Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De bezittingen van een kind......

Teder koesterde ik, toen ik nog een kind was, mijn schamele en armzalige bezittingen en ik bewaakte ze streng, als waren het de Kroonjuwelen. Als de tijd weer was aangebroken dat de jaarlijkse Kermis de centrale pleinen van de stad in beslag nam, kreeg ik soms een babypopje met toebehoren als een kammetje, een borsteltje, flesje, bedje en kleertjes.

En dan was er het boek "De wonderen van het heelal" dat ik als elfjarige ijverig bestudeerde. Aan vader, mijn aanbeden, onbetwijfelbare autoriteit, vroeg ik met welke kleuren ik de afbeeldingen van fascinerende, cirkelvormige planeten, manen en sterrenstelsels vol flonkerende zonnen moest invullen die de teksten illustreerden waarin ik voor het eerst las over de onmetelijkheid boven mijn hoofd waarin kennelijk onze aarde, mijn thuis ligt ingebed als ikzelf 's-nachts in mijn warme, veilige bed.
Ook zie ik nog de kleuren voor me van de glanzende borduurzijde, verstrengeld als de vlechten van sommige meisjes in de klas, die ik zorgvuldig bewaarde in een schoenendoos: oranje, blauw, groen.
De schuldeloze lieveheersbeestjes met het gestippelde zwart-oranje dekschild, de kwetsbare slakken, die voortglijden over zand, steen of gras en een spoor van slijm achterlaten en de lenige, slanke rupsen die zich buigen en strekken over de fragiele takken als elegante ballerina's tijdens een voorstelling, vingen en verzamelden wij in jampotten met een op verschillende plaatsen doorgeprikt papier eroverheen om de arme beestjes althans nog wat lucht te verschaffen tijdens de marteling en gevangenschap die wij ze onbewust en ongewild aandeden.

Zo vergleed al snel de vergankelijke tijd van mijn jeugd en verloor ik mijn kinderlijke speelsheid en onschuld al te snel toen zij plaats moesten maken voor de ernst van de Gallische Oorlog dan wel van de geavanceerde moderne varianten daarvan zoals de Wapenwedloop, die in de media fluks en botweg werd uitgemeten met als schijnbaar onvermijdelijke afloop de vernietiging van alles wat mij lief was.....

Schrijver: I. Broeckx, 2 september 2014


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.0 met 1 stemmen 63Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Alida Booij
Datum:
3 september 2014
Eerlijk gezegd vind ik dit heel mooi omschreven.
Vooral de overgang van "onschuldige jeugd", met daarna de keiharde werkelijkheid..!
Het komt op mij over als een amputatie..
Van iets wat abrupt weggehaald is.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 september 2014
Als miniaturiste heb je een scherp waarnemingsvermogen. Als detailliste kenmerk je je literaire diepgang. Mooi en tevens navrant hoe je de belevingswereld van je kind-zijn vergelijkt met de dreiging van absurd (nucleair) wereldgeweld, waarbij alle gevoeligheid voor menselijke details zoek is. God, wat haat ik die oorlogszuchtige bruten, die onschuldige, wel waardevolle levens op het spel zetten!
Je dierbare intentie heel goed begrepen...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)