Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De Crone

De vrouw keek uit het raam naar haar tuin. De muziek die in haar woonkamer speelde, verdreef de oorverdovende stilte die het afgelopen jaar in haar leven geslopen was. Het liedje dat op dat moment uit haar moderne muziekapparaat kwam, zei dat het harder regende dan ze hebben kon. Dat klopte. Het regende de laatste tijd inderdaad veel harder dan ze hebben kon. Buiten haar huis. In haar tuin. Op de straten. De wereld voelde koud, nat en grijs. Ook in haar hart, in die ruimte waar zoveel liefde woont, regende het met ongeregelde regelmaat gevoelens van gemis, verdriet en verlangen. Hoe kon dit liedje dat weten. Synchroniciteit.

De eerste maand van het jaar was nu bijna voorbij. Af en toe verscheen een voorzichtige zon die een paar uren scheen, omringd en omrand door wolken die al snel weer het hele hemeldek vulden. De dagen werden langzaam een klein beetje langer. Maar door het grijze weer was het in haar huis in de vroege namiddag al tijd om een lichtje te branden. Zo hield ze het vuur van de gele hemelbol brandend in haar woning en in haar hart. Ze zou dat vuur niet laten doven. Ieder verlies gaf niet alleen gemis, maar ook ruimte voor het nieuwe. Ze wist nog niet wat het nieuwe was. Het zou op haar pad komen. Het wachtte al ergens. Maar het kwam als zij er klaar voor was. Als de tijd overeenkwam met de ruimte. Tot die tijd zocht ze in de nieuwe ruimte naar haar nieuwe zelf.

Het leven kan in vele hoofdstukken verdeeld worden. Bijvoorbeeld aan de hand van de elementen. De jongere jaren kunnen dan staan voor water, lucht en vuur. De jaren op latere leeftijd voor aarde en geestkracht. De jonge jaren lagen voor de vrouw in haar verleden. Het woelige water met alle emoties dat een weg probeert te vinden in de meanderende rivier van het leven. De wind die in het hoofd als een woeste storm tekeer kan gaan, maar die ook helderheid en fluisterstille kalmte brengt. Het vuur van steeds weer opvlammende idealen, die soms niet haalbaar lijken, maar op mysterieuze wijze toch dichterbij komen. Ze had nu de leeftijd waarin de laatste twee elementen een hoofdrol spelen. De aarde onder de voeten die ons steeds weer met beide benen veilig landen laat. En die ons goed toegerust laat binnenwandelen in de allesomvattende energie van de geestkracht.

De vrouw contempleerde over de elementen terwijl ze haar tuin overzag. In de periode die achter haar lag, waarin ze haar energie liefdevol had besteed aan de nodige zorg voor dierbaren, was een kleine jungle gegroeid aan de achterkant van haar huis. Daar hadden alle elementen aan bijgedragen. Zon, wind en regen hadden de vruchtbare aarde voeding gegeven om hoge gewassen te laten groeien. Ze zou veel realiteitszin en geestkracht nodig hebben om haar tuin weer leefbaar te maken. Voor haarzelf. Want voor de dieren was haar tuin een klein paradijs. Vogels, vlinders, egels, slakken. Ze vonden in haar tuin een veilig thuis. Nu moest ze nog even plek voor zichzelf maken tussen al haar dierenvrienden.

De vrouw had inmiddels de leeftijd van de Crone. Dat was in de Wicca de leeftijd van de wijze oude vrouw. De Drievoudige Godin bestaat uit de jonge vrouw, de moeder, en de Crone. De vrouw was aan haar laatste godinnenhoofdstuk begonnen. Ouder en soms wat wijzer dan voorheen. Zij hield van deze leeftijd. Ze wilde niet meer jonger zijn. De levenservaring droeg zij niet als een rugzak, maar had ze liefdevol opgeborgen in een mooie doos. Die maakte ze af en toe even open, dankbaar voor alle lessen die geleerd waren. Dankbaar voor de rust en kalmte die met de inzichten kwam. Er zouden nog vele lessen volgen. Ze was nog lang niet klaar met dit leven. Het leven was nog lang niet klaar met haar. Nieuwe deuren gingen open. Nieuwe ramen met nieuwe vergezichten. Na de regen scheen opnieuw een zon met een nieuwe regenboog. De vogels zongen haar lied. De wolken schreven haar naam. De vrouw zag de oude Godin weerspiegeld in haar raam.

... Illustratie: Triple Goddess Symbol, zie link ...


Zie ook: https://tinyurl.com/3hek9rnz

Schrijver: Gabriëla Mommers, 28 januari 2023


Geplaatst in de categorie: tijd

4.0 met 7 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)