Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Afscheid groep 8

Weer een klas afgeleverd!

Daar zaten we dan, voor de allerlaatste keer in de kring. Kinderen in de kring, de ouders er omheen. Jaar in, jaar uit, neem ik afscheid van klassen. Dit was niet zomaar een klas…..ik heb ze opgepikt in groep 7 en ben meegegaan naar groep 8. Ze staan op het punt een nieuwe fase in te gaan, naar het voortgezet onderwijs. Ze hebben allemaal hun eigen school uit kunnen en mogen kiezen. Daar waar ze bij mij blindelings de weg wisten te vinden (letterlijk, dat bleek tijdens de brandweerpreventieles en figuurlijk) moeten ze nu hun nieuwe weg vinden op hun nieuwe school.

De groep was hechter dan andere groepen. Door gebeurtenissen en door de sterke sociale karakters die in die klas zaten.

Wessel kwam de klas twee jaar geleden als, in mijn ogen, een verlegen jongen. Nu gaat hij de klas uit, in mijn ogen als een toekomstige minister president. Zo goed politiek al ontwikkeld, geweldig! Ik kan me een discussie herinneren met een vriendje….andere kinderen schrokken, maar Wessel zei: ”dit is een politiek meningsverschil, en het gaat niet ten koste van onze vriendschap”.

Janneke, sociaal keisterk en met ontzettend veel creativiteit gaat naar de vrije school, had niet zoveel zelfvertrouwen, maar gelooft me nu als ze een compliment krijgt, en heeft tijdens onze musical laten zien hoe zij zo’n stuk kan “ dragen” , een kind met een karakter van goud, waar iedereen van houdt.

Ward, die tijdens de uitvoering alleen maar stond te stuiteren van zenuwen en plezier. Hij heeft een blijvend plekje in mijn hart veroverd. Zijn moeder is dit schooljaar overleden….We hebben met hem meegeleefd en hier en daar extra aandacht gegeven, en we hebben genoten van zijn gulle lach en zijn knal-rake opmerkingen…

Charlie, op een natuurlijke manier nam zij een bijzondere plaats in de klas in. Populair, stabiel, sociaal, wijs…..een mooie meid, van binnen en van buiten!

Julia, Sammy en Lianne: dans en toneeltalenten….die gaan we vast nog een terug zien!

Liza……als Wessel geen president wordt, wordt zij de eerste vrouwelijke minister-president! Of juf……………na mijn speech, waarbij ik een spiekbriefje gebruikte, en na het lied voor hen geschreven en door de gymjuf en mij gezongen, en na het kijken van mijn eerst gemaakte powerpointpresentatie, kreeg ik een speech (zonder spiekbriefje) van haar, geweldig! Ze had de twee jaren bij mij “overleefd”! En dankte me voor alle extra dingen die ze meegemaakt hadden: high tea & kookles, schrijven & boekjes maken, een bijzondere werkweek, seksuele voorlichting.

Een klas met 28 bijzondere, mooie kinderen die samen een uniek, hecht stel vormden……Twee jaar, 4 kinderen kregen te maken met scheidingen thuis, een moeder overleden. En alles werd besproken.

En nu is het vrijdag, de vakantie staat voor de deur, ik voel me leeg. Natuurlijk ga ik genieten van mijn vakantie thuis en naar Gran Canaria, en over zes weken staat er weer een nieuwe groep 8 voor mijn neus….ook weer spannend en uitdagend, maar eerst wil ik nog even nagenieten van de bijzondere afscheidsavond, de sfeer en de bijzondere kinderen…..ik mis ze nu al. In het leven komen en gaan mensen je leven in en uit.

Deze kanjers vliegen uit, de toekomst tegemoet……Het ga ze goed!

Schrijver: Annet Burgers, 4 juli 2005


Geplaatst in de categorie: afscheid

1.8 met 48 stemmen 12.433Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)