Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

BEWERING

Een bewering is een korte, kernachtige uitspraak die betrekking heeft op een actuele situatie of een maatschappelijk vraagstuk en heeft een uitnodigend karakter om er van mening over te verschillen.

Ik besef dat deze begripsbepaling makkelijk vervangen kan worden door een andere of aanvulling kan krijgen.
Waar het mij echter om gaat is de ‘vervuiling’ van het tabblad ‘Beweringen’ door een niet aflatende stroom van vaak warrig geformuleerde gevoelsuitingen van zeer persoonlijke aard. Er is nu en dan sprake van geïrriteerde reacties daarop, er zijn mensen die er niet meer voor voelen eigen ‘normale’ beweringen in te zenden en geleidelijk haken de bezorgde lezers af en is dit deel van de site verworden tot een fletse bedoening waar vrijwel geen sprake meer is van pittige, discussie oproepende beweringen.
De beide dames die er een gewoonte van maken om zeer frequent beweringen in te zenden die ten nauwste gerelateerd zijn aan hun gemoedstoestand en problematische psychische gesteldheid, zijn niet bereid of in staat in te gaan op kritische kanttekeningen van anderen. Áls er al wordt gereageerd, is dat meestal venijnig en met opmerkingen die niets te maken hebben met de inhoud van de reactie op hun inzendingen. Zelfs werd een keer opgeroepen om een criticaster weg te treiteren en een inzender die serieus en goed onderbouwd reageerde, kreeg het hatelijke advies om een spuugbakje bij de zuster te vragen. Stuitender en beledigender kan bijna niet.
De oververhitte aandacht voor alleen het eigen ego leidt zelfs af en toe tot het reageren op een bewering van de inzendster zelf.
Ik vind beslist niet dat deze inzendsters te veroordelen zijn of hard gevallen moeten worden. Ze zullen ongetwijfeld niet bewust op deze manier op een voor anderen volkomen oninteressante wijze lucht geven aan hun privé gemoed. Ik vind het wél dringend aan te bevelen dat de redactie zich afvraagt of het begrip ‘bewering’ niet wat helder omschreven moet worden, zodat er duidelijke argumenten komen om narcistische zweefbrouwsels niet toe te laten.
Het tabblad ‘Stellingen’ functioneert niet meer, maar de ruimte is er nog steeds. Wellicht is het een idee om deze ruimte te reserveren voor erupties van persoonlijke aard, bijvoorbeeld onder het kopje ‘Zielenroerselen’. Hier kan de liefhebber dan ongelimiteerd met ego-blokjes spelen en zijn of haar religieuze verzuchtingen slaken.

Schrijver: Hans Mooi, 20 juli 2014


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.3 met 23 stemmen 563Er zijn 15 reacties op deze inzending:

Naam:
Dik van Balen
Datum:
5 augustus 2014
Mees Kees is ook liefhebber van korte jij-bakjes. Zo blijkt uit de enkele reactie die hij hier laat plaatsen. Met discussie, argumentatie, of een originele invalshoek, heeft het weinig te maken. Maar het vult even de tijd. Op weg naar de eeuwigheid is het helemaal niets. Zo ook mijn pogingen om hier enkele vakkenvullers te bestrijden.

