Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een wandeling door regenachtig Tilburg in december 2013

In de regen hebben we samen onze "architectuurwandeling" gemaakt, Georgeanne en ik. We zijn van start gegaan voor het groene, verweerde beeld waarvan de armen en handen zo welwillend gespreid zijn in een liefdevol en liefhebbend gebaar dat zo welsprekend en overduidelijk is, maar dat niemand nog begrijpt of ooit schijnt te hebben begrepen in de zo eenvoudige en menselijke betekenis die het uitdraagt.
(Aan de overkant, op het plein, duidt de martiale gestalte van Koning Willem II, vereeuwigd in brons, met een elegant, joyeus gebaar aan, welke heerlijkheid er aan zijn voeten ligt; de stad Tilburg waarvan hij zo hield (om overigens soms moeilijk te doorgronden redenen....)

Onze tocht voerde langs Jugendstil-villa's, een eeuw geleden ontworpen en gebouwd, die stilzwijgend getuigen van voorbije grandeur; langs geornamenteerde gevels met ingelegd mozaïek en hier en daar een merkwaardig aandoend balkon waarachter een diepliggend raam of een deur op mysterieuze wijze schuilgaat.
We passeren het schoolgebouw waar ons beider jeugdjaren voorbij gingen, zo snel als de flitsende bliksem of de voortijlende wind. Nu zijn we beiden de magische grens van vijftig allang overschreden.

Huize Nazareth: moet de bedrieglijke naam, die verwijst naar het heilsrijk dat eens schijnt te hebben bestaan; moeten de trotse, elegante letters aan de gevel, die, nogmaals, menselijkheid en menslievendheid schijnen te suggereren, het onrecht en de mishandelingen die hier eens geschiedden en plaatsvonden, camoufleren en maskeren? Verbouwd tot appartementencomplex toont het een brede, monumentale façade met een sequentie van identieke ramen.

In het restaurant van het grote warenhuis dat geheel opnieuw is ingericht met gecapitonneerde meubels en zwart-wit gestreepte banken, drinken we tenslotte koffie en vraag ik naar de toekomstplannen van Georgeanne. Zij heeft geen zin weer in de tredmolen te treden van het kantoor dat zij jarenlang bezocht en solliciteert daarom pro forma.

Thuisgekomen betast ik het regelmatige breisel van mijn nieuwe trui, uitgevoerd in de kleuren cognac, lichtgrijs en antraciet, gebreid met vaste en liefdevolle hand uit dunne Merinos-wol.
Ik heb in Georgeanne een nieuwe vriendin gevonden.....

Schrijver: I. Broeckx, 6 december 2013


Geplaatst in de categorie: vriendschap

3.7 met 3 stemmen 116Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
fleur
Datum:
9 december 2013
Mooi geschreven - recht uit het hart!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)