Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Warmte

Vanochtend, nog groggy van een zware nacht, zette ik mijzelf een kop thee in de hoop snel te verhelderen. Ik doe dat met een zeefje gevuld met droge blaadjes, dat ik boven in het theeglas hang. Daar laat ik dan het hete water uit de waterkoker doorheen stromen totdat het zeefje zelf in de steeds sterker wordende thee hangt. Dan haal ik het weg, voeg een wolkje melk toe, en doop tenslotte een lepeltje honing in deze lichtbruine verkwikkingsdrank.

Terwijl dit allemaal vrij automatisch gebeurde, brak er een flitsje door van realisatie. Omdat het koud was, was de honing stijf. De lepel was koud, maar eenmaal in de warme vloeistof gedompeld, werd de lepel heet, en de honing gleed naar de bodem van het glas. Het flitsje vertraagde en vergrootte de gebeurtenissen en ik realiseerde mij dat zich voor mijn ogen een belangrijke energie-uitwisseling afspeelde. De koude lepel met honing werd snel opgewarmd en stond zijn kou af aan de thee. Hetzelfde gebeurde, langzamer, met de honing die zich mengde met de aanwezige vloeistof. Het was bovenal de uitwisseling die me trof: de theevloeistof zal een weinig afkoelen onder invloed van de koude lepel en de koude honing; deze beide zaken zullen tezelfdertijd aanmerkelijk verwarmd worden. Het is een komen en gaan van energie, zelf weer binnen een komen en gaan van energiestromen, zoals mijn hand, de omringende lucht en het aanrecht elk hun eigen invloed en uitvloed uitoefenen.

Also, Herrn Anders, was wollen sie damit sagen? Haben sie vielleicht ein springendes Punkt zu bieten, anders holen sie mal die Maul bitte!
Ja, ruhig maar Klaus, niet zo drammen bitte, het heeft te maken met MENSEN.
Ach, nein, mit Leute? Warum reden sie dan von Thee, was ist das für Quatsch? Und die Honig darin ist das veilleicht übersetzlich gemeint?
Luister Klaus, hou nou die Klappe ein Moment please.

Als de ene mens de ander ontmoet, en de een is gereserveerd en stijfjes, terwijl de ander beweeglijk, vlot en warm is, dan zullen zij elk -afhankelijk van de tijd en de intensiteit en de intimiteit van uitwisseling- na afloop een deel van de energievorm van de ander hebben geabsorbeerd. De een neemt 'kou' op; de ander 'warmte'. En, tenzij de 'warme' persoon een bron heeft waaraan hij/zij zich weer voedt, zal hij in contact met koude, stijve, gereserveerde personen steeds meer warmte verliezen. De ander zal in Italië moeten gaan wonen om een beetje los te komen, mits hij/zij zich zal voeden met andere energie dan die ‘koud’ maakte.
Italien? Weshalb jetzt von Italien geredet, Ich werde verrückt! Balderadatsch, wie die Engländer sagen. Herrn Anders, wenn sie nichts anders oder richtiges zu sagen haben, werde ich nie wieder von sie hören.
Leb wohl in Italien oder Spanien, aber nicht hier in die nähe von mir. Verschwinde!!!

Schrijver: Peter Anders, 17 februari 2005


Geplaatst in de categorie: voedsel

1.5 met 6 stemmen 1.213Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)