Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

levenslang... kinderen met kanker

Het woord 'levenslang' heeft uiteenlopende betekenissen. Voor de ene is “levenslang” een lang leven, zonder de minste zorgen, pijn, ziektes of verdriet. Voor iemand anders is het soms een “levenslange” lijdenweg met ziektes, vol pijn en verdriet, geen enkele dag zonder zorgen, elke keer weer de vraag waarom, waaraan heb ik dit verdiend..

Als het onszelf betreft, kunnen we daar nog wel enigszins mee omgaan, niet iedereen en ook niet altijd, dat besef ik heus wel, maar als we anderen zien lijden is het allemaal nog veel erger. Dan staan we machteloos, willen we de pijn overnemen en wensen we dat zoiets niemand zou raken…….
Wensen wij dat het vooral…..geen kinderen zou raken!
Maar helaas worden onze wensen niet altijd werkelijk, en gebeurt het onvermijdelijke, daar waar we als ouder een “levenslange” schrik voor hebben…. Het zal jouw kind maar overkomen…..

Gezonde kinderen hebben soms wel duizend wensen, kinderen die kanker hebben maar één: beter worden.
Bij kinderen kan kanker zich in heel korte tijd openbaren. Dit in tegenstelling tot volwassenen waar kanker zich ontwikkelt soms gedurende vele jaren.
In Nederland krijgen jaarlijks 400 kinderen tussen 0 en 15 jaar de diagnose kanker. Ongeveer 70 % daarvan kan men genezen
Bij kinderen komen ongeveer 30 verschillende soorten kanker voor; de meest voorkomende zijn:
- leukemie (bloedkanker) en lymfeklierkanker
- hersentumoren
- bottumoren
- nierkanker

Openheid.

Een eerste opwelling, na de diagnose kanker bij jouw kind, is te zwijgen over de ziekte, want u wil als ouder uw kinderen beschermen tegen pijn en verdriet. Maar de ervaring leert dat er wel over praten toch het beste is. Uw kinderen merken dan dat u ze serieus neemt en dat ze erbij horen.

Reacties van kinderen.

Er verandert veel in het leven van het kind. Ze reageren dan ook anders als volwassenen op hun ziekte.
- niet kunnen slapen, nachtmerries hebben
- geen zin in eten hebben
- gauw boos zijn
- afreageren op anderen
- stil in een hoekje zitten of juist heel erg actief zijn
- doen alsof er niets aan de hand is
- huilen

Soms zijn ze extreem aanhankelijk, dan weer ontlopen ze elk contact met U.
Het is soms fijn voor die kinderen als ze hun gevoelens mogen uiten, ook al verloopt dit niet altijd even vlot..

Vele van de kinderen die “genezen” zijn krijgen vaak te maken met andere kwalen als epilepsie, onvruchtbaarheid, concentratiestoornissen en hartkwalen. Zo “beheerst” kanker eigenlijk hun hele verdere leven.

Voor hen is “levenslang “ dan ook echt wel een leven lang, een leven lang met de angst voor wat hen is overkomen en waar ze verder mee moeten, in goede en kwade dagen.

Gelukkig zijn er over de hele wereld mensen die zich inzetten om de pijn en het lijden van deze kinderen op alle mogelijke manieren enigszins dragelijk te maken. Ze helpen belangeloos waar ze maar kunnen en één voorbeeld daarvan is “de werkgroep” van Het Schrijvertje, met hun BENEFIET-AVOND ten voordele van KIND & KANKER ANIMATIE VZW.
Een lovenswaardig initiatief gegoten in een voordrachtavond voor gedichten en verhalen. Het zijn zulke dingen die er voor zorgen dat deze kinderen nog een “leven lang “ te genieten hebben van de mooie dingen op deze wereld.

Met vriendelijke groet
Danny cant.(c)2004

Schrijver: danny cant., 28 januari 2004


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.2 met 16 stemmen 1.742



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sylvianne
Datum:
14 april 2004
Email:
Ik vind dit echt een geweldig stuk om te lezen.
Bij mij in de familie zijn er genoeg met kanker maar niemand bekijkt het zo van deze kant! Dit is geweldig om zo te lezen over iets dat in je familie zit!!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)