Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Krantenfoto van jaren her

Jaren geleden vond ik het een leuke hobby om intrigerende, schokkende en bijzondere krantenfoto's uit te knippen en in een speciale map te bewaren.

Het is misschien wel in het klooster van Egmond begonnen, waar je je naam bij bepaalde artikelen incluis foto's kon zetten, waardoor je dagen later dat artikel in je postbox vond. Welke monnik dat monnikenwerk deed, heb ik nooit achterhaald.
Ik herinner me nog een foto van een eendje, met wie het niet zo goed ging, maar doordat de eigenaar hem naar een ander leefmilieu bracht, bloeide hij weer op. Ik had dus ergens onbewust mijn situatie destijds dondersgoed door. Ik was alleen niet wakker te krijgen, zoals die slapenden bij die beroemde, Amerikaanse psychiater. Namen schieten mij steeds minder snel te binnen, terwijl ik vandaag die naam nog heb gelezen, verdulleme. De foto dan maar:

Er dansen vier zigeunerkinderen op, alle vier intens gelukkig en supervrij in hun lichaam en geest, terwijl ze in een decor van grote armoede verblijven, maar de vreugde die ze uitstralen doet hun aardse armoede verbleken tot een onbelangrijk gegeven. Het is duidelijk in een sloppenwijk gekiekt, maar ze trekken zich daar helemaal niets van aan en ze tonen zich de gelukkigste kinderen op aarde.

In de Transactionele Analyse is het Vrije Kind in de mens het hoogst bereikbare en dat zie ik bij deze blijde kinderen terug. Ik hou van nature van zigeuners, omdat ze buiten de aangepaste maatschappij staan, diep verweven met de natuur zijn, fantastische muziek maken en maskerloos leven.
Onlangs hebben we weer vernomen dat de Sinti en Roma zigeuners door de nazi's zijn vermoord in hun concentratiekampen, met het dikke namenboekwerk van de integere auteur Guus Luijters ter bewijsvoering. Wanneer ik dan naar die onbezorgde, superblijde gezichten op mijn krantenfoto kijk, dan is dat lijden mij dubbel zo zwaar en voel ik hoe de moordenaars in wezen jaloers waren op de vrije leefwijze van al die dierbare zigeuners.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 mei 2012


Geplaatst in de categorie: emoties

2.7 met 3 stemmen 143Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)