Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

VLOEIWEIDESPROOKJE

De beken Turfvaart en Bijloop stromen naar Breda. In de buurt van het dorp Rijsbergen komen ze heel dicht naast elkaar te liggen. In dat gebied zorgen de beide dwergriviertjes voor beeldschone velden aan hun oevers, waar heel veel moois bloeit.
's Ochtends wekken bloemengeuren de bijen uit hun rust. De zoemende diertjes vliegen over de velden, van bloem naar bloem, bezoeken ook de fruitbomen bij de bosrand.
Het ijverige gezoem moedigt de vogels aan om met hun morgenlied te beginnen. Dat meerstemmige koor zet de bijen aan tot verder, steeds verder gaan. Al gauw vliegen ze door het nabije bos, strijken af en toe even neer, dan wordt de tocht voortgezet.
Akkers, weilanden en tuinen mogen des te gelukkiger leven en rijke oogsten verwachten, dankzij het bezoek van al die vliesvleugelige werkstertjes. Zij zoenen, zuigen en wrijven waardoor ieder gewas met vreugde de toekomst tegemoet ziet.
Hoor hoe al die vogelklanken het edele bestaan van het boerenland bezingen.
Over glanzende, bonte weiden, door heel het koele bos fladderen vlinders om opgewektheid rond te strooien. Hun vleugels zijn stille, waaiende briefjes, die verlichtende verontschuldiging melden:
"Wandelaars van deze heerlijke omgeving... Denkt u aan de mensen van Nederlands verzet, die hier in oorlogstijd de heldendood vonden. Vaderlands welzijn achtten zij hoger dan hun eigen leven. Terwijl deze droeve gebeurtenis uw geest doorstroomt, mag u blijmoedig van Vloeiweides pracht genieten."

... De Vloeiweide is een bos- en weidegebied vlakbij het dorp Rijsbergen, in de buurt van Breda.
Op deze mooie plek staat nog een monument op de oude plaats van het huis van boswachter Ernest Neefs, waar zich een noodlottig ongeval voltrok.
Op 4 Oktober 1944 vielen Duitse soldaten dit huis aan, waar een aantal verzetsmensen radioverbindingen onderhield.
Drie kinderen van de boswachter, zijn vrouw en nog enige verzetsmensen werden doodgeschoten. De overige Vaderlandse strijders werden gevangen genomen en de volgende dag op de schietbaan van Breda gefusilleerd.
De boswachter zelf en zijn andere vier kinderen hebben dit overleefd. ...

Schrijver: Han Messie
5 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: dieren

4.0 met 1 stemmen 100Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)