Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Kwh!

Er gaat geen dag- of deel ervan voorbij of er wordt wel melding gemaakt over energie, over gas, verbruik, stikstof of meer van die nieuws items…corona is verdreven door de oorlog, zo lijkt het althans. Gelukkig dalen de mensen qua het virus al moet ik zeggen dat er een nieuw virus is opgedoken en wel: het energie-verbruik-virus. Er moet nog een leuk woord voor gevonden worden, dat dan weer opgenomen wordt in de DvD natuurlijk?

Maar nu over het verbruik-virus, waarmee ik dus verschrikkelijk besmet ben, tja, je moet wat om het goede voorbeeld te geven tenslotte? Ik denk terug aan de talloze keren dat er een brul naar boven gegeven werd: licht uit! Jahaaaa, hoorde je dan. Nu we met zijn tweetjes over zijn, maken we ons er niet makkelijker vanaf - het tegendeel is waar en ik beken dat we zelfs nog bijgeleerd hebben ook, want wat was het geval?

Ons mobiele gebeuren ligt bij voorbaat ‘s nachts aan de oplader, domweg omdat we hier Slimme Meters hebben en het daltarief om elf uur ‘s avonds ingaat. Logisch dat je dan juist die apparaten aanzet die je overdag beter niet kunt laten draaien? Zo ook met de vaatwasser en de wasmachine. De droger wordt zo min mogelijk gebruikt, maar als die aangaat is het ook op - juist - goedkope stroom. Dat laatste kan ik nu nog zeggen, want het zal best omhoog gaan, daar twijfel ik niet aan.

Maar ik maakte een behoorlijke inschattingsfout door ‘s morgens wel de apparaten van de lader af te halen, maar de stekkers gewoon in het contact te laten zitten. Net zo (niet) slim als: een apparaat op een klok in te schakelen en dat bij voorkeur ‘s avonds voor je naar bed gaat, zodat ie om een uur of 5 aan sprong? Dom, dom dom…want, als je daltarief om elf uur ingaat, laat dan ook die machine rond die tijd aanspringen, immers: gedurende de tijd dat ie staat ingeschakeld verbruik je ook Kwh?

En al gaat dat niet om schokkende bedragen, ik krijg zojuist het maandoverzicht van oktober. Laat het verbruik nou omlaag gegaan zijn! Gas hebben we hier niet, alleen voor de gezamenlijke verwarming maar ja, die is nog niet aan geweest omdat we het niet koud hebben. en dus: is het een leuke opsteker te weten dat: ook minimale inspanningen leiden tot besparingen, waarmee duidelijk is dat je nooit te oud bent om te leren…

Schrijver: An Terlouw, 4 november 2022


Geplaatst in de categorie: economie

3.4 met 5 stemmen 135Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)