Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Schatkistjes en Plopkoeken

“Mama, mama, ik wil een step voor mijn verjaardag!” Met haar ienietienie kleine vingertjes tikt ze in het boek. “Teze, mama”. Zaterdag wordt mijn kleine meid alweer 3 jaar. Als de dag van gisteren dat ze mijn lichaam verliet en het op een janken zette. En nu, tjonge wat wordt mijn kleine meisje alweer groot.

Er wordt tegenwoordig al zoveel verwacht van een driejarig prutsje. Op hun vijfde jaar moeten ze pas verplicht naar school, maar eigenlijk zouden ze willen dat je ze bij ruim twee jaar al naar de peuterspeelzaal schopt. Dan kunnen ze zich voorbereiden op school. Wat zeg je, voorbereiden op school? Is daar de kleuterschool niet voor bedoeld? Volgens mij moeten ze tegenwoordig al kunnen lezen en schrijven voor ze een stap op het schoolplein zetten. Ook zou het handig zijn als ze niet meer in hun broek pissen vanaf hun tweede jaar en dat ze zelf hun veters kunnen strikken. Wat is er gebeurd met spelen tot ze er bij neervallen?

Ook van de moeders wordt het een en ander verwacht tegenwoordig. Vroeger, (hoor mij nu, ik lijk mijn moeder wel) vroeger werd er pas aan verjaardagspartijtjes gedaan als ze eenmaal op school zaten. In ieder geval niet voor hun vijfde jaar. Nee, tegenwoordig is het in de mode om zodra ze zijn geboren al kinderfeestjes te geven. En dan natuurlijk niet zo’n feestje als in onze tijd met koekhappen en pannenkoeken. Nee, nu moet je op z’n minst een eetfeest geven bij Mac Donalds of een stevig themafeest in elkaar flansen. Ook van de traktaties moet wat worden gemaakt. Enige creativiteit wordt op prijs gesteld. Ik noem het nu op prijs gesteld, maar ik kan beter zeggen dat de kinderen er gewoon niet meer bij horen als hun moeder niet alles uit de kast trekt. Vrij droevig als je het mij vraagt.

Ik had gevraagd aan mijn dochter wat ze wilde trakteren. “Schatkistjes en plopkoeken”, zei ze. Omdat ik niet wil dat mijn kind er niet bij hoort (droevig of niet), ga ik nu maar even het internet afstruinen, op zoek naar een leuke ‘verpakking’ voor haar traktatie. En omdat ik haar toch al weinig kan weigeren, rijd ik straks ook nog even langs de winkel.
Want die step die zal er komen.

Schrijver: wendy77, 10 november 2005


Geplaatst in de categorie: kinderen

2.2 met 6 stemmen 930Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)