Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Playmobil

Ik zie hem al aankomen. Truitje half aan. Eén schoen nog in zijn hand. Nog even een reflex: links, rechts en dan bonkt hij met zijn vuistjes op het raam. Ademloos.
"Mag ik.....mag ik bij je spelen? Tot half zes?"
Hij wacht mijn antwoord niet af, heeft al gezien dat het goed is. Smijt nu beide schoenen in de hal.
"Geox, gaatjes in de zolen!". Meneer is al vijf.
Hij is al half op de trap.
"Pak jij de kist, dan pak ik de autootjes." Roffel, roffel.
Dus zeul ik de kist naar beneden. Dertig jaar oud speelgoed. Nog mooi, niet doordat we maar één zoon kregen, maar gewoon superspeelgoed.
Dan volgt het ritueel. Eerst álles de kist uit. Hij houdt van sorteren: eerst alle wieldingen; bootjes; de poppetjes; de beesten de losse rommeltjes. Dan de blokken.
Vandaag wordt de camerawagen: overvalwagen.
"Weet je, ik zag net op televisie dat twee opa's een paard hebben gestolen!".
"Een paard?".
"Ja, want hun kleinkind wilde een paard en daar hadden ze geen geld voor, dus toen gingen ze er een stelen van een klein meisje."
"Jé, wat vind je daar nou van?"
"Dat is nooit goed", zegt hij ernstig.
"Waarom niet?", hoopvol vertrouwend op aangeboren moraal.
"Omdat dan de politie komt om je een bekeuring te geven!". Geen haar beter dan volwassenen die zich aan de snelheid houden.
Dan gaan we samen een paard stelen. "Jij ook één!"geniet hij. We hobbelen met twee gestolen paarden door de kamer, laten ze torenhoge sprongen maken. Maar help, de politie is gewaarschuwd. Daar komen ze al aangescheurd ta taaa ta taaa...
"Een gevangenis, we moeten een gevangenis, maak je er gauw een?"
"Moeten er ramen in?"
"Nee, wel een deur anders kan de politie niet naar binnen. En kleine kamertjes voor de boeven, ze moeten minstens drie dagen blijven". Twee gevangenen worden op een blok te slapen gelegd. "Anders vervelen ze zich toch maar".
"Hoe was het in Zwitserland?", vraag ik. "Ik ben nog nooit in Zwitserland geweest". Hij gaat er eens voor zitten.
"Nou het huis van oma had boven zo'n soort terras waar je op kan zitten en lopen."
"Een balkon?" "Ja, een balkon."
"Met planten eraan?" Hij twijfelt: "wel een paar". Maar, heeeele mooie uitzichten, heeeele mooie uitzichten". En we gingen in een kabelbaan. Die stopte eventjes bij een bocht en dan moest je snel instappen en toen gingen we heeeeeel hoog", hij staat op om het aan te wijzen, hoger dan het huis, heeeele mooie uitzichten en bovenaan helemaal door het dak".
We maken een berg van blokken en laten mannetjes van het uitzicht genieten. En sneeuwballen gooien. "Pas op, voorzichtig!".
Dan bevrijden we de mannen uit de gevangenis door hem met de tractor ondersteboven te schuiven. "Dat was op televisie. Mensen gingen hun huis uit en toen gingen ze ze kapot maken. Want ze gingen heel lang met vakantie naar een ander huis".
"Heb je snoepjes, en cola?".
"Een paar snoepjes en je mag maar een beetje cola, dat weet je".
"Mama ziet het toch niet!" decideert hij. Ik voel me een beetje slecht.
Hij rijdt met een tractor over de poot van een leeuw. "Gebroken! Hij moet naar de dokter!". We maken verband van papieren zakdoekjes, een piepklein druppeltje tomatenketchup. De leeuw kreunt van pijn. Maar de dokter stelt hem gerust: het duurt hooguit zes weken.
Dan pak ik mijn fotocamera en probeer hem te fotograferen. Maar hij trekt alle gekke bekken die hij kan verzinnen. Dat wordt niks, of juist geweldig. Voor later.
Even pak ik de krant die zojuist door de bus viel.
"Wat is het stil hier!".
Er staat een foto in de krant. Een tentoonstelling PLAYMOBIL 30 JAAR.
"Kijk eens" zeg ik "Playmobil is al dertig jaar oud!"
Hij haalt zijn schouders op. "Nou, en?..."

Schrijver: Rina van Dijk, 31 aug. 2005


Geplaatst in de categorie: kinderen

3,3 met 9 stemmen 1.554Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Rina
Datum:
4 sep. 2005
Email:
rinavandijk
Dank je voor het compliment. Verschil tussen jongens en meisjes? Ik schreef dit verhaaltje eigenlijk met de intentie Playmobil op te hemelen. Maar misschien dat ik daarmee ook onbedoeld dat verschil benadrukte. Misschien dat een meisje zich meer druk zou maken over het meisje wiens paard gestolen werd. En misschien meer verdrietig zou zijn als je je huis gedwongen moet verlaten. Meer de gevoelskant, dus.
Je kunt met Playmobil allerlei maatschappelijke situaties mee naspelen. Het is zulk natuurgetrouw speelgoed, dat ik eens toen ik op de snelweg allerlei mannen met machines bezig zag bij mezelf dacht: net Playmobil!
Naam:
jos
Datum:
3 sep. 2005
Email:
Wat een leuk stuk. Echt heel geslaagd, jongetjes toch anders dan meisjes? Wat vind jij daar nou van?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)