Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Plan van aanpak

Als aanstaande vader heb ik het opvoedprogramma ‘Schatjes’ ontdekt. Omdat ik mijn eerste opvoedkundige stappen nog moet nemen, zuig ik elke druppel informatie als een droge spons in me op. Na de eerste uitzending kwam een lichte verontrusting naar boven drijven. Zou ik ooit wel in staat zijn om alle opvoedkundige hobbels te nemen of zou ik uiteindelijk ook in een programma als ‘Schatjes’ eindigen? Een aantal uitzendingen later weet ik hoe het zit.

Als op vrijdagavond het Tv-programma begint ga ik er eens goed voor zitten om me eens lekker te laten bevestigen in het idee dat ‘ik weet hoe het moet’. Nadat de schermutselingen van het probleemgezin zijn gepresenteerd, verschijnt de kinderpsycholoog op het toneel. Na een confronterende analyse, komt ze met de verlossende term ‘Plan van aanpak’. Kijk, dat spreekt me nu aan. Daar heb ik voor gestudeerd. Analyseren, logisch nadenken en vervolgens een stappenplan. Het kind als systeem. Nog voordat de psycholoog met haar eerste punt komt, roep ik: ‘negatief gedrag negeren en positief gedrag belonen!’ Susanne kijkt me met bewondering aan. En inderdaad, het lijkt wel of de kinderpsycholoog het rechtstreeks van mij heeft doorgekregen. Opvoeden is zó gemakkelijk…

Terwijl ik met de blik van een kenner verder kijk, vergeet ik even dat ik nogal conflictvermijdend ben, dat kinderen vaak niet als een systeem te benaderen zijn en dat ik het best lastig vind om complimenten te geven. Hoe ik daar mee om zal gaan is nog maar de vraag, maar dat maakt niet uit.
Laat ons kind maar komen. Het plan van aanpak ligt klaar.

Schrijver: Johan Kroes, 8 augustus 2005


Geplaatst in de categorie: kinderen

3.0 met 1 stemmen 597Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)