Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Ikke ikke ikke

Begrijp je het dan niet!? Wat je ook zegt; het is teveel van het “ik”!
Je praat alleen maar over jezelf. En als ik dan eindelijk aan de beurt ben om te spreken, dan ga je niet in op wat ik zeg. Je haakt in op het onderwerp, niet op wat ik zeg. Je gaat na wat het voor jou betekent. En alweer gaat het gesprek over jou.

Ik ben overigens best geïnteresseerd in je. Maar je spreekt alsof echt alles wat in je hoofd zit er vandaag nog uit moet. Het is alsof je nooit hebt mogen spreken en het nu dan eindelijk mag. De door jou uitgebraakte woordenbrij gegarneerd met de moderne superlatieven laten mijn gedachten afdwalen ver weg van het hier en nu. Je praat zoveel en zo van de hak op de tak dat ik het niet meer kan en wil volgen. Uit fatsoen vraag je wel eens iets aan mij om vervolgens een springplank te hebben om weer door te ratelen over jezelf. Er is te weinig balans, vindt je ook niet?

Ik ga soms denken: “hoe kan ik vriendelijk doch dringend een einde maken aan dit, op een dialoog, lijkende monoloog?”
De volgende keer loop ik met een grote boog om je heen hoor. Je zegt zoveel, maar hebt zo weinig te melden. Het lijkt omgekeerd evenredig aan elkaar. Kennelijk weet je gewoonweg niet wat interessant is om te melden. Aan je intelligentie ligt het niet. Je bent slim zat. Maar je herkent helaas de mimiek van het afhaken van een gesprekspartner niet. Of je herkent die wel maar het laat je steen koud: de wereld draait immers alleen maar om jou?

Dat laatste geloof ik echter niet. Je bent, denk ik, best geïnteresseerd in de medemens. Je bent alleen een beetje kort door de bocht geïnteresseerd. Kort door de bocht zoals velen tegenwoordig met je in Nederland! Je hebt het druk zeker? Je bent in ieder geval wel druk.

Als het wat rustiger is, toon eens wat interesse in mij! En luister dan ook eens goed. Dat kan je laten blijken door eens een keer, met empathie, in te gaan op wat ik antwoordde op jouw vraag. Door je af te vragen hoe het zou zijn om op zijn stoel te zitten?
Dat is moeilijk, maar het mag soms ook wel even stil zijn om even na te denken en zorgvuldig de woorden te zoeken. Die stilte mag vallen! Als jij dat doet dan probeer ik dat ook.

Ik denk dat we dan wel tot een prettig gesprek zullen komen.

Wanneer heb je wat meer rust in je hoofd?

Schrijver: Jan Hertog, 21 mei 2009


Geplaatst in de categorie: individu

4.4 met 10 stemmen 645Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)