Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Gevangen door pijn

‘Gevangen door pijn’, zo zou ik aangezichtspijn willen omschrijven. Een pijn die niemand ziet, een pijn die altijd aanwezig is en zich niet laat temperen door pijnstillers. Een alles beheersende pijn die je in zijn greep houdt en uitzichtloos lijkt. Een pijn die je gek maakt en tot wanhoop drijft.

Aangezichtspijn is een alles beheersende zenuwpijn in het gelaat of de hals. Deze aandoening kan zowel een lichamelijke als een psychische oorzaak hebben. In beide gevallen is er heel weinig aan te doen.
De meeste pijn wordt in de koude maanden ervaren als de temperatuur onder de vijftien graden zakt. Patiënten ervaren een zeurende, branderige zenuwpijn, vaak aan één kant van het gezicht. Zelf omschrijf ik mijn pijn als een brandend mes dat door het gezicht snijdt. De pijn wordt vaak versterkt door kou, aanraking, stress en soms ook door warmte.

De zin waar ik mijn hartenkreet mee begon geeft aan dat de pijn je gevangen houdt. Een wanhopig gevoel overvalt mij, maar ook vele patiënten met mij ervaren dit zo.
Er is vaak onbegrip voor deze ernstige aandoening omdat men het niet ziet en er zich bijna geen voorstelling van kan maken. Er zijn zelfs mensen die uit wanhoop uit het leven stappen omdat ze geen uitweg meer zien. Anderen liggen soms dagen in bed omdat ze het licht en de prikkels om hen heen niet kunnen verdragen. Zelf negeer ik de pijn omdat ik niet toesta dat pijn de baas over mij wordt. Tal van behandelingen zijn er al uitgevonden om de aandoening te bestrijden, maar helaas is er nooit iets gevonden om de pijn echt tegen te gaan.

De vereniging voor mensen met aangezichtspijn heeft als symbool ‘de schreeuw van Much’. De wanhoop, die uit dat schilderij spreekt, geeft precies aan wat een patiënt voelt. Liefde en aandacht kunnen iemand vaak helpen om de pijn te dragen. Je hart luchten bij lotgenoten of bij iemand waar je je prettig bij voelt kan wonderen doen en je de pijn even laten vergeten.
Tegen de mensen, die dit lezen, zou ik willen zeggen: als je iemand kent met deze aandoening, geef hem of haar dan warmte en liefde of een troostende arm, want dat beurt mensen op.

Als een zware deken valt de winter over ons heen. Gevangen in de pijn worstelen we ons door deze kille maanden. Stil dragen we de pijn, die ons leven beheerst, met ons mee.

Schrijver: Dyenne Hendrikse, 7 december 2011


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.8 met 21 stemmen 995Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Dyenne Hendrikse
Datum:
9 december 2011
Email:
dyenne72home.nl
Esther, als het allemaal zo makkelijk was...... Er lijden heel veel mensen aan deze pijnen. Ik zou je willen vragen op te houden over bidden want ik voel me bespot. Jezus helpt op Zijn tijd en niet op onze tijd! Meer zeg ik er niet over.
Naam:
Esther
Datum:
9 december 2011
Nou ja, je schrijft in je tweede alinea zelf dat er weinig aan te doen is, vandaar mijn vraag. Helpt bidden bij aangezichtspijn nou echt of helpt het niet, moeten we een speciale lamp kopen? Zeventig procent van de patiënten lijdt bij zenuwpijnen immers aan een slaapstoornis en Philips lijkt daar iets op te hebben gevonden. Google-it.
Naam:
Dyenne
Datum:
8 december 2011
Email:
dyenne72home.nl
Esther, Waarom stel je zo'n domme vraag? Tuurlijk doet Jezus wat maar soms moeten we pijn verdragen. Ik snap jouw vraag wel maar ik weet dat Jezus altijd bij ons is en ons bijstaat in moeilijke tijden.
Naam:
Zorgwerker
Datum:
8 december 2011
Ik vind het schrijnend dat er nog geen effectief geneesmiddel tegen aangezichtspijn bestaat. Wie hieraan lijdt, lijdt vaak in stilte, omdat de omgeving aan de buitenkant niets kan zien. Daarom worden klachten vaak niet serieus genomen. Net als bij CVS wordt er maar al te gemakkelijk van uitgegaan dat de patiënt zich aanstelt. Dat is triest.
Er bestaat wel een middel hiertegen, nl. tegretol. Door apothekers etc. wordt hier soms hoog van opgegeven, maar het heeft wel enorme bijwerkingen zoals slaapgebrek, overgewicht en zelfs toevallen. Daarom is het niet echt geschikt.
Naam:
Esther
Datum:
8 december 2011
En wat doet de Here Jezus bij dit soort pijngevallen als ik vragen mag?
Naam:
Aart
Datum:
8 december 2011
Wat een afschuwelijk lot en wat vreemd dat hier zo weinig over bekend is. Wordt er onderzoek naar gedaan? Of is zelfs onderzoek onmogelijk? Ik wens Dyenne veel kracht toe met deze aangeboren gevangenis vanwege een geboorteafwijking (?).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)