Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Spin...

Er rent een muis door mijn kamer. Vanuit mijn ooghoeken zie ik hem een sprintje door de keuken trekken. Mijn kat ziet hem ook maar geheel tegen zijn gewoonte in, blijft hij zitten waar hij zit. Wijd opengesperde ogen, trillende snorharen en een dikke staart.

Dat is alle actie waartoe hij te bewegen is. Daar heb ik je niet voor ingehuurd, Pim, zeg ik bestraffend. Ik noem hem Pim omdat hij een volkomen kaal gefrituurd hoofd heeft overgehouden aan de hete uitlaat van een net geparkeerde auto.
Pim duikt dieper in zijn mand en is niet van plan zijn veilige fort te verlaten.
Ik zie de muis weer flitsen en Pim zoekt zijn heil op de tafel. De muis blijkt geen muis te zijn.
Een rioolspin. Zo’n grote met alleen maar poten en een bijna vuistgroot lijf. Deze is wel erg groot. Geen idee wat ze tegenwoordig allemaal door het riool spoelen maar de spinnen varen er wel bij. Dit exemplaar is bijna zo groot als een vogelspin.

Meestal pak ik spinnen die mij thuis komen bezoeken voorzichtig op en zet ze dan buiten de deur. Dat zal bij dit exemplaar niet zonder slag of stoot lukken. Hij kan niet alleen voor-en achteruit rennen. Zijdelings rennen lukt ook heel aardig. En als er een rioolspin je kamer doorrent, kun je er gif op innemen dat zijn partner niet ver uit de buurt is.
Die spin komt op een ongelegen tijdstip. Ik zit net te kijken naar een documentaire over de driebloemige pinksterzwam en daar heb ik altijd al alle ins en outs van willen weten.
Snel pak ik een beker van de tafel en ren op de spin af. Maar die is zijdelings onder het fornuis gedoken. Dat wordt niks. Nadenkend kijk ik om me heen, met de doorzichtige, plastic beker in mijn hand. Pim begint te blazen en kijkt naar de andere kant van de kamer.

Zoals ik al dacht. De echtgenote van de spin doet haar intrede. Even later zie ik haar rennen. Bij nader inzien is dit de echtgenoot want hij is groter dan het vrouwtje waar hij nu naar op zoek is en die was al groot.
Vrouwtje zit onder het fornuis dus stel ik mij daar verdekt op. Even later flitst hij voorbij maar toch niet snel genoeg om mijn plastic beker te ontlopen. In de beker ziet het kreng er nog angstaanjagender uit. Nu is het geduldig wachten. Een kwartier later is het zover. Het vrouwtje verlaat haar veilige schuilplaats en trippelt naar de beker toe. Als God alles geschapen heeft, dan had hij in dit geval een offday. Hoe kun je zoiets weerzinwekkends verzinnen als professionele schepper. Even later vang ik spin 2 onder een tweede beker.
Ik schuif er een papiertje onder, draai de beker om en laat de spin daarna in een plastic zakje vallen.
De andere spin ondergaat dezelfde behandeling en eindelijk zijn ze herenigd.

Op weg naar het toilet, om ze daar doorheen te spoelen, zie ik door het raam buurman Bolknak staan. Hij ziet mij niet. Hij laat zijn hond uit. En zijn hond deponeert het diner van gisteravond op mijn stoep. Buurman Bolknak moedigt hem glimlachend aan. Daarna lopen ze weer door. Hond opgelucht, buurman breed grijnzend.

Buurman en ik hechten er waarde aan elkaar, zo nu en dan, over en weer presentjes te geven. Maar dit gaat te ver. Dit kan ik echt niet aanpakken. Te kostbaar. Dus schep ik het kleinood van de stoep met een soeplepel en schuif het met verbazingwekkend weinig moeite door de brievenbus. En met een feestelijk “pletsh “ bereikt buurmans presentje de deurmat. Dan zie ik dat ik het zakje met spinnen nog in mijn hand heb.
Die spinnen zijn gek op rioolattributen. Moet ik ze dat pleziertje misgunnen? Nee. Ik schud het zakje leeg door de brievenbus en dan zijn de spinnen op weg naar een feestmaal.

Buurman grijnst nog steeds als ik hem met zijn hond weer terug zie komen.
Zo te zien een gelukkig man. Nu maar hopen dat hij niet vergeet zijn voeten te vegen wanneer hij zijn huis betreedt.

Schrijver: Paco, 19 dec. 2005


Geplaatst in de categorie: dieren

2,8 met 30 stemmen 3.415Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
eva
Datum:
18 jan. 2006
Super vet! Alleen een puntje: mannetjes spinnen zijn in het algemeen 3 keer kleiner dan vrouwtjes, maar voor de rest super vet!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)