Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Grenzen, welke?

De labo-onderzoekkosten voor de vrouwen die aan in-vitrobevruchting (IVF) willen doen – weliswaar tot zes pogingen beperkt – worden binnenkort in België terugbetaald door het ziekenfonds.
“Allez, madammeke als het dàn nog niet gelukt is, ja dan moet je maar zelf voor het volle pond opdraaien.”
Geen “prettig” vooruitzicht. Precies of de eerste keren al een “pretje” waren, vind Ik. Zowel financieel, moreel als seksueel. Geef toe, we gaan wel erop vooruit, maar de minister vindt dat het hun ook wat mag kosten, indien nodig.

Professor Antinori (It) is al verder gevorderd met “zijn” wetenschap.
De gekloonde ofte baby op bestelling “zit’ er aan te komen.
Nog enkele weken geduld en Jan Van Rompaey (B) kan de kwestieuze man opnieuw in zijn TV-programma opvoeren. Bij de professore italiano zijn er méér dan zes pogingen geweest, vermoed ik, om tot het voornoemde resultaat te kunnen komen en dat zonder teruggave van het ziekenfonds.
Maar zou de prof alléén staan met zijn onderzoekingen? Wellicht niet. Maar wij, de Jannen-met-de-pet, weten het niet.
Toegegeven, het is, hoe dan ook, “straffen toebak”.

Wat we ons nog wel herinneren, is dat A.H., is zijn Nazi-Reich, er blonde vrijwilligsters met blauwe ogen in zijn kweekbatterijen zitten had die de ideale Ariër op de wereld zouden zetten. Opdringerige volontairs werden zorgvuldig uitgekozen. Hoe zou je zelf zijn? En dat weet prof Antiniori ook.
In Leuven, Barcelona en Londen behandelde men al de zieke fœtus in de baarmoeder via een kijkbuisoperatie o.a. de hernia diafragmatica d.i. een opening in het schot tussen de borstholte en de onderbuik.
Aldus redt men – weliswaar via een keizersnede – een anders bij voorbaat aankomende dode baby.

Heb je ook gelezen dat het binnen afzienbare tijd (?) zal mogelijk worden om de fictie uit de film FACE OFF (John Travolta en Nick Cage) waarbij het hoofd van een lijk (erger nog van een schijndode) werd overgeënt op een ander lichaam, werkelijkheid zal worden?

De medische wetenschap kent zijn grenzen (nog) niet, noch de utopische, noch de ethische noch de zuivere geneeskundige. De financiële consequenties ervan? Niet te overzien. Hippocrates, de vader van de geneeskunde genoemd, en velen van zijn volgelingen zouden zich wellicht omdraaien in hun graf, zoveel is zeker. Want wie zei ook weer: ” De werkelijkheid overtreft de fictie”?
Er is al veel, enorm veel gedaan voor de mens en toch nog zoveel te doen.
Denk maar de seropositieven die door hun eigen gemeenschap worden uitgesloten naar analogie van de melaatsen, destijds. De kranten bevatten soms columns van andere aard die “des kale mens’ haren ten berge zouden kunnen doen rijzen” bvb. de mensenrechten die geschonden worden in diverse beschaafde– e.a. landen, de cultuur– of godsdienstverschillen die uitbarsten in hevige lichamelijke botsingen.
De Westerse wereld begrijpt nog niet altijd goed wat de andere culturen voor hem inhouden of betekenen en omgekeerd. Denk aan 9/11, nine-eleven! Sta even stil bij wat ik ook nóg had kunnen opsommen.

Het gebrek aan veiligheid op straat, o.m. de home- en carjacking – om het met een modewoord te omschrijven – staat dichter bij ons.
Vrouwenvluchthuizen worden nog steeds niet ontmanteld.
Ouder– en kindermishandeling zijn nog altijd schering en inslag.
Hooligans teisteren de sportvelden of errond. Voetbal: een feest! Mon œil! Extreme groepen hebben het op elkaar gemunt.
Buren- en familieruzies, ze zijn niet weg te denken.
Echtscheidingen die niet van een leien dakje lopen. Het bezoekrecht dat aan de grootouders ontzegd wordt.
De gevolgen van het niet veilig vrijen bij de jeugd spijts de gevoerde acties ter zake. (Abortussen zijn er nu méér dan ooit te voren.)
Bedrog en fraude scheren nog steeds hoge toppen. De slachtoffers ervan kunnen er allesbehalve omlachen.
En wat gedacht van de gevolgen van de “echte” werkloosheid en faillissementen in onze gemeenschappen én… die stijgen nog?

Er is geen einde te bekennen aan de lijst der “onhebbelijkheden” want nog blijken er kinderen en vrouwen spoorloos te verdwijnen, Child Focus ten spijt.

En wat vind je van die eenzame man die voor een paar maanden in Oostende (B)werd gevonden in zijn appartement… al méér dan een jaar dood!
Niemand die er ooit naar vroeg.
En die soldaat die tien jaar onder een betonnen vloer stak in een Brussels metrostation en onlangs werd “ontgraven”.

Wat schreef Lode Zielens (NL)destijds in zijn “Moeder, waarom leven we”?
We moeten het broodnodig eens herlezen.

Er zijn kennelijk nog geen grenzen aan ’s mensen apathie.(hier zijn we zeer voorzichtig bezig).

Hoe wil JIJ nu de wereld veranderd zien?
Zei Socrates (GR) niet “Als je de wereld wilt veranderen, begin met jezelf”. Kunnen JIJ en anderen ons daarbij helpen? Ze mogen het ons laten weten, per kerende.
Hier zijn geen grenzen aan.
Doe maar.

Schrijver: Jan Coessens, 22 december 2002


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.2 met 9 stemmen 2.498Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)