 'Schiet mij dan ook maar dood, ellendeling!', krijst Saartje. 'O, mijn God, wat heb ik gedaan?', roept Salomon en na een schot door zijn hoofd volgt hij Adamina pijlsnel naar de Eeuwige Jachtvelden. Op datzelfde moment worden het Calvijn College en het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Krabbendijke via bovennatuurlijke, Goddelijke krachten door de aarde verzwolgen.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
30 juli 2022


Geplaatst in de categorie: misdaad

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 118Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)