Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Intercedente

Net op tijd, nog voordat de telefoon zou overschakelen naar voicemail, grits ik de hoorn van de haak.
"Met Esmé..."
"Met Julliette, van uitzendbureau Unique. We hebben uw sollicitatie op de functie van Intercedente in goede orde ontvangen. Nu heb ik echter nog een aantal vragen..."
Dat gebeurt vaker. In mijn eenzame strijd tegen intercedentes, gewapend met diploma's en bul, loop ik met regelmaat op tegen vragen omtrent mijn c.v. en de daarin gemelde werkervaring. Zucht.
"Dat kan. Vraag maar."
"U geeft onder andere aan producente te zijn geweest. Bedoelt u hiermee dat u achter de lopende band heeft gestaan?"
"Pardon?"
"Nou, er staat: 'producent' bij o.a. televisie, film en commercials. Het kan toch zijn dat u augurken inpotte of inpakwerk deed?"
"eeehh...nogmaals; pardon?! Een producent zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een film binnen een bepaalde tijd en met een bepaald budget tot stand kan komen. Hoe bedoel je: 'augurken inpotten'?"
"Mevrouw, u moet begrijpen dat productie een heel breed begrip is, en ik begrijp zo echt niet wat u ermee bedoelt."
"Julliette, ik begrijp dat het woord productie op diverse manieren uitgelegd kan worden. Maar in mijn c.v wordt toch duidelijk aangegeven dat het hier om functies binnen de media gaat en niet om werk in grote fabriekshallen, achter een lopende band."
Er sloop een denigrerende ondertoon in mijn stem. Ik kon het echt niet helpen. Ik had min of meer wanhopig gesolliciteerd op de functie van intercedente. Het in deze tijden van recessie kunnen koppelen van werkgever aan werknemer leek me een grotere uitdaging dan doelloos en zonder geld thuis te blijven zitten. Het was gewoon één van de vele vacatures waarop ik weer eens gereageerd had. De gedachte dat het meisje aan de andere kant van de lijn wellicht een toekomstige collega zou kunnen worden stemde me nogal treurig.
"En toch is dit niet op te maken uit uw c.v. mevrouw. Waarom is hij eigenlijk zo beknopt? Ik zie hier een voorblad met uw personalia en opleidingen en op blad twee staat uw werkervaring die..."
"...onder duidelijke kopjes is onderverdeeld met data en functie-omschrijvingen, Julliette. En daarnaast; potentiele werkgevers zien toch graag zo'n beknopt c.v.?"
"Van wie heeft u dat gehoord mevrouw?" vraagt Julliette geirriteerd.
"Nou, bekijk op een willekeurige vacaturebank de sollicitatietips, et voila. Zo leer je het op school, zo leert de ervaring, zo leren de tips."
"Mevrouw, misschien is het toch beter als u één en ander aanpast. Bovendien bel ik u omdat degene die normaal de sollicitaties op de openstaande functie beoordeeld momenteel niet aanwezig is. Zij is er pas na het weekend weer. En zo kan ik alvast wat onduidelijkheden opgehelderd krijgen. Heeft u eigenlijk commerciele ervaring?"
"Commerciele ervaring is een breed begrip, wat bedoel je daarmee Julliette?"
"Heeft u al eerder commercieel werk verricht, waarbij u in aanraking kwam met een klant, of produkten moest verkopen?"
"Producent zijn IS een commerciele functie Julliette. Een van de hoofdzaken is het in goede banen leiden van geldstromen."
"Ook dat kan ik echt niet opmaken uit uw c.v. mevrouw. Zou u geen kopje kunnen maken met 'commerciele ervaring'?"
"Kunnen we het bekijken van mijn c.v. niet beter aan je collega overlaten Julliette? Wellicht dat ik in een gesprek met haar één en ander kan toelichten. Ik geloof niet dat we zo verder komen."
"U moet het zelf maar weten mevrouw. Ik leg uw c.v. opzij. Als mijn collega na het weekend weer aanwezig is zal ze contact met u opnemen. Dag mevrouw." Kortaf. Geïrriteerd.

Weg is ze. Verbijsterd leg ik de hoorn op de haak. Augurken inpotten? Ze heeft toch duidelijk het 'voorblad' van mijn c.v. gelezen, mijn opleidingen 'gescand'? Ongelooflijk. Al eerder zag ik, terecht, banen voor mijn neus weggekaapt worden door karakterloze en laagopgeleide personages met als argument dat ik, zodra ik aan het desbetreffende baantje zou beginnen, meteen mijn 'plafond' bereikt zou hebben. Daarom besloot ik op vacatures te solliciteren waarbij enige eisen gesteld worden aan scholing, opleidingsniveau. Een intercedente moet toch zeker een HBO-opleiding genoten hebben en je mag daarbij, dacht ik, ook een overeenkomstig niveau verwachten. En dan stuit je op Julliette. Voorzien van een fulltime baan, met 'niveau', die zich opstelt alsof ze een monopoliepositie bekleedt op het gebied van werkverschaffing. Die denkt dat filmproducenten augurken inpotten. Die blijkbaar nog nooit een c.v. onder ogen heeft gekregen van mensen die hoogopgeleid zijn met een varia aan ervaring en die nu koste wat kost geld moeten verdienen. Moet deze incompetente en non-communicatieve tuthola mijn collega gaan worden? Nooit!
De keuze om met haar te gaan samenwerken heb ik overigens niet meer hoeven maken. De collega van Julliette, die na het weekend contact met me op zou nemen, heeft nooit meer iets van zich laten horen...

Schrijver: Esmé Meivogel, 21 okt. 2004


Geplaatst in de categorie: werk

3,7 met 29 stemmen 1.688Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Piti Nanan
Datum:
23 dec. 2004
Email:
pitinanan75hotmail.com
Aardig verhaal. Maar van een hoogopgeleid iemand zou je toch wel verwachten dat ze foutloos Nederlands schrijft. 'Degene die normaal de sollicitaties beoordeeld'(halverwege het stuk) kan dus niet. Wat zou je denken van 'beoordeelt' met een t in plaats van een d?
Naam:
Jerry Panday
Datum:
30 okt. 2004
Email:
jerrypandayhotmail.com
Ik was, na het bezoeken van een uitzendbureau, altijd zwaar gedeprimeerd. Tegenwoordig schakel ik vrienden en bekenden in als ik werk zoek. Je verhaal is erg herkenbaar!
Naam:
Rina
Datum:
22 okt. 2004
Email:
rvanlammerenquicknet.nl
Er is een nieuwe naam voor augurk!
Julliette.
Ze zijn wel zuur hoor!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)