Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Lijden

Er is veel lijden op de wereld, je hoeft alleen maar de krant te lezen of naar de televisie te kijken.
Op oudejaarsavond hebben we elkaar gelukkig Nieuwjaar toegewenst met een zoentje of een handdruk en misschien nog wat gedronken en beloofd niet meer te roken of andere goede voornemens in acht te nemen, maar dan komt de afknapper, want in de eerste krant van het nieuwe jaar lees je weer het lijden van mensen en gaan onschuldige kinderen dood van de honger.

Verderop in mijn straat is een kind overleden aan kanker, een onschuldig kind dat niemand kwaad heeft gedaan. De moeder van dat kind heb ik vaak achter een wandelwagen zien lopen met daarin het kind met het kale hoofdje en ze zwaaide naar mij met een lach om het mondje, zich van geen kwaad bewust, waarom zij zo moet lijden met vele andere kindjes die een erbarmelijk leven lijden.

Nou vraag ik mij af als gelovige waarom God toestaat dat die kleintjes zoiets ergs overkomt. Kinderen behoren toch niet te lijden, ze zijn toch zonder zonde en onschuldig en nou lees ik in de bijbel, dat de zonde deel uitmaakt van de menselijke aard en dat levert lijden op. Dat gaat er bij mij niet in, waarom gaat dan een groot deel van de kinderen het voor de wind en een ander groot deel niet. Dat zie je ook bij volwassenen, maar daar zijn mensen bij die veel zonden hebben gepleegd en toch een goed leven hebben en heel eerlijke mensen, vaak ook de armsten, die met lijden te maken krijgen. Wanneer een rijk mens met lijden te maken krijgt kan hij dat makkelijker verlichten met zijn geld, maar een arm mens niet.

Toch lees ik in de bijbel, dat elke menselijke instelling bevlekt is met de zonde en dat lijden daarvan een gevolg is en alleen God kan daaraan een einde maken, maar waarom doet Hij dat nu niet of is het zo, dat de mens zelf verantwoordelijk is voor het lijden dat ze aanrichten. God ziet heus wel wat voor ellende de mens elkaar aandoet, vele miljoenen zijn in oorlogen om het leven gekomen door toedoen van de mens, niet door God, want die is liefde en wil liefde van de mens. Met tranen in Zijn ogen ziet Hij de wereld lijden.

Hij weet wat lijden is en heeft er al iets aan gedaan door Jezus Christus naar ons te sturen om ons te verzoenen, maar helaas moet daar nog veel aan gedaan worden, want ook de duivel speelt nog zijn rol. Die is nog niet uitgebannen en maakt gebruik van de tijd om de zonde te laten voortduren, want God is nog steeds bezig de wereld te herscheppen. Wij mensen denken in jaren, maar God in eeuwen, maar eens komt het Koninkrijk en zal de liefde zegevieren. Zo is mijn mening, maar misschien zie ik het verkeerd, want ik vind het moeilijk als ik het lijden van dat ene kind zag. Toch kunnen wij nu al elkaar ons lijden te verminderen door lief te hebben en elkaar te helpen wanneer het nodig is. Een vriendelijk gebaar tegenover je medemens doet al wonderen.

Schrijver: kees niesse, 20 januari 2013


Geplaatst in de categorie: religie

3.4 met 5 stemmen 156Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)