Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Geen goede voornemens dit jaar..!?

De overlevende kalkoenen kunnen weer eens opgelucht ademhalen.
Het risico dat ze nu nog, na de feestdagen, op het kapblok belanden, is aanmerkelijk kleiner geworden dan een weekje terug. Hun roep klinkt weer wat luider, de schuwheid ebt weg en ze kijken bij lange niet uit naar volgend jaar!

Hier thuis proberen we de overgebleven oesters netjes weer te sluiten. Een elastiekje eromheen, terug in het bakje en nu maar hopen dat invriezen geen kwaad kan. Ik kan er in elk geval geen meer zien, lust ze niet eens. Maar ja, iedereen heeft ze tegenwoordig in huis. ‘Het is in’, noemen ze dit, ik noem het ‘vies’.
Ook de fondue stelletjes kunnen weer een tijdje in de kast. Ze hebben hun werk gedaan. Terwijl ik die inpak, komt het besef dat we in de eindejaarsdagen regelrechte gezondheidsaanslagen plegen op ons gestel. Er is van alles een teveel en we proppen ons vol. Nog even en ik ga mij schamen, maar er moet nog veel opgeruimd worden en ik wens geen tijd te verliezen. De restjes champagne die her en der nog in glazen parelen, laten mij mijn eerste voornemen in het nieuwe jaar opborrelen. ‘Volgend jaar worden er beslist twee flessen minder gekocht’, dat scheelt een slok op een borrel.

De flikkerende lichtjes van onze versierde kerstboom zijn ook gedoemd om heel binnenkort te verdwijnen. Nog niet vandaag. Eerst nog wat bekomen van oudejaarsnacht! Het is een nacht die hoe dan ook in de kleren kruipt.
De Bob’s zullen weer veel omzet hebben gehad. Ze moesten die jongens een vergoeding betalen per promille dat hun passagiers tot zich nemen. Het aantal vrijwilligers zou jaarlijks spectaculair toenemen. Toch is het lovenswaardig dat ze zich opofferen om anderen veilig thuis te brengen. Ik zou het niet kunnen. Niet dat ik mij zelf het lazarus drink. Nee gewoon, ik bezit niet eens een rijbewijs! Misschien dit jaar daar eens werk van maken, hoewel ik er nog steeds het nut niet van inzie. Ik geraak overal. Brommer, fiets, trein of bus bieden mij meer dan genoeg alternatieven. Toch moet ik toegeven dat het verdomd handig is als je vriendin in het bezit is van een bewijs dat je met de wagen mag rondtoeren. Ik laat mij dus rijden, ben ik toch een bofkont!

De halfopgerookte sigaren van nonkel René liggen hier en daar nog na te stinken. Asbakken vol peuken en de smog van dit alles begint nu langzaam in onze woonkamer op te trekken. Geef toe, echt gezond zal dit wel niet zijn, zo ziet het er toch niet uit. Last heb ik er niet van. Ik ben immers niet-roker, enkel medegenieter door in dezelfde ruimte te toeven. ‘Een sigaretje na het eten kan zo smaken’, hoor je dan! Ligt het dan aan het eten of zijn die rookstokjes echt een delicatesse. De drang om het ook eens te proberen neemt gestaag toe maar ik besluit het nog een jaartje uit te stellen.

Ik zie dat er ook nog taart is overgebleven. Genoeg om de hele week mee door te komen en dit voor gans het gezin. Drie was dan toch genoeg geweest, maar ja, ik moest weer eens overdrijven! Ook het gegeven dat de hele familie maaglast van de ‘ganzenlever’ had, zal wel voor een deel meespelen. Ik dacht echt dat de datum op de verpakking, de dag was dat die dieren hun organen vrijwillig afstonden. Bleek het de uiterste vervaldatum te zijn, intussen ruim overschreden. Met alle gevolgen vandien! Ons toillet bleef de rest van de nacht de drukste plaats van het huis te zijn. Jammer dat ik er geen schaaltje had neergezet, we hadden héél wat kosten terugverdiend.

Toch was het best gezellig. Een lach en een traan bleken de juiste ingrediënten om het nieuwe jaar aangenaam in te zetten. De wensen vlogen over en weer en ook ik heb daar mijn deel van gekregen. Wat mezelf betreft is dit vrij eenvoudig. Het enige wat ik wens is geluk en voorspoed voor de kinderen en mijn vriendin. Minder last met de gezondheid zou ook mooi meegenomen zijn, voor de rest hoeven we niet te klagen.

Schrijver: danny cant., 2 januari 2006


Geplaatst in de categorie: feest

2.0 met 8 stemmen 1.160Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)