Zinloos, zo besef ik. Maar het kan maar gezegd zijn. In flink veel commentaren gaf ik mijn opvattingen over deze rubriek Beweringen en diverse stromen inzendingen. Uiteraard niet tot ieders vreugde en fijnzinnige smaak. Maar ik nam de moeite wel. Het enkele verbale windje van onze dappere Kees, is tegen deze achtergrond nogal treurig. Maar dat is slechts mijn waarneming.
Naam:
Kees
Datum:
4 augustus 2014
@ Dik, jammer dat je niet inziet dat je zelf precies hetzelfde doet. Dat is ook geen discussiëren.
Naam:
Dik van Balen
Datum:
2 augustus 2014
Prima, uitdagende en strak geformuleerde hartenkreet, waar menig commentaar helaas niet meer is dan slappe soep. De commentaren van Maya en De Bruine acht ik tot deze categorie behoren. Neem de geweldige analyse dat Hans Mooi deze bewering zou moeten 'bewijzen'. Of gedreutel over 'denigrerende projecties'. Regelmatig zijn commentaren op pittige stukken op deze site doordrenkt van repeterende amateurpsychologie, jij-bakken of een vorm van machteloosheid. Uiteraard behoeft niemand het eens te zijn met Hans Mooi. Maar zo is er geen leuke of boeiende discussie mogelijk, dat blijkt helaas weer.
Naam:
Maya
Datum:
23 juli 2014
Deze hartenkreet is een bewering, jij beweert iets wat je niet kunt bewijzen.
Naam:
Maya
Datum:
23 juli 2014
Hans Mooi, je hebt het soort humor helemaal niet begrepen. Jij vervalt in een argumentum ad hominem, hèèl goedkoop om zo te willen scoren.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
22 juli 2014
Ik ben het met Kees eens, Hans Mooi jij laat je erg in de kaart kijken. Tuuter intèts.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
22 juli 2014
Beste Hans, ik moet hier heel erg om lachen, bedankt.
Naam:
Kees
Datum:
22 juli 2014
Mijn vraag was gericht aan de schrijver, die oordeelt over anderen met allerlei denigrerende projecties.
Naam:
L. Coesel.
Datum:
22 juli 2014
@ Kees dit is een Hartenkreet het - onderwerp - is, beweringen!
Moeilijk?
Naam:
Kees
Datum:
21 juli 2014
En wat is dit dan?
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
21 juli 2014
Niets aan toe te voegen, behalve dit: misschien kan de redactie een nieuwe start maken door een tabblad "aforismen" te introduceren. Jouw definitie van een bewering komt toch aardig in de buurt van die van een aforisme.
Een bewering van deze strekking heb ik al eens gedaan.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
21 juli 2014
Email:
ag.schulztiscali.nl
Eindelijk is commentaar, in welke mogelijke superlatieven dan ook, totaal overbodig. De waardering voor Hans' inzending spreekt hier duidelijke taal!
Naam:
J.de Groot
Datum:
21 juli 2014
Meneer Mooi, dat heeft U mooi geschreven.
Naam:
nita
Datum:
21 juli 2014
Volledig mee eens!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 juli 2014
Een mooie bewering, Hans, maar het beoogde doel van de redactie is vooralsnog niet duidelijk. Het zal geen kapitalistisch doel zijn, want volgens mij verdienen ze er geen eurocent aan.

Ik vertelde onlangs aan de oud-uitgever van uitgeverij Aspect, dat de redactie van Nederlands.nl als doel de liefde voor het kunstzinnige, literaire woord heeft! 'Dat zou wel heel mooi zijn!', reageerde hij, 'maar hij vroeg zich toch echt af wat hun diepste motivatie is!'. Ik kon geen beter antwoord verzinnen.

Mijn beschouwingen vond hij te kort door de bocht voor uitgave en hij vergeleek mij met oude, rijke dames, die dat als hobby uitvoeren en in eigen beheer uitgeven. Voordat ik de belediging door had, had hij al opgehangen. Hij vroeg mij om namen, die ik had beschreven, maar doorgaans is mijn geheugen finaal lek en dat zei ik dan ook. 'Dat schiet niet op!', zei hij en ik voelde, dat ik voor de zoveelste keer een kans had laten schieten.

Gelukkig bestaat Nederlands.nl nog, dacht ik, waar ik al zoveel aan te danken heb! Hij had geen computer, dus kon hij mijn werk niet lezen, zei hij, maar dat kan hij toch ook bij anderen doen!, bedenk ik nu. Hij kon niet aan mij verdienen, dat was het. Hij wilde alles van mij weten, maar niet met mij eten.
Laat die beweringen maar zo zijn, Hans, want enige verbetering zit er door re-organisatie toch niet in!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)