Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

BEWERING

Een bewering is een korte, kernachtige uitspraak die betrekking heeft op een actuele situatie of een maatschappelijk vraagstuk en heeft een uitnodigend karakter om er van mening over te verschillen.

Ik besef dat deze begripsbepaling makkelijk vervangen kan worden door een andere of aanvulling kan krijgen.
Waar het mij echter om gaat is de ‘vervuiling’ van het tabblad ‘Beweringen’ door een niet aflatende stroom van vaak warrig geformuleerde gevoelsuitingen van zeer persoonlijke aard. Er is nu en dan sprake van geïrriteerde reacties daarop, er zijn mensen die er niet meer voor voelen eigen ‘normale’ beweringen in te zenden en geleidelijk haken de bezorgde lezers af en is dit deel van de site verworden tot een fletse bedoening waar vrijwel geen sprake meer is van pittige, discussie oproepende beweringen.
De beide dames die er een gewoonte van maken om zeer frequent beweringen in te zenden die ten nauwste gerelateerd zijn aan hun gemoedstoestand en problematische psychische gesteldheid, zijn niet bereid of in staat in te gaan op kritische kanttekeningen van anderen. Áls er al wordt gereageerd, is dat meestal venijnig en met opmerkingen die niets te maken hebben met de inhoud van de reactie op hun inzendingen. Zelfs werd een keer opgeroepen om een criticaster weg te treiteren en een inzender die serieus en goed onderbouwd reageerde, kreeg het hatelijke advies om een spuugbakje bij de zuster te vragen. Stuitender en beledigender kan bijna niet.
De oververhitte aandacht voor alleen het eigen ego leidt zelfs af en toe tot het reageren op een bewering van de inzendster zelf.
Ik vind beslist niet dat deze inzendsters te veroordelen zijn of hard gevallen moeten worden. Ze zullen ongetwijfeld niet bewust op deze manier op een voor anderen volkomen oninteressante wijze lucht geven aan hun privé gemoed. Ik vind het wél dringend aan te bevelen dat de redactie zich afvraagt of het begrip ‘bewering’ niet wat helder omschreven moet worden, zodat er duidelijke argumenten komen om narcistische zweefbrouwsels niet toe te laten.
Het tabblad ‘Stellingen’ functioneert niet meer, maar de ruimte is er nog steeds. Wellicht is het een idee om deze ruimte te reserveren voor erupties van persoonlijke aard, bijvoorbeeld onder het kopje ‘Zielenroerselen’. Hier kan de liefhebber dan ongelimiteerd met ego-blokjes spelen en zijn of haar religieuze verzuchtingen slaken.

Schrijver: Hans Mooi, 20 jul. 2014


Geplaatst in de categorie: algemeen

3,3 met 23 stemmen 557Er zijn 15 reacties op deze inzending:

Naam:
Dik van Balen
Datum:
5 aug. 2014
Mees Kees is ook liefhebber van korte jij-bakjes. Zo blijkt uit de enkele reactie die hij hier laat plaatsen. Met discussie, argumentatie, of een originele invalshoek, heeft het weinig te maken. Maar het vult even de tijd. Op weg naar de eeuwigheid is het helemaal niets. Zo ook mijn pogingen om hier enkele vakkenvullers te bestrijden.

Zinloos, zo besef ik. Maar het kan maar gezegd zijn. In flink veel commentaren gaf ik mijn opvattingen over deze rubriek Beweringen en diverse stromen inzendingen. Uiteraard niet tot ieders vreugde en fijnzinnige smaak. Maar ik nam de moeite wel. Het enkele verbale windje van onze dappere Kees, is tegen deze achtergrond nogal treurig. Maar dat is slechts mijn waarneming.
Naam:
Kees
Datum:
4 aug. 2014
@ Dik, jammer dat je niet inziet dat je zelf precies hetzelfde doet. Dat is ook geen discussiëren.
Naam:
Dik van Balen
Datum:
2 aug. 2014
Prima, uitdagende en strak geformuleerde hartenkreet, waar menig commentaar helaas niet meer is dan slappe soep. De commentaren van Maya en De Bruine acht ik tot deze categorie behoren. Neem de geweldige analyse dat Hans Mooi deze bewering zou moeten 'bewijzen'. Of gedreutel over 'denigrerende projecties'. Regelmatig zijn commentaren op pittige stukken op deze site doordrenkt van repeterende amateurpsychologie, jij-bakken of een vorm van machteloosheid. Uiteraard behoeft niemand het eens te zijn met Hans Mooi. Maar zo is er geen leuke of boeiende discussie mogelijk, dat blijkt helaas weer.
Naam:
Maya
Datum:
23 jul. 2014
Deze hartenkreet is een bewering, jij beweert iets wat je niet kunt bewijzen.
Naam:
Maya
Datum:
23 jul. 2014
Hans Mooi, je hebt het soort humor helemaal niet begrepen. Jij vervalt in een argumentum ad hominem, hèèl goedkoop om zo te willen scoren.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
22 jul. 2014
Ik ben het met Kees eens, Hans Mooi jij laat je erg in de kaart kijken. Tuuter intèts.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
22 jul. 2014
Beste Hans, ik moet hier heel erg om lachen, bedankt.
Naam:
Kees
Datum:
22 jul. 2014
Mijn vraag was gericht aan de schrijver, die oordeelt over anderen met allerlei denigrerende projecties.
Naam:
L. Coesel.
Datum:
22 jul. 2014
@ Kees dit is een Hartenkreet het - onderwerp - is, beweringen!
Moeilijk?
Naam:
Kees
Datum:
21 jul. 2014
En wat is dit dan?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)