Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

"Psychiatrische Observaties"/Troost bij leed

Op die zondagavonden bezocht ik haar en sloeg ik haar gade in de vele gedaanten en stemmingen die schenen voort te vloeien uit haar geestesziekte; soms was ze ontdaan en opstandig naar aanleiding van het beleid in het psychiatrisch ziekenhuis, dan weer was ze verzonken in neerslachtigheid; ook zag ze soms spoken en demonen in haar verwarring.

En eens toonde ze me een foto van haar knappe, nog jonge zus, die niet meer te midden van de levenden was, net als zijzelf slachtoffer van genetische verdoeming. Het menselijk leven en zijn laagvlakte, in de gedaante die gewoonlijk voor stervelingen gereserveerd is, was ondraaglijk voor haar, zodat ze zichzelf dwangmatig en hardnekkig de vreugden, die dit leven haar in feite niet bood, verschafte, bijvoorbeeld in de vorm van ladingen aftandse kleding uit kringloopwinkels, die ze opstapelde in haar huis zonder ze ooit te dragen.

Alsof haar ziel niet gewond, geschokt en verouderd was door een lang, wisselvallig leven, dat bovendien getekend was door ziekte, meende ze troost te vinden bij chansons van Françoise Hardy en droomde ze daarbij weg, alsof het nog altijd negentienhonderdvijfenzestig was en ze flaneerde over een Parijse boulevard, hand in hand met een mondaine, elegante jongeman.

Méér nog troostten haar enkele dichtregels van Heinrich Heine die moeiteloos de anderhalve eeuw sinds zijn overlijden overbruggen en die met gemak de triomf van de poëzie ten opzichte van de psychiatrische hulpverlening demonstreren:

"Hart, mijn hart wees niet bedrukt
en verdraag je lot
Een nieuwe lente geeft terug
wat de winter je heeft ontroofd
En wat is je veel gebleven
en hoe mooi is nog de aarde
En, mijn hart, wat jou lief is,
dat alles mag je liefhebben."

Schrijver: I. Broeckx, 22 december 2013


Geplaatst in de categorie: emoties

3.8 met 4 stemmen 799Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)