Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Als je werk je hobby wordt, is dat het einde

Ik ben in dat café beland na een bijeenkomst van computerprogrammeurs. Het zijn weliswaar allemaal mannen, maar ik voel me vereerd met deze mensen gezien te worden. Het zijn namelijk stuk voor stuk experts in wat ik voor mijn hobby wel eens doe: programmeren. Het is gezellig, we proberen verschillende soorten bier uit. Gewoon een doorsnee kroegavond.

Maar opeens ligt daar de vraag van één van hen op tafel. "Hebben jullie ook andere hobby's dan programmeren?". Uhm, 'andere' hobby's dus? Ik vind programmeren gewoon leuk. Ja, een hobby dus. Maar dat ligt voor hen toch anders? Het is hun werk! Maar ik had het wel goed begrepen, want hij vervolgde heel zelfverzekerd: "Op zondagochtend na het ontbijt start ik mijn laptop en ga ik niet commerciële scripts schrijven of aan een 'unstable distro' knutselen. Dat is mijn vrijetijdsbesteding, dat is mijn hobby. Hoe zit dat met jullie? Doen jullie wel eens iets anders dan programmeren?". Er valt een stilte.

Dit kan niet waar zijn.

Eentje bekent dat hij 'wel eens' een boek leest. Graag zelfs. Terughoudend volgt een ander exact dat voorbeeld. Lezen mag kennelijk. Iemand schijnt vroeger wel eens gesport te hebben, maar doet dat niet meer, te lastig. Ik wil losbarsten over mijn hobby's maar realiseer me net op tijd dat het wel eens gênant kan worden. Zou ik echt de enige zijn met hobby's?

Ik laat ze even doorpraten, ik moedig ze zelfs aan om een hobby te noemen. Maar ze hebben er gewoon geen. Is hun werk zo perfect dat je geen hobby nodig hebt? Of zijn alle verhalen over nerds waar?

Zij weten het zelf kennelijk niet, maar het is niet waar. Ze zijn geen nerds, ze hebben mij de hele avond van prettig en sociaal gezelschap voorzien. Hun humor is scherp, ze hebben aandacht voor de anderen, ze kunnen probleemloos een conversatie gaande houden. Ze weten niet dat ze mensen zijn, dat ze sociaal capabel zijn. Ze hebben zichzelf geprogrammeerd om nerd te zijn. Op een nerd-bijeenkomst durven ze gezellig te zijn. Niemand ziet het toch?

Sorry jongens, maar iedereen is gebouwd om te zijn wie ze zijn, niet wie ze moeten zijn of denken te moeten zijn. Mag ik in jullie taal voorstellen om het stackregister leeg te halen? Zet een progressief proces in gang. Als jullie er nu als eerste weer uit komen, LIFO (Last In First Out) dus. De andere nerds volgen wel. Volgens mij willen jullie best een hobby, stiekem hebben jullie er al een, wat doen jullie anders in de kroeg?
Toe maar jongens, zeg het maar, je kunt het: "Ik ben programmeur én ik ben gezellig". Goed zo. Nog een keer jongens, het hele register mag leeg, het heeft daar lang genoeg opgestapeld gelegen.

Schrijver: Joost Maghet, 13 juni 2013


Geplaatst in de categorie: hobby

3.9 met 8 stemmen 148Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)