Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Jorden van Foreest verslaat de wereldtop

Voor de Nederlandse schakers in het algemeen en voor de Groningse schakers in het bijzonder is het een geschenk uit de schaakhemel dat Jorden van Foreest (21 jaar en opgegroeid in Groningen) het prestigieuze Tatasteelschaaktoernooi heeft gewonnen.
Achter ons liggen de vele jaren dat de Nederlanders de staart van het klassement vormden. Nu met Giri en Van Foreest in extra partijtjes voor de eerste of tweede plaats was het smullen voor de honderdduizenden kijkers om te zien wie als gelukkigste met de snelschaakpartijtjes zijn naam mag toevoegen aan de rij Nederlandse winnaars.
Om enkelen te noemen: Timman (1885), Donner (1963) en Donner en Euwe (1958).

Schrijver: Victor S., 1 februari 2021


Geplaatst in de categorie: sport

5.0 met 4 stemmen 241



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
5 februari 2021
Bedankt voor je analyse. Het maakte op mij een rommelige indruk hetgeen zo´n belangrijk toernooi in de finale niet verdient. Ik las ook dat bij de laatste tiebreak de speler met wit 4 minuten krijgt en de speler met zwart 5 minuten. Een beetje een arbitraire keuze lijkt mij. Je kunt dan net zo goed een muntje opgooien. Ze moeten hier inderdaad iets anders op verzinnen zoals je zegt
Naam:
Victor S.
Datum:
4 februari 2021
Nadere bestudering van de beelden leert mij dat Giri meer stukken omgooide dan Van Foreest.
Twee oorzaken:
Giri is rechtshandig en de klok stond links van hem: dat kostte hem meer moeite en tijd.
Ten tweede had hij last van zijn mouw die hij niet opgestroopt had.
De organisatie had dit kunnen en moeten voorkomen door de partijtjes via het internet te laten spelen, wat ook vanuit de toernooizaal kon. Dan kunnen er geen stukken omvallen! En het zou beter te volgen zijn geweest voor de meer dan 700.000 toeschouwers.
Ook zou men kunnen kijken of de beslissingspotjes in een ander format gestalte kunnen krijgen.
Naam:
Victor S.
Datum:
3 februari 2021
Volgens mij kent het snelschaken een paar regels die afwijken van de regels bij het klassieke schaken.
Het is niet verplicht om je zetten te noteren. Logisch omdat je daar geen tijd voor hebt bij het snelschaken. Daardoor kan je bij herhaling van zetten geen remise claimen: het genoteerde bewijs ontbreekt.
Om winst te claimen als de tijd van je tegenstander verstreken is, moet je je eigen klok stil zetten. Pas dan wordt - als jouw vlag nog niet is gevallen en die van je tegenstander wel - de claim aan je toegewezen.
Voor het overige zijn de regels voor het snelschaken praktisch identiek aan die bij het ‘gewone’ schaken.
Bij de tiebreak tussen Giri en Jorden van Foreest hielden beiden zich niet aan de officiële regels van een zet deugdelijk uitvoeren maar de internationale arbiter(s) was (waren) onmachtig in te grijpen: het ging voor de arbiter(s) te snel....
Naam:
Bet Weter
Datum:
2 februari 2021
Ik zag een stukje van de laatste "tiebreak" tussen Giri en Van Foreest. Door de haast (tijdsdruk) vlogen er nogal wat stukken over het bord. Ik vroeg me af of er regels zijn m.b.t. dit voorval. Wat mag wel en niet?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)