Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

het markante geluid van stanza

Stanza is een band uit Friesland en heeft een heel eigen geluid. De markante lage en rustige stem van de zangeres Renny Bakker draagt de muziek naar een hoger niveau. De muziek is evenwichtig en wat zuidelijk. Zo is Stanza bijzonder geschikt voor de Zondag. Op een zondag zag ik de band twee maal optreden en ze zijn echt goed.

De liedjes bestaan uit covers en eigen werk. De covers zijn goed uitgezocht en op een eigen manier uitgevoerd en de eigen liedjes zijn goed van tekst en muziek en passen er heel goed bij en doen er niet voor onder. Mijn favoriete liedjes van de twee cd’s die de band uitbracht zijn onder andere 'angel from Montgomery', 'after the goldrush' van neil Young, 'River' van Joni Mitchell en 'songbird' van Fleetwood Mac, die mijn eigen favorieten ook al waren.
'Wat in gelok', 'dunsje oer it waad' en 'do' zijn drie friestalige liederen die het markante geluid van de zangeres volledig tot haar recht doet komen. De zangeres zingt laag en met korte zinnen en heel duidelijk en direct, en toch is het warm en stevig.

Ik word rustig en ontspannen van de muziek van Stanza en het raakt een snaar bij me. Zo kan het dus ook, over goede smaak valt niet te twisten. Beter goed gedaan dan slecht bedacht en er een eigen geluid aan toegevoegd. Het zijn nu haar eigen nummers geworden die covers.

Ik droomde zondagmorgen dat ik deze recensie schreef en het gaat moeiteloos als de muziek mij begeleidt. Stanza zit goed in mijn geheugen omdat zij uniek is door de stem van de zangeres met het grote bos haar, ook te zien in hopper van de Lawei in Drachten. Oprechte muziek met een kleine treurige ondertoon met een zuidelijke temperament met een Fries accent zou ik willen besluiten met mijn omschrijving van Stanza, tijdloos en krachtig en toch eenvoudig, zo moet muziek zijn volgens mij.

Schrijver: foppe oostenbrug, 18 mei 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

3.6 met 7 stemmen 447Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)