Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De - voor veel mensen - moeilijke decembermaand

December, het zou de mooiste maand van het jaar moeten zijn maar hoe anders is het nu in diverse huizen en gezinnen, hoe kei- knalhard is deze maand voor een paar gezinnen die de afgelopen weken volop bezig geweest zijn met: het regelen van de uitvaart voor een echtgenoot, hoe loeihard is deze maand als je bedenkt dat er voor een man geen volgende maand aankomt?

December, het zou een mooie, gloedvolle maand moeten zijn maar is dat niet - waar de dood zijn intrede deed, waar ziekte zorgt voor kommer en kwel…
Voor haar: die de echtgenoot levenloos aantrof bij thuiskomst, niet meer te redden en na de ongelofelijke schrik het geregel van zijn laatste rit… afgelopen week was dat het geval… ze valt in een gat, geen december-gat, maar een gat van verlies, van schrik, van eenzaam, van… missen.

December, ook voor hem die niet meer terug hoeft te komen in het ziekenhuis, uitbehandeld als het ware, niets meer aan te doen, ze zijn en blijven nog met zijn tweetjes en ik zeg: maak herinneringen, zoveel mogelijk, wetende dat het de laatste zullen zijn.

December, een maand van licht, warmte, liefde en weet ik wat al niet meer, er wordt feest gevierd, cadeautjes gekocht, lootjes getrokken en nagedacht over wat er op tafel moet komen, want het wordt immers kerstmis?

Dat valt altijd in december toch? Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat je toch nooit vrede meer kunt vinden als je in één klap alles kwijt bent, niet in de vorm van spullen, maar je maatje, de persoon waar je je leven mee deelde, waar je naast lag in bed, waar je naast zat aan tafel en die plek: blijft leeg...

Ook met kerstmis, ook in de decembermaand, ook met Oud en Nieuw ook met… ja waar niet mee?
Het is nog vroeg, slechts een week maar na bijna vijftig jaar bij elkaar te zijn geweest, is dit abrupte einde zo afschuwelijk en zo vreselijk eenzaam dat de decembermaand een moeilijke en eenzame maand wordt!

En dan de talloze mensen die de afgelopen weken slecht nieuws kregen en nog wachten op een uitslag, oké die zitten nog wel op die stoel, maar ze zijn niet bezig met december of met kerst, ze overleven!

Ik wens alle mensen die zo beet genomen zijn door het onvermijdelijke heel veel sterkte en liefs.

Schrijver: An Terlouw, 7 december 2023


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.1 met 25 stemmen 188



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
17 december 2023
Email:
hmessielive.nl
An, uit jouw verhaal spreekt ook heel sterk dat December een maand is om de kracht van je geloof in Christus te beproeven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)