Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De waarheid

De waarheid die aan ons wordt gepresenteerd is vaak een gekleurde waarheid. Een waarheid vanuit een bepaald perspectief. Een waarheid in het belang van diegene die haar presenteert, vaak met de beste bedoelingen of juist niet.

Kan de mens, indien wenselijk, de belangrijkste waarheden niet vaststellen vanuit exacte (wiskundige) modellen? Hierin is zwart gewoonweg zwart en een optelling de som van twee getallen. Een model dat irrationele emotionele waarheden kan uitsluiten? Je stopt er een claim van een waarheid in, haalt het door het model, waar na vervolgens WAAR of ONWAAR bewezen de uitkomst is.

Hoe lang, beste wetenschappers, duurt het nog voordat “de cirkel” eindelijk rond is? Dat waarheidsvinding vanuit emotie een andere plek krijgt in het denken en handelen van de mens. Dat er een rationeel model wordt ontwikkeld dat alle belangen verenigt. Een model waarvan we allemaal uit kunnen gaan, omdat we er gewoonweg niet omheen kunnen. Een model dat onomstotelijk te bewijzen is.

Dat de persoonlijke emotionele waarheid een plek moet behouden is een feit. Onwaarheden zijn immers de jus over onze beleving en het smeermiddel van de economie. We zijn ten slotte ook gewoon “maar” mensen, behept met emoties en onze menselijke foutjes.

Laat dàt, beste wetenschappers, vooral intact!

Schrijver: Jan Hertog, 4 februari 2009


Geplaatst in de categorie: wereld

3.4 met 7 stemmen 956Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)