Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Ontdooien

Het is een bekend verschijnsel en niet alleen van deze tijd, dat ouderen met het voortschrijden der jaren naar de buitenwereld toe maar ook privé een gedragsverandering vertonen. Zij komen op derden stugger over, lijken of zijn daadwerkelijk minder tolerant tegen anderen en mopperen, terecht of niet, veelvuldig over vermeend gebrek aan opvoeding van de jeugd en het daaruit voortvloeiende recalcitrante gedrag in onze maatschappij of de verloedering van onze samenleving. Ach, en zo kan men nog wel even doorgaan…

Natuurlijk ben ook ik het niet altijd eens met de tegenwoordige maatschappelijke verhoudingen en dat staat los van de al geruime tijd dat wij van een crisis spreken. Ondanks alles proberen mijn echtgenote en ik toch zoveel mogelijk met deze tijd mee te gaan. We hebben beiden ieder een computer en lezen sinds kort, vooral omdat ons gezichtsvermogen achteruitgaat, vanaf een e-book, waarop je de grootte van de letter naar eigen behoefte kunt instellen.

Zo kan het gebeuren, dat op sommige avonden de tv aanstaat, met het volume op zacht. Het toestel vervult dan de functie van een extra lichtpunt, terwijl de vrouw bijvoorbeeld puzzelt en ik lees. Toegegeven: deze momenten vormen voor ons een apart soort gezelligheid of beter gezegd een knus samenzijn, waarvan een zekere bekoring uitgaat. De jeugd haalt over deze ontboezeming begrijpelijkerwijs de schouders op.

In feite zijn wij ouderen in de praktijk niet zo tegendraads zoals wij in onze leefomgeving onbedoeld overkomen. Inherent daaraan is ook het vooroordeel dat zij gebrek aan humor zouden hebben of, erger nog, gevoelsmatig afgestompt zouden zijn. Ik kan u verzekeren dat zij nog alle registers kunnen opentrekken, maar erg karig zijn met het tonen van hun gevoelens. Natuurlijk zijn hun wensen en verwachtingen afgestemd op hun soms al zeer hoge leeftijd.

Persoonlijk wil ik u verklappen, dat mijn vrouw en ik de vurige wens en hoop hebben, ondanks alle ongemakken en fysieke beperkingen, nog zo lang mogelijk samen te mogen blijven. In de korte tijd, die ons nog rest telt elke gevoelsbeleving dubbel en heeft derhalve ook een grotere impact. Een goed contact met onze dierbaren is van groot belang.

Een “high five” met je kleinzoon van negentien geeft je op dat moment een blij gevoel waarbij je ontdooit… van een spontane brede lach met de net zichtbare twee ondertandjes van onze achterkleinzoon smelt je als het ware weg!

Schrijver: Günter Schulz, 23 mei 2013


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.0 met 7 stemmen 273Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Charissa
Datum:
24 mei 2013
Email:
cgundermannhotmail.com
Prachtig geschreven!
En... wat een heerlijk mannetje op die foto ;)
Naam:
Len Cornelis
Datum:
23 mei 2013
Sfeervolle bijdrage over ouder worden, waarbij fysiek ongemak optreedt, en opvattingen stugger lijken te worden. Maar gelukkig niet in de beleving van de schrijver. In de schets geen felle spotlights, maar zachtgeel licht van schemerlampen, onderbroken door oplichtende E-readers, en op beide gezichten milde, maar opgewekte expressie, gericht op het hier en nu. Ik liet mij eventjes gaan. Dank voor mooie inzending.
Naam:
Fred
Datum:
23 mei 2013
Mooi stukkie, de dag dient geplukt te worden.
Naam:
J.de Groot
Datum:
23 mei 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Günter ooit schreef je ik stop met schrijven, wil je dat nooit meer doen!
Gewoon zeggen; ik ben een beetje moe, ga even rusten,goed? Ik weet precies waar je hierover schrijft, kijk eens op gedichten.nl Top Tien Hartenkreten, nu nog even op 1 (denk ik.)
Herkenbaar?
Naam:
Monique Methorst
Datum:
23 mei 2013
Email:
moi636yahoo.com
Niets mooiers dan dit, ben jaloers!
Oei, ik schreef wel over gebrek aan humor, maar mijn column daarover had te maken met de 3000 klachten die op Atkinson's sketch volgden; ging om gelovigen.
Bedoel dus zeker niet dat mensen, ouder of niet, gebrek aan humor hebben.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)