Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Mijn politiek stickeralbum

Ver voor de tijd van Flippo's en Pokémon, toen ik Sesamstraat nog los kon zien van politiek, was het sparen van stickers bijzonder hip. Bij de dichtstbijzijnde supermarkt kocht ik van mijn beetje zakgeld een pakje met stickers in de hoop nu eindelijk eens dat gapende gat uit mijn stickeralbum op te kunnen vullen. De twintigers onder de lezers kennen ze vast wel, van die Panini-albums. Vele guldens verder had je een elftal vol met Danny Blinds terwijl Dennis Bergkamp in ieder pakje dat je kocht onvindbaar bleek. Of nog erger: had je eindelijk John de Wolf in je pakje zitten, bleek dat je het iets te onzorgvuldig had opengescheurd waardoor John gehavend tevoorschijn kwam. Het album vol krijgen lukte vrijwel nooit. Als het voetbalseizoen zijn einde naderde en de plaatjes niet meer verkrijgbaar waren, had je nog altijd geen enkele Eredivisieclub compleet. Dan kon je niet anders dan een megaorder plaatsen bij Panini. Hoewel f 0,20 voor Romario blijft een koopje.

Stel dat er nu in plaats van zo'n voetbalverzamelalbum een politiekverzamelalbum zou zijn, dan zou Panini geregeld met een albumupdate moeten komen. Heb je eindelijk Geert Wilders via een vriend gekregen in ruil voor Ayaan Hirsi Ali en Femke Halsema. Je plakt hem vervolgens keurig op de VVD-clubpagina. Stapt hij opeens uit de VVD. Moet je dus weer een nieuwe bladzijde Lijst Wilders toevoegen aan je album en zonder het album te beschadigen zijn sticker van de VVD naar de Lijst Wilders zien te verhuizen. Om nog maar te zwijgen over de LPF-bladzijdes, die zitten vol met losgetrokken stickers. Sommige LPF-leden zijn zelfs in zo'n beperkte oplage als sticker verschenen dat het ware collectors items zijn geworden. Harry Wijnschenk levert op een veiling al snel honderden euro's op.

In mijn voetbalalbum van weleer zat achterin ook een Nederlands Elftal-pagina. Van Basten was toen zelf nog speler, en de meeste van zijn huidige Oranjespelers moesten nog geboren worden. Het politieke Panini-album heeft als tegenhanger hiervoor een kabinetsbladzijde met alle ministers en de minister-president niet te vergeten. Balkenende in de rol van Van Basten zeg maar. Grote kans dat Maduro dan binnenkort in het kabinet debuteert. Wilders bezet de rechtervleugel, Marijnissen op links en Verhagen als controlerende middenvelder.

Haal in ieder geval de sticker van Thom de Graaf van de kabinetspagina en laat je nagels voor de zekerheid maar groeien voor het geval dat je meer D'66-ministers dan wel staatssecretarissen moet wegkrabben. Thoms bestuurlijke vernieuwing werd bestuurlijke vernieling. Het besturen van een bus om het gekozen burgemeesterschap te promoten, is toch net even wat anders dan het besturen van een ministerie. Het had zo mooi kunnen zijn, helemaal voor John de Mol. Hij had het al helemaal rond. Henk-Jan Smits, Jerney Kaagman en de rest van de Idolsjury stonden al onder contract. Het format was simpel. De eerste burgemeesterskandidaat werd gevraagd om op de stip te komen staan: "Kom maar binnen Geert." Een schaar werd aangereikt en de jury vroeg ietwat verveeld of de kandidaat een lintje wilde doorknippen. Henk-Jan verborg na dit alles zijn lach achter zijn hand en Jerney had haar lach zoals gewoonlijk thuis laten liggen. Edwin Jansen sprak: "Dit was niks, je kunt die schaar beter in je haar zetten." Henk-Jan vulde hem aan: "Je mist bovendien de ambst-factor, helaas!"

Nu de PvdA Thoms speeltje heeft stukgemaakt, hoop ik toch echt dat het kabinet niet valt en dat de VVD en het CDA een nieuw speeltje geven aan D'66. Dan kan ik eindelijk eens in alle rust mijn politiek stickeralbum vol krijgen. Geef me de tijd tot 2007. Het album van Balkenende I was al niet vol te krijgen. Nog zo'n teleurstelling kan een tere kinderziel niet aan, en dan heb ik het nog niet eens over mijn steeds leger wordende spaarpot.

Schrijver: Sander Peek, 30 maart 2005


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 860Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)