Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Meisje ver weg, bedankt!

Ik zie haar voor me, een jaar of achttien. Tenger, donkere ogen, een fijn besneden gezichtje. Het gitzwarte haar strak naar achteren gekamd. Slanke handen die onafgebroken bezig zijn. Ze zit iets voorover gebogen achter de oude naaimachine en laat de stof soepel onder de naald doorglijden.
Pantalons zijn het ditmaal. Tientallen gingen er vandaag al door haar handen: katoenen damesbroeken. Om haar heen andere bedrijvige vrouwen. Buiten beschijnt de zinderende zon het fabriekje.
Terwijl ze naar een nieuwe lap stof reikt, dwaalt haar blik even door het stoffige raam over een stukje stad. Aan de horizon die immense ketens van het hooggebergte. Er speelt een glimlach om haar mond, als ze denkt aan de verhalen van haar ouders. Hoe ze als jonge mensen naar deze nieuwe stad trokken om hier hun geluk te beproeven, om werk te zoeken. Hier lag immers de toekomst, werden fabrieken en woningen gebouwd! Hoe blij was haar vader geweest met het werk bij de papierfabriek. En haar moeder, wat hád ze zich ingespannen voor de oprichting, van dit confectiefabriekje! Ze herinnert zich nog zo goed hoe ze samen met haar moeder de plantages in de omgeving af ging om te helpen bij de katoenpluk. Met gammele wagens werd de oogst over hobbelige wegen naar de stad vervoerd, naar dit fabriekje.
Dromerig kijkt ze een in de verte verdwijnende vrachtwagen na die zojuist werd volgeladen met dozen kleding. Voor verre, vreemde landen...
Ik schrik op en kijk wazig om me heen. Ben ik thuis? Ja, gewoon! Met een sprongetje komen ook mijn gedachten thuis van een verre reis. Voor me ligt mijn nieuwe broek, met schaar, naald en garen. Ik moet hem een stukje inkorten. Ik kocht hem in de winkel om de hoek. "Made in Pakistan" staat er op het label...
Meisje ver weg - droom of werkelijkheid - ik zal vaak aan je denken als ik in deze broek rondstap. Je hebt hem perfect voor me in elkaar gezet!

Schrijver: Nell van den Bosch, 21 mei. 2003


Geplaatst in de categorie: wereld

3,8 met 110 stemmen 2.843Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)