Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Schrijfschreeuw

Je bent columnist, of je probeert het te zijn, en je treuzelt door de Gentse binnenstad. Waarom? Omdat je pen anders inktloos blijft. Lachen met rijken die om aandacht schreeuwen lukt het best met kerst. Lang leve de kerstdagen! Hoe slentert de stukjesschrijver door idyllisch verlichte kinderkopjessteegjes? Met zijn handen diep in zijn zakken en de kraag van zijn jas omhoog. Bij elk Glühweinkot houdt hij even halt, want na een paar uur schoenen verslijten verscheurt de winter de door een overdosis wasmachine verdunde pluimpjesjas.

Met een beetje geluk ziet de stakker er redelijk sjofel uit want schrijven brengt zoveel op dat enkel die wanhopige types naar de pen grijpen die net niet genoeg lef hebben voor de spuit. Zijn volledige maandloon gaat op in de huur van een kamer met wasbak die eveneens als wc en gootsteen dienst doet, en aan de alcoholhoudende inspiratiefonteinen, oftewel pintjes. Ferm ongewassen en slaperig gapend infiltreert dit verdachte individu zich in de meute koopjesjachthonden die als volleerde aquariumkuisvissen vitrines likken. Een enkeling met een hoog Jezusgehalte doorziet een fractie van een seconde te lang dat Kerstmis meer is dan voor de gelegenheid met nepsneeuw bedekte naaldbomen, bedolven onder keurig verpakte cadeau’s. Hij en zijn oudewijvenkoortrotserende gezinnetje staan elke zondag in de kerk. Niet voor de verwarming, maar om de Blijde Boodschap actueel te houden. Daar is niets mis mee. Hij wil die boodschap echter ook in praktijk omzetten en een arme, door Gent zwervende ijspegel een kerstfeestje in gezellige familiekring cadeau doen. Erg lief, maar in het geval van de columnist is dit voor geen van beiden een goede zaak en dus AB-SO-LUUT af te raden.

Prent het voor eens en altijd in die gereformeerde koppen van jullie dat een dergelijk pennenverslaafd wildeman zonder enige twijfel jullie hele avond aan flarden zal lullen. Een inktverslindend schizofreen spuwt immers massa’s kritiek over de degoutant overvloedig gevulde feesttafel, wat uw met zorg bereide, exquise gerechten niet ten goede komt. Redelijk begrijpelijk aangezien hij zit te dineren in dat soort huis dat hij bewust geruild heeft voor zijn afgebladderde kamer. Pas als hij dagelijks met koppijn rond het middaguur opstaat, waarna hij zijn blaas uit haar lijden verlost in de wasbak, kijkt hij anders tegen de voor sommigen perfect georganiseerde wereld aan. Pas als hij blikken van verstandhouding uitwisselt met de voor de Fnac neergezeten amateur-gitarist – meer amateur dan gitarist – merkt hij overal de bagatellen kakelende wibrajurken op die hun kinderen aan de schoolpoort opwachten. Pas als hij uit zijn geldroes ontwaakt, ontsluit de satirepoort zich en vecht hij met al zijn naïeve jeugdideologie tegen de euroschieters.

De rijkenluizenkritikaster zou zich bij het zien van zoveel weelde wel eens blind kunnen staren op iets banaals als het van zijn ongewassen kop afvriezen van de oren. Hij is ook maar een mens die instinctief probeert te overleven en zou in de verleiding komen om met hangende pootjes naar moeders wasmachine en vaders overvolle portefeuille terug te keren want soms gaan winterontberingen knap vervelen. Zijn kritische blijk vermoord, waardoor u niet meer wakker geschud zou worden. Als de indommelende menigte begint te slaapwandelen, wordt het gesnurk zo oorverdovend dat iedereen denkt Helmut Lotti te evenaren. Ik kan mij geen ergere cultuurvervlakking indenken.

Indien u nu mijmert over de columnloze dagen waarin uw neus niet op de met fictie vermengde feiten werd gedrukt en u in de verleiding komt om mij op kerstavond een zoetwaterkreeftje onder de neus te duwen – overwegend dat een mislukte kerst minder erg is dan een slapeloos leven – weet dan dat ik Glühwein prefereer. Kreeft is veel te veel prutswerk. Daarna ga ik duetjes janken met de kerel aan de Fnac. Ja, zijn hond zingt ook mee: fuiven tot ’s morgens vroeg.

Doe jezelf toch mijn boek cadeau. De volgende kerst wil ik een chique Londens penthouserestaurant vieren.

Schrijver: Jonathan Steenbrugge, 3 december 2004


Geplaatst in de categorie: kerstmis

2.1 met 22 stemmen 2.390Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)