Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het heelal, zijn oorsprong en einde...of toch niet?

Het heelal is onbegrensd, en toch weer niet. Het heelal zoals wij kennen, begon met een oerknal. Dan dringt de vraag op: wat was er voor de knal? En is de oerknal een opzichzelfstaand fenomeen? Het antwoord is: Neen. Het is een fenomeen dat steeds weer terugkeerd. Laten we als uitgangspunt de oerknal nemen. Na deze inmense explosie begon de materie en het licht zich razendsnel te verplaatsen. Er werden o.a. melkwegstelsels gevormd. Tot voor kort dacht men dat het heelal op een gegeven moment weer ineen zou gaan vallen. Echter, de materie versnelt alsmaar. Men denkt dat alle materie op den duur in het niets zal gaan verdwijnen.

Niets is minder waar. Het heelal is een groot zwart gat. Vanaf de explosie tot het moment van een nieuwe explosie zullen 100tallen miljarden jaren voorbij gaan. Er zijn er reeds slechts zo'n 14 verstreken. Het heelal zoals we het nu kennen is relatief nog erg jong. Het staat verhoudingsgewijs nog in de kinderschoenen.

Waarheen verplaatst zich de materie uiteindelijk? Zoals ik al schreef is het heelal 1 groot zwart gat. vanaf het moment van de oerknal tot het moment dat de materie ïn het gat verdwijnt gaat een lange tijdseenheid aan vooraf. De materie draait met een grote boog om het zwarte gat heen om er uiteindelijk in de belanden. Dit verklaart tevens de kromming in de ruimte. Zoals we weten versnelt de materie alleen maar. Dit komt door de aanzuigende werking van het zwarte gat dat de motor van dit heelal is. Als eenmaal alle zichtbare materie weer in het zwarte gat is verdwenen (over 100tallen miljarden jaren) dan zal het weer van voor af aan beginnen. Er zal zich opnieuw door de opeenhoping van de materie een megaexplosie voordoen en nieuwe materie wordt geboren. Het heelal is dus niet alleen een zwart gat, maar zie het tevens als een kloppend hart, wat eens in de honderden miljarden jaren klopt middels de megaexplosie. Dit heelal is dus tevens begrensd, omdat geen enkele materie zal kunnen ontsnappen.

De enige vraag die dan over blijft is: wat is er buiten dit inmense door ons nog niet te begrijpen fenomeen? Andere heelallen misschien? Zullen we het ooit echt weten?

Schrijver: Rudolf, 23 augustus 2004


Geplaatst in de categorie: heelal

2.3 met 12 stemmen 982Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)