Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Eerlijkheid en Sport

Hoe eerlijk is de mens, tegenwoordig, hoeveel mensen kunnen terugvallen op hun eerlijkheid? Ik denk zomaar van: geen mens en weet je, we voeden kinderen op in de vaste veronderstelling dat we het goed doen, we promoten onszelf als het ware, dat we zo’n mooi en proper volk zijn, als er iets gebeurd in onze omgeving, dan heeft een ander het altijd gedaan, als we iets op straat zien liggen, is dat natuurlijk nooit van onszelf, nee hoor, het is altijd een ander die de foute dingen doen, het is altijd een ander die een slecht voorbeeld geeft het is altijd een ander….die in de fout gaat.

Maar, we worden met onze neus wel op de feiten gedrukt dat er gelogen wordt, tot mensen scheel zien. Kijk nou naar die maffe doping affaire, nee hoor Michael had niks gebruikt, nee hoor HIJ niet, en vervolgens bleef hij tien jaar ontkennen, tien jaar liegen, dat is nogal wat. Ik bedenk me ineens dat het me tijdens de tour altijd opviel dat hij op een irritante manier achter zich omkeek, tja NU snappen we allemaal dat ie zich toen al niet zuiver op de graat voelde en dat klopte toen natuurlijk, want je hoeft alleen maar achter je om te kijken als je niet zeker bent van je zaak, je hoeft alleen maar achter je om te BLIJVEN kijken als je in de fout gaat, nietwaar?

En zo hadden we al tien jaar kunnen weten, dat ook hij in de fout ging, al het geld wat er mee gemoeid was, al de prijzen al de complimentjes, die vallen nu natuurlijk allemaal, of moet ik zeggen VERVALLEN aan de doping! Berouw komt na de zonde, maar als IK, of WIE DAN OOK iets niet kan, dan LATEN we het toch gewoon? Dan DOEN we het toch gewoon niet? Nee hoor, ik ga niet zeggen dat ik een F16 ga besturen, want dat kan ik niet, of ik nou doping gebruik of niet, die dingen LAAT je dan gewoon, maar in de wereld van de sport moet je jezelf zo langzaamaan gaan afvragen, wat er puur en alleen op eigen kracht gebeurd, of door invloed van foute dingen als EPO en bloeddoping! En weet je als je niet kunt winnen zonder gebruik van, dan moet je het gewoon laten!

Het waren ECHTE mensen geweest als ze ALLEMAAL gewoon hadden toegegeven dat ze in de fout waren gegaan, maar zoiets is een ijdele hoop, want bij sport is eerlijkheid niet bepaald troef tegenwoordig, en dan ga ik er van uit, dat dit ooit wel het geval geweest is. Triest eigenlijk, als je bedenkt wat een geld erin om gaat! Heel triest! Nee hoor, de eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat dit ver buiten alle proporties gaat, dat dit te gek is voor woorden en dat dit de sport in een soort van verdom hoekje zet! Want het is natuurlijk wel zo, dat er misschien wel renners zijn die NIETS gebruiken en die moeten dan onder de kwaden lijden!

Eerlijkheid is een woord geworden wat nog maar zelden voorkomt in het woordenboek, en wij de kinderen maar leren dat liegen niet goed is, terwijl het ene na het andere nieuws bulletin gaat over de verzwegen ellende van dit soort dingen, kinderen gaan denken dat het wel goed is om niks te zeggen, of op zijn minst gelijk aan te geven: IK HEB HET NIET GEDAAN, want tja ze horen toch niks anders? En dan al de aandacht die eraan gegeven wordt, al het geld dat er opnieuw in omgaat, alle publiciteit die eraan gegeven wordt, het is eigenlijk bij de beesten af.

We leerden de kinderen normen en waarden, we leerden de kinderen, al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel, maar in dit geval, de tour op zijn kop zetten een bank op het verkeerde been zetten, de kijkers een loer draaien, als dat nou sport is, dan mag sport van mij gestolen worden en weet je, dan mag de dief ook nog zeggen dat ie het niet gepikt heeft die mag er dan ook om liegen nietwaar?!

Opnieuw in opspraak, en alleen maar omdat de waarheid niet boven tafel mocht komen, we gaan anders tegen sport aankijken voor zover we dat nog niet deden, en dat is niet gelogen, en weet je, dan komt de dader in beeld, in dit geval Michael Boogerd en die zegt, dat ie al jaren van alles gebruikt, maar, in de filmpjes die er eerder van hem gemaakt zijn, zeg ie letterlijk: ik ben toch geen klootzak, om dat te gebruiken? Niet bepaald een taal, die je verwacht van zo iemand, maar die dus wel krachttermen gebruikt om zich schoon te wassen. Nee, ook hij is van een voetstuk gevallen, net als vele anderen, maar wat me het meest steekt is dat je met liegen tonnen kunt verdienen, dus wat kunnen we verder nog verwachten?

Schrijver: An Terlouw, 9 maart 2013


Geplaatst in de categorie: sport

1.0 met 2 stemmen 138Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)