Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Bestemming onbekend

Sinds de moord op Theo van Gogh hoor je uitspraken uit alle hoeken van de samenleving. De moord is een aanval op de democratie (die kennen we ergens van), zorgt voor onrust in onze multiculturele samenleving, schopt de bouwstenen onderuit van ons tolerante Nederland, zaait angst onder de bevolking etc. etc.

Eerlijk gezegd weet ik ook niet meer wat de gevolgen waren (na de moord op Fortuyn) en zullen zijn na deze nieuwe moord. Dat er gevolgen zijn, en dat die aan de negatieve kant van mijn denkbeelden plaatsnemen, dat is duidelijk. Dat bleek al eerder deze week, maar deze ochtend lijkt er een kristalnacht te zijn ontstaan. En ja lezers, u leest het goed, ik noem het kristalnacht.

Nee, ik ben niet radicaal, ook niet fundamenteel, geen extremist en zelfs geen moslim (zoals 1 op de 16 in ons land). Maar dat hoef je ook niet te zijn om aanslagen op medelanders te veroordelen. Ik ben het er absoluut niet mee eens dat er vergeldingsacties worden uitgevoerd op Islamitische doelen. Moeten we terug naar de middeleeuwen? Terug naar oog om oog.............

Nee, we moeten vooruit denken. Achter ons laten wat is geweest. Makkelijk gezegd en inderdaad moeilijk gedaan. Maar wat belet ons om een keer voor de moeilijke weg te kiezen??? Laten we voor één keer de handen in elkaar steken en er voor zorgen dat ons land weer een prettig land wordt om te leven. Dat we weer kinderen willen krijgen. Want in zo'n wereld durf je je kind toch niet meer neer te zetten?

Ik ben het ermee eens dat de politiek hier een groot aandeel in moet hebben. Natuurlijk, wat zouden we zonder moeten Maar denk nou niet dat de politiek de samenleving moet en kan veranderen. De politiek zal een stuk zakelijker, strenger en harder moeten optreden. Regels en wetten zullen aangepast moeten worden. Maar mensen: de politiek kan de samenleving niet veranderen! Alleen wij kunnen dat, met z'n allen.
De politiek staat machteloos als na een afschuwelijke moord, een stel imbecielen, een Islamitische school in brand steken. Machteloos, horen jullie me!!!!!!! Vergelding is net zo erg als de daad waartoe deze geleid heeft. Juist ja, de daders van een vergeldingsactie hebben net zoveel schuld als de 'verdachte' van de moord op van Gogh.

Laten we de hand in eigen boezem steken. En laten we beginnen met niet laf te zijn (ik vond de woorden van Bram Peper uitzonderlijk goed). Laten we zeggen wat we willen zeggen. Laten we voor onze mening uitkomen of dat is in een debat, in verkiezingsuitslagen, of in de media. Laten we opstaan en geweldloos deze zogenaamde oorlog aanpakken. Maar laat ons beginnen bij onszelf. Dan is onze bestemming wellicht niet meer zo onbekend.

‘Haat voelen is menselijk, haat zaaien is onaanvaardbaar.’

Schrijver: Mike, 10 november 2004


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.9 met 10 stemmen 903Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Kimme
Datum:
13 november 2004
Email:
netsoojmikhotmail.com
Super!!! Vindt u het goed als ik hem bewaar, en aan anderen laat lezen?


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)