Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Het Bildt, Landschap in Woorden

IN het Bildt, in het Noorden van de Provincie Friesland, waar zus Margreet woont op de boerderij, voelde ik me meteen thuis.
Het is een weids landschap dat ik al kende van Noord-Groningen, maar dan Fries met een eigen karakter en taal zoals de Feetwarmers zingen.
Ik kan me voorstellen als je er vandaan komt dat je er nooit meer weg wilt hoewel er niks is als alleen de velden en de dijk maar dan heb je ook wat. Een vogel in de lucht vervolmaakt het landschap met haar eindeloze horizonten met lucht, wolken en wind.
Het is hard doorwerken in het Bildt met zijn aardappelen en schapen met ongelijke pootjes.
De oude Bildtdijk is een monument met haar oude huisjes voor slikarbeiders en de boerderijen zijn fors en statig. Op de dijk kom je tot rust met uitzicht op de eilanden en het restaurantje 'de zwarte haan' waar het meestal rustig is behalve op een mooie zomerdag.
Het is een heel andere wereld dan Drachten City en daarom is het echt een uitje voor mij. Donderdag ga ik er weer naar toe. In de winter is het echter een beetje leeg, stil en verlaten en dan word ik somber en eenzaam door de leegte en kan ik mij niet handhaven en daarom kan ik er niet wonen.
In de zomer is het echter prachtig en dat maakt alles goed en nu zijn ook Silke en Eric er nog en het slootje en de tuin en het schapenhok en de gezellige sfeerkamer.
Het is net wat voor onze Margreet om te wonen al blijft de kunst trekken in Groningen. Ik heb er nu al zin in al is de reis lang maar mooi. Je bent echt een dag weggeweest als je in St. Annaparochie met haar mooie kerk bent geweest, een volstrekt eigen omgeving die je omarmt en je de vrijheid geeft.
Leve it Bildt!

Foppe Feetwarmerfan

Schrijver: foppe oostenbrug, 4 november 2009


Geplaatst in de categorie: landschap

3.8 met 4 stemmen 972Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)