Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Verschil Moet Er Zijn

Vanmorgen ben ik helemaal naar de andere kant van het dorp gelopen. Daar woont Peter Jan, een kennis van mij, die ik zo af en toe tegenkom en dan fatsoenshalve een praatje mee maak. Drie maand geleden vertelde hij me dat hij misschien een nieuwe Tesla, van z’n neef die in de auto business zit, mocht testen, omdat hij veel kilometers maakt. Peter Jan zat bij mij op een commerciële handelsschool of beter gezegd ik zat bij hem op school.
Het verschil tussen ons beiden is dat hij het geleerde wel erg goed in de praktijk wist te brengen. Daar waar ik eigenlijk wel wist dat ik op die school niet thuis hoorde.

Zulke dingen gebeuren, maar toch ben ik nog redelijk goed terecht gekomen. Wel ietsje minder goed dan Peter Jan, want Peter Jan woont in de villawijk in zo’n optrekje van ver boven de zeven ton. Het zij hem gegund.
Ach mijn stekkie heeft andere, misschien wel meer ondergewaardeerde en onbetaalbare charmes, en ik ben er gelukkig. Ik hoop hij daar ook. Mij hoor je dus niet klagen. Ik weet dat Peter een racefanaat is en hij oefent die dure hobby maar wat graag uit. Hij is helemaal idolaat van onze nieuwe grote held Max Verstappen.

Het verschil op dit gebied met mij is dat ik er helemaal niets mee heb. Het is pure waaghalzerij en degene die de beste auto en ploeg om zich heen heeft wint. Peter Jan is met z’n derde huwelijk bezig en heeft bij alle vrouwen enkele kinderen. Hoeveel
pech kun je hebben. Terwijl mijn vrouw mij al vijfendertig jaar duldt tot grote tevredenheid en geen kinderen heeft, ook tot volle tevredenheid – je zult tegenwoordig maar opgroeiende jeugd onder je vleugels hebben. 'Ik weet er alles van,' zuchtte hij.
Om maar eens een onderwerp aan te roeren dat Peter Jan aan mocht spreken vroeg ik hem of hij het ook gelezen had van die overvaller die de oud coureur Robert Doornbos had overvallen. Ja die had een behoorlijke straf opgelegd gekregen.
Ja, wist Peter Jan, hij had hem met een knuppel bedreigd en wist hem z’n mobiel en horloge af te troggelen.
Hij zal wel extra straf hebben gekregen omdat hij een bekende Nederlander heeft overvallen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het best, maar ze moeten wel met één maat meten.
Ja, maar wist je, zei hij, dat het geen gewoon horloge was. O? Nee, het was een Rolex ter waarde van dertigduizend mille.
Jeetje, laatst moest ik in het ziekenhuis even m’n horloge afdoen en de verpleger zei: ‘Zo zo, dat is nog eens een echte retro.’ ‘Hoe bedoel je,’ vroeg ik. ‘Nou zo’n digitaal horloge is tegenwoordig echt retro, iedereen draagt tegenwoordig zo eentje met wijzers. Het is net al in de muziek. De lp’s zijn weer helemaal up to date en de cd is bijna retro.’
‘O, het zal wel,’ zei ik, ‘maar die van mij kostte destijds drie tientjes en doet het hartstikke goed. Zo’n ding met wijzers doet me denken aan een koekoeksklok en ik ben bang dat hij een onverwacht een keer koekoek roept.’
‘Ja, zo gaan die dingen nu eenmaal,’ meende Peter Jan.
‘Jij zult ook wel een Rolex hebben?’, vroeg ik hem brutaal.
‘Nee,’ zei hij, ‘ dat vind ik zonde. Als je het goed hebt, mag je dat best laten zien. Maar een Rolex om je pols ziet niemand. Nee dat vind ik onzinnig. Gelukkig ben ik in die dingen altijd die gewone Peter Jan van school gebleven.’
Nou, dacht ik, in de klas werd daar heel anders over gedacht.

Ik moest weer verder om m’n Panda voor sluitingstijd bij de garagehouder op te halen.
‘Voordat je weggaat, wil ik je nog even iets laten zien,’ zei Peter Jan. Hij nam me mee naar z’n garage en toonde mij het allernieuwste en duurste Tesla model. ‘Mooie auto, Peter Jan.’
‘Ja, dat dacht ik ook,’ zei hij. ‘Jij rijdt nog steeds in die aftandse oude Panda?’
‘Nou, aftands, hij is voor de APK keuring geweest, ik ga hem zo weer ophalen.’
‘Weet wat zo’n Tesla kost?’
Nee. Ik had geen idee. Hij was even vergeten dat hij destijds mij ook had verteld, dat hij dat nieuwe model voor z’n neef mocht testen.
‘Schrik niet, dit ding kost zo’n tachtig mille.’
‘Mooi dat het je zo goed gaat kerel.’
‘Ach ja, denk maar zo, verschil is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Het moet er nu blijkbaar eenmaal wezen.’
Hij heeft misschien wel gelijk.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 31 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: overig

4.0 met 1 stemmen 66



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
14 november 2023
Je hebt misschien wel gelijk, maar de insteek in dit verhaal is meer dat de ene persoonlijkheid zich ontwikkelt tot een echte 'patser' en pakt wat hij pakken kan en dat ook graag laat zien en de ander die op dezelfde school heeft gezeten zich anders ontwikkelt. Ik had daar achteraf niets te zoeken, Er was sowieso een beetje een tweedeling op die school. De ene groep bleef gewoon en andere groep liep al rond in colbertjes en stropdas en straalde uit dat ze gingen maken, wat dus sommigen inderdaad lukte. Er was eentje die had al een eigen bedrijfje. Op zo'n soort school wordt duidelijk waar je eigenlijk thuis hoort en voelt.
Door de verschillende karakters zullen er altijd verschillen zijn en blijven.
Het is misschien een vage toelichting, maar het gaat hier meer om het gevoel, dat door toevalligheden de een terecht komt waar hij hoort en de ander niet of dat dit onduidelijk voor de laatste is en dit altijd een basis is voor verschil van het beleven van het leven..
Naam:
toon
Datum:
13 november 2023
Email:
toonpaolagmail.com
een best leuk verhaal, maar gezien de opbouw had ik een wat spannender einde
verwacht.
Over hoe vervuilend die Tesla s geproduceerd zijn en wat voor enorme investeringen er nodig zijn om die verschrikkelijke energieslurpers te produceren.
Samen op de handelsschool maar mileu en klimaatkundig slechte rekenaars.....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)