Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

pompoensoep....

Wat staat er de volgende dagen zoal op het menu in een doorsnee Belgisch gezin. In ieder geval de eerstkomende tijd steevast pompoensoep, al was het maar om door de overstock te geraken. want geef toe, je kan er gewoonweg niet naast kijken, de pompoen is «in», deze dagen.
Mijn bescheiden mening is, dat ze Halloween uitgevonden hebben om van de pompoenen af te geraken. Of net andersom.
Je hebt ze gewoonweg in alle maten en soorten, langwerpig van vorm, dikrond met een geelachtig kleurtje, petieterig klein. Ja, je kan het zo gek niet bedenken, maar elkeen heeft zijn specifieke trekjes. Die blozend oranje met een paar groengele vlekjes dragen toch mijn voorkeur weg. Die weten mij wel te raken, maar dan ook weer niet letterlijk natuurlijk.
Menige vriezer puilt nu reeds uit door de enorme hoeveelheden bereid binnenmateriaal van de o, zo in de belangstelling staande vrucht. Nee, correctie, groente moet dit volgens mij wezen. Al een paar weken is men bezig om iedere pompoen die men in bezit heeft te ontdoen van elke inhoud, zodat enkel de buitenkant overblijft.
Het volgende dat ze allen gemeen hebben is, dat ze als het ware onthoofd worden. Eigenlijk niet zo verwonderlijk, want na de ‘onthoofding’ gaat het héél wat makkelijker om het binnenwerk aan te snijden.
Een mond, neus en een paar ogen vervolmaken het geheel en als toetje worden er daarna steevast kaarsen in geplaatst. Bij het vallen van de nacht worden die dan ontstoken, en geef toe, het heeft iets. Het is een mengeling van de ietwat griezelige sfeer met een vleugje feeëriek verlangen. Een spel van licht en duister op de cadans van elk zuchtje wind. Door elk briesje verandert als het ware de vorm, elke opflakkering hernieuwt het silhouet van de omgeving.
Alsof dit allemaal nog niet genoeg was, worden er ook steevast wandeltochten rond georganiseerd. Pompoentochten als het ware. Net of ze de grootste bezienswaardigheden in elke stad of gemeente op die één welbepaalde avond buitengezet hebben, en wij vol bewondering erlangs heen slenteren. De « ooooo’s » en de ’ aaaaaaa’s » zijn niet van de lucht, en met z’n allen vergapen wij ons aan het fenomeen « de pompoen » en het hele randgebeuren eromheen « Halloween », met de wetenschap in het achterhoofd dat er de volgende weken nog héél wat pompoensoep zal moeten worden gegeten……
Maar dat nemen wij er graag bij…..

Schrijver: danny cant., 2 november 2004


Geplaatst in de categorie: humor

2.3 met 9 stemmen 1.023Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)