Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Katholieke vernieuwing?

De tijd dat arbeiders alleen plichten kenden en geen rechten ligt al ver achter ons. Een maximum aan werktijden, een minimumloon, een redelijk machtige vakbondsbeweging, pensioenregelingen en goede arbeidsomstandigheden; een Westerse werknemer is allang geen slaaf meer van de bourgeoisie. De kerk als werkgever loopt echter - zoals wel vaker - nog wat achter op deze ontwikkelingen. Tot zijn 84e bekleedde Johannes Paulus II de functie van paus onder vaak tochtige omstandigheden.

Of hij er problemen mee had dat hij niet met pauselijk pensioen kon?
Welnee, had was zijn wens om in het harnas, in het pauselijke gewaad te sterven. Zoals hij zelf sprak: "Ik blijf hier zolang God het toestaat." Al zou hij natuurlijk ook gezegd kunnen hebben: "Ik blijf hier zolang het goed gaat." De paus was de laatste tijd nu eenmaal moeilijk te verstaan. Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat God een slechte werkgever is. Altijd werken met de (christelijke) feestdagen, rare bedrijfskleding en pas met pensioen kunnen als de broodheer je tot zich roept. Eigenlijk had de paus niet eens reden tot klagen...

Ons land krijgt nog jaarlijks in december bezoek van een goedheiligman die volgens eigen zeggen al honderden jaren in dienst is van het Opperwezen. Vergeleken met de arbeidsomstandigheden van de Sint, is de werkplek van de paus toch een stuk gerieflijker. In de koudste maand van het jaar moet Sinterklaas zijn zwakke gestel verplaatsen van het warme Spanje naar het koele Nederland. Een dergelijk forse temperatuursovergang is niet goed voor de gewrichten. Om het nog wat erbarmelijker te maken, lijden is immers een geliefd christelijk thema, doet de arme man dat ook nog eens per boot. En wat voor boot! Het varen op een stoomboot is niet bevorderlijk voor de luchtwegen. Na een reis van dagen moet de heilige ook nog wegtochten op de kade van steeds weer een wisselende plaats. Al die jaarlijkse veranderingen vormen een flinke aanslag op het geheugen en juist het geheugen heeft onder ouderdom al zo te lijden. Daar komt nog bij dat hij de namen van alle Nederlandse kinderen moet onthouden, ik geef het je te doen. Na wat op krachten te zijn gekomen in het plaatselijke gemeentehuis wacht de volgende ARBO-overtreding. Met een mijter als enige vorm van bescherming beklimt hij zijn paard om daarmee de in december dikwijls spekgladde daken te berijden. Aangezien een groot deel van de daken al snel het stijgingspercentage van 45 procent benadert, levert dit enorm veel gevaar op. En waarvoor?! Doel van deze klimpartij is om snoepgoed en cadeautjes door schoorstenen te proppen. Nog zoiets: met je hoofd boven schoorstenen hangen waaruit giftige verbrandingsstoffen dampen. Over een periode van zo'n 4 weken dient hij deze circusact dagelijks te herhalen. Als er iemand aanspraak maakt op de lege pauselijke troon, dan is het Sint Nicolaas wel. Pausmobiel in plaats van 1 pk aan schimmel.

Tot groot verdriet van D66 mag het gewone volk helaas niet meestemmen over wie de opvolger wordt van Johannes Paulus II, die eer valt te beurt aan een stel kardinalen. Bestuurlijke vernieuwing is dan uit het programma van D66 geschrapt, katholieke vernieuwing daarentegen is een woord dat niet eens in het Roomse vocabulaire voorkomt. Johannes Paulus II benoemde onlangs nog 31 nieuwe kardinalen. In totaal zijn er nu slechts vijf kiesmannen niet door hem aangesteld. Persoonlijk kan het me weinig schelen wie ons landje nu weer jaarlijks gaat bedanken voor de bloemen, maar voor de trouwe volgers van het Orakel van Vaticaan Stad hoop ik eigenlijk dat zijn opvolger minder kritisch is over abortus, euthanasie, condoomgebruik en homoseksualiteit. Zeker dat laatste is geen onbekend fenomeen binnen de kerk zelf. Echter gezien het feit dat het merendeel van de kardinalen door Johannes Paulus II zelf benoemd is, valt te verwachten dat de gelovigen nog altijd wijs zal worden gemaakt dat God geen aandelen heeft in Durex.

Amen.

Schrijver: Sander Peek, 5 april 2005


Geplaatst in de categorie: religie

2.2 met 10 stemmen 1.252Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Sander Peek
Datum:
7 april 2005
Email:
alpekohotmail.com
Jij hebt ook humor! Alle begrip voor jouw standpunt.
Naam:
Ridzerd Rijmelaar
Datum:
6 april 2005
Email:
rmvdhome.nl
Sander Peek heeft humor, dat staat vast
De kerk is ook wel een poppenkast
En Jan Klaassen is de Paus
Toch houd ik wel van die roomse saus
En de romantische, mystieke sfeer
Al kom ik in de kerk haast nooit meer
Vooral bij overlijden en begrafenis
Is het zonder kerk een groot gemis
Daarom zal ik over de Paus nooit spottend doen
Voor velen is hij de wereldkampioen
Die goede man, hij bedankte mij elk jaar weer
En ik gaf nooit bloemen, geen enkele keer

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)